Iatropedia

Selfies: Γιατί είναι επικίνδυνη η υπερβολική επεξεργασία τους

Shot of an attractive young woman in a bikini taking a selfie at the beachhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/806340.jpg

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχει αναδυθεί μία νέα διαταραχή από το πολύ photo-editing που κάνουν οι χρήστες των social media στις φωτογραφίες τους.

Η επεξεργασία των selfies μπορεί να βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι το κύμα των αλλοιωμένων φωτογραφιών, που πλημμυρίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζει τα πρότυπα της ομορφιάς.

Ωστόσο δεν δημιουργεί κάτι αληθινό, αλλά πρότυπα που βασίζονται στην… εικονική πραγματικότητα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική ενασχόληση με την εμφάνιση και σε ριψοκίνδυνες προσπάθειες για να κρυφτούν (αληθινές ή υποτιθέμενες) ατέλειες οι οποίες φυσιολογικά δεν διορθώνονται.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, λ.χ., οι προσπάθειες αλλαγής του δέρματος ή ακόμα και οι επαναλαμβανόμενες πλαστικές.

Η κατάσταση αυτή αποκαλείται δυσμορφική διαταραχή σώματος και προσβάλλει ήδη το 2% του πληθυσμού, λένε οι γιατροί.

Από το Photoshop στο Snapchat

Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Facial Plastic Surgery. Την υπογράφουν γιατροί από το Τμήμα Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Ζούμε στην εποχή των επεξεργασμένων selfies και των εξελισσόμενων προτύπων ομορφιάς», γράφουν. «Η ανάπτυξη και δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν βάλει το Photoshop και τα φίλτρα στο οπλοστάσιο όλων των χρηστών τους.

»Τα ειδικά εφέ στο Snapchat μπορούν να προσθέσουν στην selfie μια κορώνα από λουλούδια ή πεταχτά αυτιά. Μια μικρή προσαρμογή στο Facetune μπορεί να λειάνει το δέρμα, να κάνει πιο λευκά τα δόντια και να μεγαλώσει τα μάτια και τα χείλη.

»Ένα γρήγορο share στο Instagram και αμέσως τα likes και τα σχόλια πέφτουν βροχή.

»Όλ’ αυτά τα φίλτρα και οι επεξεργασίες έχουν γίνει κανόνας, αλλάζοντας σε όλο τον κόσμο την αντίληψη των ανθρώπων για την ομορφιά».

Πλαστική για… καλύτερες selfies!

Σύμφωνα με την έκθεση, μελέτες έχουν δείξει ότι τα έφηβα κορίτσια που αλλοιώνουν τις selfies τους, έχουν την τάση να ασχολούνται υπερβολικά πολύ με την εμφάνισή τους.

Αντίστοιχα, τα άτομα με δυσμορφική διαταραχή έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επιβεβαίωση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 55% των πλαστικών χειρουργών έχουν ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται για να βγάζουν καλύτερες selfies!

Η δυσμορφία του Snapchat

«Έχει αναδυθεί ένα νέο φαινόμενο, η δυσμορφία του Snapchat. Κατ’ αυτήν οι ασθενείς ζητούν αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις για να μοιάζουν με τις επεξεργασμένες εκδοχές του εαυτού τους», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της εκθέσεως Dr. Neelam Vashi.

Στους ασθενείς αυτούς, όμως, η πλαστική επέμβαση επιδεινώνει την δυσμορφική διαταραχή αντί να την βελτιώνει, προειδοποιούν η Dr. Vashi και οι συνεργάτες της. Και προσθέτουν ότι η καλύτερα θεραπεία είναι η ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική.

«Οι επεξεργασμένες selfies κάνουν τον κόσμο να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα», λέει η Dr. Vashi. «Δημιουργούν την προσδοκία ότι θα δείχνουμε τέλειοι όλη την ώρα, πράγμα που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό.

»Αυτό είναι ιδιαιτέρως επιβλαβές για τους εφήβους και τους πάσχοντες από δυσμορφική διαταραχή σώματος. Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να κατανοήσουν τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα τους ασθενείς τους».

Η δυσμορφική διαταραχή σώματος

H δυσμορφική διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και υπερβολική ενασχόληση με ένα ή και περισσότερα σημεία του σώματος. Τα σημεία αυτά μπορεί να έχουν μία πραγματική ή υποτιθέμενη ατέλεια.

Το άτομο έχει διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, την οποία προσπαθεί διαρκώς να αλλάξει, διότι νομίζει ότι μόνο έτσι θα γίνει αρεστό στους άλλους. Μάλιστα εμμένει στην άποψή του, ακόμα κι όταν όλοι στον περίγυρό του έχουν αντίθετη γνώμη.