Sexting: Πόσο επηρεάζει τελικά την ψυχική υγεία των εφήβων [μελέτη]

  • Ελισάβετ Σταύρου
sexting
Το sexting είχε συνδεθεί στο παρελθόν με την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων σεξουαλικού/ερωτικού περιεχομένου, κοινώς «sexting», είναι πλέον μια συνηθισμένη πρακτική για τους νέους και τους εφήβους, ειδικά μετά την επέλαση των κινητών τηλεφώνων και των social media στη ζωή μας.

Έρευνες έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν ότι αυτή η πρακτική προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα στους νεότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Adolescent Health υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες για τη μείωση του sexting μεταξύ των εφήβων μπορεί να μην βοηθήσουν τελικά στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία το σώμα εξελίσσεται από παιδί σε ενήλικο, και μαζί της έρχεται μια σειρά από φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, η επιρροή που έχουν οι κοινωνικές μας σχέσεις – ειδικά με τους συνομηλίκους μας – τείνει να αυξάνεται, γεγονός που οδηγεί επίσης στην έναρξη της ρομαντικής και σεξουαλικής περιέργειας.

Με την πάροδο του χρόνου, το sexting μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί, αν και τα επίπεδά του έχουν σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Αν και είναι πλέον συνηθισμένο δεν σημαίνει ότι δεν είναι και προβληματικό. Υπάρχουν ανησυχίες ότι το sexting μπορεί να συνδέεται με αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων.

Ερευνητές από τη Νορβηγία ανέλυσαν διαχρονικά δεδομένα για να ανακαλύψουν εάν οι υψηλές συχνότητες sexting συνδέονται όντως με συμπτώματα κατάθλιψης και προβλήματα συμπεριφοράς και εάν η κακή ψυχική υγεία σχετίζεται με την ανταλλαγή αυτών των μηνυμάτων.

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από το MyLife, ένα διαχρονικό ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει την υγεία και την ανάπτυξη των εφήβων στη Νορβηγία. Οι ερευνητές εξέτασαν ένα δείγμα 3.000 εφήβων ηλικίας μεταξύ 15 και 19 ετών, την περίοδο από το 2019 έως το 2021. Χρησιμοποιώντας τυποποιημένα ερωτηματολόγια, οι ερευνητές μέτρησαν το sexting, τα συμπτώματα κατάθλιψης και τη συμπεριφορά σε τρία χρονικά σημεία.

Δείτε επίσης: Έφηβοι: Καπνός, αλκοόλ, σεξ και «παγίδες» του καλοκαιριού

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι το ποσοστό του εφηβικού sexting ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο αγόρια και κορίτσια είχαν σχεδόν παρόμοια ποσοστά. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα κατάθλιψης εμφανίστηκαν υψηλότερα στα κορίτσια, ενώ τα προβλήματα συμπεριφοράς ήταν μεγαλύτερα στα αγόρια.

«Τα υψηλά ποσοστά sexting σε μια χρονική στιγμή δεν φαίνεται να έχουν καμία σχέση με τα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στην δεύτερη χρονική στιγμή της μελέτης», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ των κοριτσιών σε ένα χρονικό σημείο συνδέθηκαν με αυξημένο sexting στο επόμενο χρονικό σημείο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενασχόληση με το sexting, και όχι το αντίστροφο. Για τα αγόρια, «δεν υπήρχαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ προβλημάτων συμπεριφοράς και sexting».

«Οι αναλύσεις παρέχουν μοναδική γνώση που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ sexting και ψυχικής υγείας κατά την εφηβεία. Δεν βρήκαμε στοιχεία που να υποστηρίζουν το sexting ως αιτία επιδείνωσης της ψυχικής υγείας με την πάροδο του χρόνου», καταλήγει η ερευνητική ομάδα.

«Μια σημαντική συνέπεια των ευρημάτων μας είναι ότι οι παρεμβάσεις για τη μείωση του sexting μεταξύ των εφήβων είναι απίθανο να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας», προσθέτουν.

«Αντί να επικεντρώνονται σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην πρόληψη του sexting», υποστηρίζουν, «περισσότερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση των εφήβων σχετικά με τη σημασία της σεξουαλικής συναίνεσης και την προστασία του απορρήτου».

Δείτε επίσης: Ο εθισμός στο διαδίκτυο βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο των εφήβων

Φωτογραφία iStock