Στρες: Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τις αληθινές επιδράσεις της διατροφής στο στρες που νιώθουμε.

Αν το στρες σας ανοίγει την όρεξη για παχυντικά αλμυρά και γλυκά τρόφιμα, αντισταθείτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα τρόφιμα αυτά ασκούν την αντίθετη από την επιθυμητή δράση.

Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν το καταπραΰνουν, αλλά μπορεί και να εμποδίζουν την ανάρρωση του οργανισμού από τις επιδράσεις του.

Πολλοί άνθρωποι τρώνε σοκολάτες, πατατάκια και κάθε είδους λιχουδιές όταν νιώθουν ότι πιέζονται ψυχικώς. Ωστόσο τα τρόφιμα αυτά μειώνουν την αγγειακή λειτουργία και την ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Το επακόλουθο είναι να επιδεινώνεται η ψυχική υγεία και οι νοητικές λειτουργίες μας.

Οι ερευνητές λένε πως αν στ’ αλήθεια θέλουμε να καταπραΰνουμε το στρες, προτιμότερο είναι να τσιμπολογήσουμε φρούτα και λαχανικά.

«Εξετάσαμε την υγεία ομάδας εθελοντών ηλικίας 18-30 ετών. Τα ευρήματά μας για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσε ο οργανισμός τους αναλόγως με το τι έτρωγα, ήταν εκπληκτικά», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr.  Jet Veldhuijzen van Zanten, καθηγήτρια Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Στο πλαίσιό της οι ερευνητές χορηγούσαν σε 21 εθελοντές ένα λίγων λιπαρών ή ένα πολλών λιπαρών πρωινό γεύμα. Ειδικότερα έτρωγαν:

  • Δύο κρουασάν βουτύρου με 1,5 φέτα τυρί του τοστ και ένα ποτήρι πλήρες γάλα (το γεύμα αυτό παρείχε 56,5 γρ. λιπαρά) ή
  • Τέσσερις φέτες άσπρο ψωμί του τοστ, με λάιτ τυρί-κρέμα, δημητριακά πρωινού και ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα (11,4 γρ. λιπαρά)

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έκαναν επί 8 λεπτά μαθηματικούς υπολογισμούς νοερώς και με αυξανόμενη ταχύτητα. Όταν έκαναν λάθος, χτυπούσε ένα ηχητικό σήμα. Μπορούσαν επίσης να βλέπουν τον εαυτό τους σε μία οθόνη. Οι συνθήκες αυτές ήταν ειδικά σχεδιασμένες ώστε να τους δημιουργούν έντονο στρες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση των κρουασάν οδηγούσε σε μείωση της αγγειακής λειτουργίας τους κατά 1,74%. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως μείωση κατά 1% είναι αρκετή για να αυξηθεί κατά 13% ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακού προβλήματος.

«Όσοι ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και έχουν επαγγέλματα που προκαλούν έντονο στρες, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν αυτή τη συσχέτιση», τόνισε η Dr. van Zanten. «Όλοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά πράγματα που μας προκαλούν στρες. Όταν, όμως, ήδη κινδυνεύει η καρδιά σου, πρέπει να προσέχεις πολύ πως το διαχειρίζεσαι».

Φωτογραφία: iStock