Iatropedia

Σίγκμουντ Φρόυντ: 6 συγκλονιστικές αλήθειες που… ξεγυμνώνουν τον “πατέρα” της ψυχανάλυσης

Στις 6/5 η Google τίμησε τον μεγάλο Σίγκμουντ Φρόυντ με ένα doodle που ήταν αφιερωμένο στην 160η επέτειο από την γέννηση του ανθρώπου, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως “πατέρας” της ψυχανάλυσης. Αρχικά, οι θεωρίες του ήταν πολύ αμφιλεγόμενες, αλλά στη συνέχεια και σταδιακά έγιναν αποδεκτές από πολλούς, σε τέτοιο βαθμό, που, πολλές από τις ιδέες του έχουν εδραιωθεί στην “ποπ ψυχολογία”.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ήταν ένας ενδιαφέρων άνθρωπος που υιοθετήθηκε από μια οικογένεια, η οποία ήταν αρκετά φτωχή. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως σίγουρα δεν ξέρετε αρκετά πράγματα σχετικά με τον πιο διάσημο ψυχαναλυτή στην ιστορία.

Δείτε 6 από τα πιο παράξενα, αλλά αληθή γεγονότα για τον Σίγκμουντ Φρόυντ:

1. Παρά τις εκτενείς θεωρίες του σχετικά με την ανάπτυξη του ατόμου στην παιδική ηλικία, ο Φρόυντ είχε σε όλη την πορεία του μόνο ένα παιδί ως ασθενή για ψυχανάλυση.

Επρόκειτο για τον μικρό Herbert (Hans) Graf, γιο ενός φίλου του Σίγκμουντ Φρόυντ, ο οποίος ήταν συνθέτης και ιστορικός μουσικής και τον οποίο ο γνωστός ψυχαναλυτής παρακολουθούσε εβδομαδιαία. Στις συνεδρίες τους καμιά φορά ο φίλος του αυτός έφερνε και τον μικρό Hans, ο οποίος, όταν ήταν 5 χρόνων, ανέπτυξε μια φοβία, όπου αρνείτο να βγει από το σπίτι του, επειδή μπορεί να τον δάγκωνε κάποιο άλογο.

Ο Φρόυντ με τον μικρό Hans στην αγκαλιά του

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ανέπτυξε αυτή την μοναδική περίπτωση σε ενιαία θεωρία, όπου βάσισε ολόκληρη την καριέρα του. Επειδή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον πατέρα του, που τον έβλεπε ως αντίπαλο για την προσοχή της μητέρας του, ο 5χρονος Hans έπρεπε να καταστείλει τον θυμό και την επιθετικότητά του προς τον πατέρα του. Αυτή η καταστολή οδήγησε σε φόβο ευνουχισμού από τον πατέρα του (δεδομένου ότι ο πατέρας του είχε τον έλεγχο και όλη τη δύναμη στην σχέση).

Ο Hans μπορούσε να αποκρούσει τον φόβο του να ευνουχιστεί από τον πατέρα του (ο οποίος φαινόταν λίγο “σαν ένα άλογο”, τουλάχιστον στα μάτια του Φρόυντ) βγάζοντας έναν φόβο για τα άλογα. Το να φοβάται τα άλογα ήταν, σύμφωνα με τον Φρόυντ, ο τρόπος του Hans να μπορέσει ασυνείδητα να διαχειριστεί τον φόβο του ευνουχισμού.

2. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ έκανε τακτικά χρήση κοκαΐνης για 13 χρόνια και έγραψε σχετικά με τα οφέλη της για την υγεία.

Οι θαυμαστές του μερικές φορές παραβλέπουν μερικά από τα ελαττώματά του. Ωστόσο, ο Σίγκμουντ Φρόυντ πειραματίστηκε με την κοκαΐνη από το 1887 μέχρι και το 1900, όταν και έκοψε αυτήν τη “συνήθεια”. Έπαιρνε κοκαΐνη ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, την έλλειψη ενέργειας και κάποια προβλήματα στο στομάχι, αλλά και σαν αφροδισιακό. Έγραψε, επίσης, τέσσερις μελέτες που “εξυμνούσαν” την κοκαΐνη, αλλά αργότερα διέγραψε αυτά τα έγγραφα από οποιαδήποτε συλλογή των έργων του.

Μία από τις εκδόσεις βιβλίων για τα έργα του Φρόυντ με θέμα την κοκαΐνη και με σημειώσεις από την κόρη του, Άννα

Μετά το 1900, ο Φρόυντ στράφηκε προς τα πούρα, που έγιναν η νέα του καθημερινή “συνήθεια”. Και ήταν αυτά που, τελικά, οδήγησαν στον θάνατό του, αφού διαγνώστηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του στόματος το 1923, ο οποίος εξαπλώθηκε σταδιακά και ο γνωστός ψυχαναλυτής πέθανε το 1939 στο Λονδίνο.

3. Ο θάνατος του Φρόυντ ήταν υποβοηθούμενη αυτοκτονία από τον προσωπικό του γιατρό.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά το θάνατό του, συνεχίζουμε να συζητάμε την ηθική πλευρά της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας από γιατρό. Ωστόσο, μία από τις μακροχρόνιες συμφωνίες που είχε ο Σίγκμουντ Φρόυντ με τον προσωπικό του γιατρό του, Max Schur, ήταν, πως, όταν θα ήταν έτοιμος να πεθάνει, εκείνος θα τον βοηθούσε να το κάνει “με αξιοπρέπεια”.

Η είδηση του θανάτου του Φρόυντ σε απόκομμα βρετανικής εφημερίδας του Λονδίνου με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 1939

Ο δρ Schur χορήγησε στον Φρόυντ δύο θανατηφόρες δόσεις μορφίνης μέσα σε 12 ώρες, κάτι που τελικά σκότωσε τον “πατέρα της ψυχανάλυσης” στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939.

4. Ο Φρόιντ άφησε τις 4 αδελφές του στην, κατεχόμενη από τους Ναζί, Βιέννη, όταν το έσκασε από την πόλη, για να γλιτώσει ο ίδιος.

Παρά το γεγονός ότι μπόρεσε να πάρει μαζί του την άμεση οικογένειά του (ακόμη και την οικονόμο του!) μακριά από τη Βιέννη το 1938, άφησε πίσω του τις τέσσερις νεότερες, εβραίες αδελφές του. Το 1942, οι αδερφές του Φρόυντ πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Theresienstadt.

Οι τέσσερις αδερφές του Φρόυντ

Δεν είναι σαφές γιατί ο Φρόυντ εγκατέλειψε τις αδελφές του στην Βιέννη, ή γιατί έκανε ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές, προσπάθειες για να τις βοηθήσει να φύγουν από την Αυστρία.

5. Η ιδιοτροπία του σχετικά με τα έγγραφά του στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

Η αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έχει αρχείο για την αλληλογραφία πολλών διάσημων ανθρώπων, καθώς εκείνοι την κληροδοτούν στην Βιβλιοθήκη. Ωστόσο, πολλοί ορίζουν στις διαθήκες τους και το πώς και πότε, αυτή η αλληλογραφία μπορεί να μοιραστεί με το κοινό.

Από τα έγγραφα του Φρόυντ στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου διαθέτει 153 κουτιά αλληλογραφίας σχετικά με τον Σίγκμουντ Φρόυντ, την οικογένεια, τους ασθενείς, τους συναδέλφους του και άλλα γραπτά του. Από αυτά, τα 19 κουτιά δεν μπορεί να τα ανοίξει κανείς μέχρι το 2020, το 2050, ή το 2057! Επίσης, άλλα 8 κουτιά είναι σφραγισμένα για πάντα, ύστερα από σχετική επιθυμία του Φρόυντ στην διαθήκη του.

Αντίθετα, ο Καρλ Ρότζερς, ο “πατέρας” και ιδρυτής της ουμανιστικής ψυχοθεραπείας, έδωσε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου όλα του τα έγγραφα, χωρίς περιορισμούς.

6. Ο Σίγκουντ Φρόιντ έκανε ψυχανάλυση στην κόρη του Άννα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σε μια πραγματικά περίεργη συστροφή των θεωριών του για το πώς οι ενήλικες μένουν “κολλημένοι” στη ζωή τους (από τον “φθόνο του πέους” των γυναικών μέχρι κάποιο άλλο ζήτημα που “πρέπει να αντιμετωπιστεί” διεξοδικά), ο Φρόυντ παρακολουθούσε τακτικά την κόρη του, Άννα, σε συνεδρίες ψυχανάλυσης.

Επειδή η Άννα δεν είχε παντρευτεί και ζούσε με τον πατέρα και τη μητέρα της, όσο εκείνοι ζούσαν, ο Φρόυντ την έβλεπε στο γραφείο του κάθε βράδυ στις 10:00 μ.μ., λίγο πριν πάει για ύπνο. Ξεκίνησε την ανάλυσή της όταν εκείνη ήταν 23 ετών και συνέχισε μέχρι το θάνατό του.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ και η κόρη του, Άννα

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ απομάκρυνε κάθε μνηστήρα από την Άννα με κάθε ευκαιρία. Όταν εκείνη ήταν 18 ετών και την φλέρταρε ένας νεαρός, εκείνος του είπε πως η Άννα ήταν “ακόμα μακριά από το να έχει σεξουαλικές επιθυμίες”. Εν ολίγοις, ο πρωτοπόρος της θεωρίας ότι τα παιδιά έχουν σεξουαλική διάσταση στην προσωπικότητά τους, έλεγε ότι η 18χρονη κόρη του δεν είχε σεξουαλικά συναισθήματα!

http://psychcentral.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι δείχνουν τα σχέδια που κάνετε αυθόρμητα στο χαρτί για την ψυχική σας υγεία

Είστε νάρκισσος, ψυχοπαθής, ή και τα δύο; Κάντε ΕΔΩ το πρωτότυπο τεστ

Δείτε τι καφέ πίνει συνήθως ένας… ψυχοπαθής!

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Τα συμπτώματα και το βίντεο που εξηγεί τα πάντα