Iatropedia

Σωστή επιλογή ψυχολόγου: Τι πρέπει να ξέρετε – Τι ερωτήσεις να κάνετε πριν ξεκινήσετε θεραπεία

Υπάρχουν πολλές διαφορές στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Κάποια στιγμή στη ζωή, ο καθένας από εμάς μπορεί να αισθανθεί δυσφορία ή δυσκολία στη διαχείριση των καταστάσεων της ζωής του και μπορεί να χρειαστεί βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Συχνά άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στην αντιμετώπιση συναισθημάτων ή προβλημάτων που φαίνονται να είναι πέρα από τον έλεγχό τους, όπως προβλήματα στο γάμο ή τη σχέση τους, οικογενειακής κατάστασης ή αντιμετώπισης απώλειας εργασίας, θανάτου αγαπημένου προσώπου, κατάθλιψης, στρες ή κατάχρησης ουσιών.

Αυτές οι απώλειες και οι πιέσεις της καθημερινής ζωής μπορεί κατά καιρούς να είναι σημαντικά εξουθενωτικές. Μερικές φορές χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια από έναν εκπαιδευμένο, επαγγελματία ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Μέσω της θεραπείας, οι ψυχολόγοι βοηθούν ανθρώπους όλων των ηλικιών να ζουν μια ζωή περισσότερο χαρούμενη και ολοκληρωμένη.

Πληροφορίες και συμβουλές μας δίνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, δρ. Βάνα Παπακίτσου

Ο ψυχολόγος αποτελεί μια ειδικότητα επαγγελματία που παρέχει θεραπεία και υποστήριξη, αλλά υπάρχουν πολλές διαφορές στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση τους. Αυτή η ιδιαιτερότητα συχνά μπερδεύει τους ενδιαφερόμενους μη γνωρίζοντας το σωστό τρόπο επιλογής του ψυχολόγου ή αν αυτός ο ψυχολόγος μπορεί να φανεί χρήσιμος στο θέμα που έχει να διαχειριστεί το άτομο.

Οι κοινοί τρόποι για να αναζητήσει κανείς έναν αξιόπιστο θεραπευτή είναι ίσως μια παραπομπή από έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή έναν φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας.

Ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής;

Ο ψυχολόγος και ο ψυχοθεραπευτής είναι δυο διαφορετικές ιδιότητες. Ένας ψυχολόγος μπορεί να είναι και ψυχοθεραπευτής παράλληλα με την κατάλληλη εξειδίκευση. Όμως πολλές φορές ένας ψυχοθεραπευτής δεν είναι απαραίτητα και ψυχολόγος. Μπορεί οι βασικές τους σπουδές να είναι άλλες, π.χ. κοινωνικός λειτουργός ή εκπαιδευτικός. Είναι καλό να κάνουμε την αναζήτησή μας πριν καταλήξουμε στον ειδικό που θα εμπιστευτούμε το πρόβλημα που μας απασχολεί.

Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην ψυχοθεραπεία και άλλες μορφές ψυχολογικής θεραπείας είναι άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες με εξειδίκευση στους τομείς της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της αξιολόγησης της ψυχικής υγείας, της διάγνωσης και της θεραπείας και της αλλαγής συμπεριφοράς. Οι ψυχολόγοι συνεργάζονται με τα άτομα για να αλλάξουν τα συναισθήματα και τις στάσεις τους και να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν πιο υγιεινά και αποτελεσματικά πρότυπα συμπεριφοράς. Οι ψυχολόγοι επίσης εφαρμόζουν επιστημονικά επικυρωμένες διαδικασίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αλλάξουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια συνεργασία μεταξύ ενός ατόμου και ενός ψυχολόγου. Παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να μιλήσετε ανοιχτά και εμπιστευτικά σχετικά με τις ανησυχίες και τα συναισθήματα. Είναι μια διαδικασία που διαφέρει ανάλογα με το είδος της εξειδίκευσης. Υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπευτικές εκπαιδεύσεις (συστημική, γνωσιακή-συμπεριφοριστική, ψυχοδυναμική κ.λπ.) και θα ήταν καλό να δούμε λίγο τι αφορά η καθεμία και σε τι είδους ζητήματα μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα.

Τυπικά προσόντα και πιστοποιήσεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ψυχολόγος που θέλουμε να απευθυνθούμε έχει ολοκληρώσει το βασικό πρόγραμμα σπουδών ψυχολογίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Μετά την αποφοίτηση από το πανεπιστήμιο, οι ψυχολόγοι περνούν κατά μέσο όρο κάποια χρόνια σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση, ενώ κάποιοι από αυτούς θα λάβουν και διδακτορικό δίπλωμα. Επίσης κάποιοι εκπαιδεύονται και σε κάποια ψυχοθεραπευτική μέθοδο.

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης, πρέπει να ολοκληρώσουν μια εποπτευόμενη πρακτική άσκηση σε νοσοκομείο ή οργανωμένο περιβάλλον υγείας και τουλάχιστον ένα έτος εποπτευόμενης εμπειρίας πριν μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητα σε οποιοδήποτε χώρο υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά οι κλινικοί ψυχολόγοι.

Οι ψυχολόγοι πρέπει να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το κράτος ή τη δικαιοδοσία στην οποία ασκούν. Οι νόμοι περί αδειοδότησης αποσκοπούν στην προστασία του κοινού περιορίζοντας την αδειοδότηση σε εκείνα τα άτομα που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα να ασκούν ψυχολογία όπως ορίζεται από το νόμο.

Τι ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε στον ψυχολόγο

Περισσότερες πληροφορίες στο https://vanapapakitsou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί δεν πετυχαίνει τον στόχο στις Πανελλήνιες

Social media και εφηβεία: Εθισμός και τρόποι αντιμετώπισης

Η επικοινωνία στην εφηβεία: Τι δυσκολίες παρουσιάζονται – Συμβουλές διαχείρισης από τους γονείς

Σεξουαλική παρενόχληση παιδιών στο διαδίκτυο: Ό,τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γονιός – Οδηγίες πρόληψης και προστασίας

φωτό: iStock