Τα 14 σημάδια που προδίδουν μια τοξική σχέση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τοξική σχέση
Ανάλογα με τη φύση της σχέσης, τα σημάδια τοξικότητας μπορεί να είναι διακριτικά ή πολύ εμφανή.

Σε μια υγιή σχέση, μπορεί να διαφωνείτε από καιρό σε καιρό ή να συναντάτε άλλα προβλήματα στο δρόμο, αλλά γενικά παίρνετε αποφάσεις μαζί, συζητάτε ανοιχτά τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και απολαμβάνετε πραγματικά ο ένας την παρέα του άλλου.

Οι τοξικές σχέσεις είναι μια άλλη ιστορία. Σε μια τοξική σχέση, μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι ή δυστυχισμένοι όταν περνάτε χρόνο με τον/την σύντροφό σας, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

Ίσως η σχέση να μην είναι πλέον καθόλου ευχάριστη, αν και εξακολουθείτε να αγαπάτε τον/την σύντροφό σας. Για κάποιον λόγο, φαίνεται ότι πάντα εκνευρίζετε ο ένας τον άλλον και δεν παύετε να μαλώνετε για μικρά ζητήματα. Μπορεί ακόμη και να αποφεύγετε να τους δείτε, αντί να ανυπομονείτε όπως κάνατε στο παρελθόν.

Ποια είναι τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης

Όταν είστε σε μια τοξική σχέση, μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να παρατηρήσετε τις “κόκκινες σημαίες” που αναδύονται. Παρόλα αυτά, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα σημάδια στον εαυτό σας, στον σύντροφό σας ή στην ίδια τη σχέση.

1. Έλλειψη υποστήριξης

Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην αμοιβαία επιθυμία να δεις τον άλλον να πετυχαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής. Όταν όμως τα πράγματα γίνονται τοξικά, κάθε επίτευγμα γίνεται ανταγωνισμός.

Με λίγα λόγια, ο χρόνος που περνάτε μαζί δεν είναι πλέον θετικός. Δεν νιώθετε υποστήριξη ή ενθάρρυνση και δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ότι θα σας στηρίξουν πραγματικά. Αντίθετα, μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας δεν έχουν σημασία, ότι νοιάζονται μόνο γι’ αυτό που θέλουν.

2. Τοξική επικοινωνία

Αντί για καλοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό, οι περισσότερες από τις συνομιλίες σας είναι γεμάτες σαρκασμό ή κριτική και τροφοδοτούνται από περιφρόνηση, έναν προγνωστικό παράγοντα διαζυγίου.

Πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει ειρωνικά σχόλια σε φίλους ή μέλη της οικογένειάς σας; Μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αποφεύγετε τις κλήσεις τους, μόνο και μόνο για να ξεκουραστείτε από τις αναπόφευκτες διαφωνίες και την εχθρότητα.

3. Φθόνος ή ζήλια

Αν και είναι πολύ καλό να υπάρχει… λίγη ζήλια από καιρό σε καιρό, μπορεί να γίνει πρόβλημα αν εξελιχθεί σε φθόνο που σε εμποδίζει να σκέφτεσαι θετικά για τις επιτυχίες του συντρόφου σου.

Η ζήλια είναι ένα απόλυτα φυσικό ανθρώπινο συναίσθημα. Αλλά όταν οδηγεί σε συνεχή καχυποψία και δυσπιστία, μπορεί γρήγορα να αρχίσει να διαβρώνει τη σχέση σας.

4. Ελεγκτικές συμπεριφορές

Ρωτάει ο σύντροφός σας πού βρίσκεστε όλη την ώρα; Ίσως ενοχληθούν ή εκνευριστούν, όταν δεν απαντάτε αμέσως σε μηνύματα ή σας στέλνουν μηνύματα ξανά και ξανά μέχρι να το κάνετε.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να προέρχονται από τη ζήλια ή την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν την ανάγκη για έλεγχο: και τα δύο μπορούν να συμβάλλουν στην τοξικότητα των σχέσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι προσπάθειες ελέγχου μπορεί επίσης να υποδηλώνουν κακοποιητική συμπεριφορά.

5. Απέχθεια

Το να κρατάς μέσα σου γεγονότα που σου προκαλούν συναισθήματα εκδίκησης και αφήνοντάς τα να διογκώνονται συν τω χρόνω, καταστρέφει σταδιακά την οικειότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξελιχθούν σε απογοήτευση ή δυσαρέσκεια και να κάνουν μια αρχικά μικρή διαφορά σε αγεφύρωτο χάσμα.

Σημάδια τοξικής σχέσης είναι και αν πιάνετε τον εαυτό σας να διστάζει να εκφράσει παράπονα, επειδή δεν αισθάνεστε ασφαλείς να μιλήσετε όταν κάτι σας ενοχλεί. Εάν δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε τον σύντροφό σας να ακούσει τις ανησυχίες σας, η σχέση σας μπορεί να είναι τοξική.

6. “Μικρά” ψέματα

Είναι όταν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει συνεχώς ψέματα σχετικά με το πού βρίσκεσαι ή ποιους συναντάς, είτε επειδή θέλεις να αποφύγεις να περάσεις χρόνο με τον/την σύντροφό σου, είτε επειδή ανησυχείς πώς θα αντιδράσει αν του/της πεις την αλήθεια.

7. Μοτίβα ασέβειας

Το να καθυστερείς σχεδόν πάντα σε ραντεβού και κοινές σας υποχρεώσεις, να ξεχνάς σημαντικά γεγονότα και άλλες συμπεριφορές, δείχνουν ασέβεια και είναι μια κόκκινη σημαία τοξικής σχέσης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί ειλικρινά να δυσκολεύονται να κάνουν και να είναι συνεπείς, επομένως μην βιαστείτε να βγάλετε συμπέρασμα. Όμως μιλήστε γι’ αυτό. Ξεκινήστε μια συζήτηση σχετικά με αυτήν τη συμπεριφορά. Εάν δεν είναι κάτι σκόπιμο, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση αφού εξηγήσετε γιατί σας ενοχλεί.

8. Αρνητικές οικονομικές συμπεριφορές

Η συνδιαχείριση των οικονομικών με τον/την σύντροφό σας συχνά περιλαμβάνει κάποιο επίπεδο συμφωνίας σχετικά με το πώς θα ξοδέψετε ή θα εξοικονομήσετε χρήματα. Τούτου λεχθέντος, δεν είναι απαραίτητα τοξικό εάν ο/η σύντροφός σας επιλέξει να ξοδεύει χρήματα σε αντικείμενα που εσείς δεν εγκρίνετε.

Μπορεί να είναι τοξικό, ωστόσο, εάν έχετε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα οικονομικά σας και κατ’ εξακολούθηση δεν τηρεί/σέβεται αυτήν τη συμφωνία.

9. Συνεχές άγχος

Οι προκλήσεις/δυσκολίες της ζωής που έρχονται φυσιολογικά στον καθένα μας (π.χ. ασθένεια ενός μέλους της οικογένειας, απώλεια εργασίας κλπ) μπορούν φυσικά να δημιουργήσουν κάποια ένταση στη σχέση σας. Αλλά το να βρίσκεσαι συνεχώς σε ένταση, ακόμα και όταν δεν αντιμετωπίζεις άγχος από εξωτερικές πηγές, είναι ένας βασικός δείκτης ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία και μπορεί συχνά να αισθάνεστε δυστυχισμένοι, ψυχικά και σωματικά εξαντλημένοι ή γενικά σε κακή διάθεση.

10. Υποβάθμιση/άγνοια για τις ανάγκες σας

Το να ακολουθείτε ό,τι θέλει να κάνει ο/η σύντροφός σας, ακόμη και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες ή το επίπεδο άνεσης σας, είναι ένα σίγουρο σημάδι τοξικότητας.

Αν διαρκώς κάνετε μονόπλευρες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, επειδή αποφεύγετε την αντίθεση και την πιθανή σύγκρουση (πιθανώς λόγω φόβου αντιπαράθεσης και έντασης) τότε σίγουρα δεν είστε σε μια υγιή σχέση.

11. Απομάκρυνση από τον κύκλο σας

Έχετε σταματήσει να περνάτε χρόνο με φίλους και οικογένεια, είτε για να αποφύγετε τη σύγκρουση με τον/την σύντροφό σας, είτε για να μην χρειαστεί να εξηγήσετε τι συμβαίνει στη σχέση σας; Μήπως εκείνος/εκείνη συστηματικά εκφράζει δυσαρέσκεια για τον κύκλο σας και δηλώνει απογοήτευση όταν “αναγκάζεται” να βρεθεί εκεί;

Μπορεί, επίσης, να διαπιστώσετε ότι η ενασχόληση με τον/την σύντροφό σας (ή η ανησυχία για τη σχέση σας) καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας.

12. Έλλειψη αυτοφροντίδας

Σε μια τοξική σχέση, μπορεί να εγκαταλείψετε τις συνήθειες φροντίδας του εαυτού σας.

Μπορεί να αποσυρθείτε από τα χόμπι που κάποτε αγαπούσατε, να παραμελήσετε την υγεία σας και να θυσιάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν έχετε την ενέργεια γι’ αυτές τις δραστηριότητες, ή επειδή ο/η σύντροφός σας έχει επικριτική στάση ή αποδοκιμάζει όταν κάνετε το δικό σας.

13. Ελπίζοντας για αλλαγή

Μπορεί να μείνετε στη σχέση, επειδή θυμάστε πόσο διασκεδάσατε στην αρχή. Ίσως πιστεύετε ότι αν αλλάξετε απλώς τον εαυτό σας και τις πράξεις σας, θα αλλάξει και το άλλο άτομο.

14. Φόβος να εκφραστείτε

Ανησυχείτε ότι μιλώντας για πράγματα που σας προβληματίζουν, θα προκαλέσετε ακραία ένταση. Έτσι αποφεύγετε τις συγκρούσεις και κρατάτε τα όποια ζητήματα για τον εαυτό σας.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κακοποιητική σχέση: Σημάδια και συμπεριφορές – Πώς μπορώ να βγω από μια κακοποιητική σχέση

Συναισθηματική κακοποίηση: Πώς να καταλάβετε αν κάποιος φέρεται κακοποιητικά και τι ενέργειες να κάνετε

φωτό: iStock