Σχέσεις: Πώς να μείνει κανείς θετικός όταν αγαπά έναν δυστυχισμένο σύντροφο
Στις σχέσεις, η δυναμική του ζευγαριού είναι ένα άθροισμα των διαθέσεων, της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας και των δύο συντρόφων. Αυτά είναι καλά νέα για τα ζευγάρια που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο ή βρίσκουν ότι τα χαρακτηριστικά τους είναι συμπληρωματικά. Αλλά είναι ενδεχομένως κακά νέα για τα συναισθηματικά αταίριαστα ζευγάρια που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.
Ξυπνώντας με τον ίδιο μερικώς συννεφιασμένο ουρανό, ο ένας βλέπει ένα όμορφο πρωινό, ενώ ο άλλος παραπονιέται ότι είναι πιθανό να βρέξει.
Όταν σχεδιάζουν ένα ταξίδι, ο ένας είναι γεμάτος ενθουσιασμό για τις νέες εμπειρίες που τους περιμένουν, ενώ ο άλλος έχει φτιάξει μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά.
Αν αφήσει κανείς στην άκρη το ερώτημα πώς στην ευχή βρέθηκαν μαζί δύο τόσο διαφορετικά άτομα, το ερώτημα που προκύπτει είναι πού πηγαίνουν από εδώ και πέρα; Η έρευνα εξηγεί γιατί αυτή είναι μια τόσο καλή ερώτηση.
Η Olga Stavrova και ο William J. Chopik (2023) μελέτησαν τη συνανάπτυξη και την ευημερία ζευγαριών. Σε μια μελέτη με τίτλο «Don’t Drag Me Down» (σε ελεύθερη μετάφραση «Μη με τραβάς προς τα κάτω», ξεκινούν αναγνωρίζοντας ότι οι ρομαντικοί σύντροφοι μοιάζουν στη συναισθηματική τους κατάσταση. Εν συνεχεία, εξέτασαν εάν οι σύντροφοι που βιώνουν διαφορετικά επίπεδα ευτυχίας θα συγκλίνουν με την πάροδο του χρόνου με τον πιο ευτυχισμένο σύντροφο να γίνεται λιγότερο χαρούμενος ή με τον δυστυχισμένο να παρουσιάζει βελτιωμένη διάθεση.
Μέσα από δύο διαχρονικές μελέτες σε περισσότερα από 20.000 ζευγάρια, διαπίστωσαν ότι οι πιο ευτυχισμένοι σύντροφοι βιώνουν δραματική πτώση της ψυχικής τους διάθεσης, ενώ οι δυστυχισμένοι σύντροφοι παρουσιάζουν, αν παρουσιάσουν, μικρή μόνο βελτίωση. Οι Stavrova και Chopik σημειώνουν ότι τα αποτελέσματά τους απεικονίζουν μια τάση προς τον αρνητικό πόλο: «το κακό φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το καλό» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται στην ψυχική διάθεση των ζευγαριών.
Η Stavrova και ο Chopik παρατηρούν ότι οι άνθρωποι μοιράζονται συχνά πληροφορίες με τους συντρόφους τους σχετικά με το άγχος της ημέρας τους ή για γεγονότα που τους αναστάτωσαν ως μέθοδο αντιμετώπισης και αναζήτησης κοινωνικής υποστήριξης. Επειδή η αρνητικότητα του εγκεφάλου δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αρνητικές πληροφορίες και μικρότερη στις θετικές στις συναισθηματικές εμπειρίες, μπορεί να δώσει στους δυστυχέστερους συντρόφους μεγαλύτερη δύναμη να επηρεάσουν τις αλληλεπιδράσεις και τη συνολική συναισθηματική εμπειρία, επιτρέποντας στον αρνητισμό να κυριαρχεί στις καθημερινές συνομιλίες. Διαπιστώνουν ότι η αρνητικότητα μεταδίδεται εύκολα μέσω των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.
Δημιουργία θετικότητας
Δεδομένης της πιθανής «μετάδοσης» της δυστυχίας, ένας αξιόλογος στόχος για τα ζευγάρια θα ήταν να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά μοτίβα με θετικότητα. Η αποφυγή ενός μοτίβου στο οποίο ένας δυστυχισμένος σύντροφος παρασύρει τον πιο ευτυχισμένο απαιτεί σχεδιασμό εκ των προτέρων. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
Το δώρο του χρόνου
Μια ιδέα που θα μπορούσαν να εξετάσουν τα ζευγάρια είναι να ορίσουν μια ώρα για να συζητούν τα αρνητικά γεγονότα της ημέρας – με ώρα έναρξης και λήξης. Αυτό διασφαλίζει ότι ο αρνητικός σύντροφος θα έχει την ευκαιρία να εκτονώσει ή να μοιραστεί δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος για να διασφαλιστεί ότι η αρνητικότητα δεν θα γίνει το κυρίαρχο συναίσθημα στο νοικοκυριό. Θα πρέπει, επίσης, να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη συζήτηση θετικών θεμάτων, τόσο πριν όσο και μετά από αυτήν τη συνεδρία εκτόνωσης.
Η χρησιμότητα των ορίων
Το πιο ευτυχισμένο μισό ενός ζευγαριού θα πρέπει να επιδιώκει να διατηρεί μια θετική συναισθηματική κατάσταση, για χάρη και των δύο, παραμένοντας διαθέσιμο για να υποστηρίξει το δυστυχισμένο μισό. Αλλά ένας αρνητικός σύντροφος δεν πρέπει να επιδιώκει να «ρίξει» έναν υποστηρικτικό σύντροφο επειδή «η δυστυχία αγαπά την παρέα». Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι και η ευτυχία είναι μεταδοτική.
Επικεντρωθείτε στο μέλλον
Επειδή το να καταφέρει κανείς να είναι αισιόδοξος και ευτυχισμένος συνδέεται συχνά με την αίσθηση του ελέγχου που έχει επί των πραγμάτων και των καταστάσεων, οι ευτυχισμένοι σύντροφοι μπορούν να βελτιστοποιήσουν το επίπεδο αισιοδοξίας σχεδιάζοντας εκ των προτέρων το μέλλον, ενσωματώνοντας πολλά γεγονότα και σχέδια που κάνουν και τους δύο συντρόφους χαρούμενους και αισιόδοξους. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την οικογένεια, αμοιβαία ευχάριστες δραστηριότητες, ταινίες, συναυλίες ή απλώς χρόνο για να χαλαρώνουν μαζί.
Και, τέλος, όταν τα ζευγάρια δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν στρατηγική συναισθηματική ισορροπία ή να βρουν αρκετά θετικά γεγονότα στα οποία να επικεντρωθούν ή να προγραμματίσουν, υπάρχει πάντα η επαγγελματική βοήθεια. Με προσπάθεια και αισιοδοξία, είναι δυνατόν ακόμη και οι δύσκολες σχέσεις να έχουν ένα υγιές, ευτυχισμένο μέλλον.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απλοί τρόποι για να αισθανθείτε καλύτερα, αν φάτε και πιείτε πολύ στις γιορτές