Σύνδρομο της μεγάλης αδελφής: Μύθος ή αλήθεια; Πώς επηρεάζει τη ζωή των κοριτσιών

  • Ελισάβετ Σταύρου
«σύνδρομο της μεγάλης αδελφής»
Αν είστε η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, σίγουρα έχετε ακούσει για το «σύνδρομο της μεγάλης αδελφής». Πόσο ισχύει όμως;

Το «σύνδρομο της μεγάλης αδελφής» δεν είναι επίσημα μια κατάσταση ψυχικής υγείας. Ωστόσο, πολλά κορίτσια που είναι οι μεγαλύτερες κόρες μιας οικογένειας βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις που τις επηρεάζουν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι καταστάσεις που ζουν μέσα στην οικογένεια οι μεγαλύτερες κόρες σμιλεύουν τον χαρακτήρα τους, τους δίνουν τα καλά χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να τους προκαλέσουν και ένα παραπάνω άγχος, ειδικά όσο μεγαλώνουν.

Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Kate Eshleman, PsyD, το «σύνδρομο της μεγάλης αδελφής» αναφέρεται στις ιδιότητες και τις εμπειρίες των πρωτότοκων παιδιών και ειδικότερα των κοριτσιών». Υπάρχουν κάποια θετικά χαρακτηριστικά, αλλά και κάποιες αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτά τα άτομα.

Οι πρωτότοκες κόρες τείνουν να ωριμάζουν νωρίτερα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έζησαν την παιδική ηλικία όπως άλλα παιδιά, γιατί είχαν παραπάνω ευθύνες και βάρη.

Πολλές από αυτές τις ευθύνες έχουν να κάνουν με τα στερεότυπα του φύλου και τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν ένα κορίτσι έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, μπορεί να ανατεθεί σε εκείνη να κάνει παραπάνω δουλειές στο σπίτι, να μαγειρέψει, να καθαρίσει ή να προσέξει τα μικρότερα αδέρφια της.

Συνήθως, τα κορίτσια με «σύνδρομο της μεγάλης αδελφής» έχουν μεγαλώσει βοηθώντας τη μητέρα τους να φροντίζει τα μικρότερα αδέρφια, να έχουν δουλειές ή ευθύνες στο σπίτι ή να αποτελούν συναισθηματική διέξοδο για τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η μεγαλύτερη κόρη μπορεί να γίνει ο κύριος υπεύθυνος για τα υπόλοιπα αδέρφια και οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν πρώιμη έναρξη της εφηβείας.

Δείτε επίσης: Νομίζετε ότι έχετε πάντοτε δίκιο; Η επιστήμη αποδεικνύει γιατί έχετε άδικο

Χαρακτηριστικά και γνωρίσματα

Οι μεγαλύτερες κόρες με «σύνδρομο της μεγάλης αδελφής» μπορεί να είναι πιο πιθανό από άλλα αδέρφια να παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά και γνωρίσματα, όπως:

  • Υπευθυνότητα
  • Ανεξαρτησία
  • Ενσυναίσθηση
  • Τελειομανία
  • Άγχος

«Τα θηλυκά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν πολύ άγχος, να έχουν τάσεις τελειομανίας και συχνά να μην αισθάνονται επαρκείς. Αισθάνονται την ευθύνη να φροντίσουν τους άλλους, πολλές φορές σε βάρος του ίδιου τους του εαυτού», εξηγεί η Δρ Eshleman.

«Υπάρχει πιθανότητα η ανάληψη αυτού του ρόλου να επηρεάσει τις μελλοντικές σχέσεις και τη συνολική προσωπικότητα», προσθέτει.

Υπάρχουν όμως και κάποια θετικά στο «σύνδρομο της μεγάλης αδελφής». Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρωτότοκα κορίτσια είναι πιο πιθανό να πετύχουν σε σχέση με τα αδέρφια τους και είναι πιο πιθανό να κατέχουν ηγετικές θέσεις.

Δείτε επίσης: Συγκαλυμμένη κακοποίηση: Πώς να την αναγνωρίσετε και να την σταματήσετε

Φωτογραφία: iStock