Iatropedia

Τα «έξυπνα» κινητά είναι το νέο τσιγάρο για τους εφήβους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

teenagers mobile phones

Ολοένα περισσότεροι έφηβοι επιδεικνύουν προβληματική έως εθιστική συμπεριφορά στη χρήση τους.

Η προβληματική σχέση που έχουν οι έφηβοι με τα κινητά τηλέφωνα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε οι χώρες πρέπει πλέον να σκεφτούν την θέσπιση περιορισμών στη χρήση τους, ακριβώς όπως έχουν θέσει περιορισμούς στα προϊόντα καπνού, αναφέρει ανώτατη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουν τις εντεινόμενες αρνητικές επιπτώσεις τους στην ψυχική υγεία των νέων, δήλωσε η Dr. Natasha Azzopardi Muscat,διευθύντρια του Τομέος Πολιτικών & Συστημάτων Υγείας των Κρατών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Οι χώρες πρέπει να λάβουν «έμπνευση» από άλλους τομείς της δημόσιας υγείας, στους οποίους η νομοθεσία συνέβαλλε στην αντιμετώπιση δυνητικά επιβλαβών συνηθειών, πρόσθεσε.

Ένας τέτοιος τομέας είναι το κάπνισμα. Στα μέτρα που συνέβαλλαν στον περιορισμό του στους εφήβους συμπεριλαμβάνονται:

Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να ληφθούν ως παράδειγμα για να καταπολεμηθεί η επιβλαβής χρήση των κινητών τηλεφώνων, είπε.

Διαβάστε ακόμα ΠΟΥ: Προβληματική χρήση των social media κάνει 1 στους 9 εφήβους

Κρίσιμη η εκπαίδευση

Η Dr. Azzopardi Muscat έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Politico, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Υγείας. Το Φόρουμ διεξάγεται στο Gastein της Αυστρίας.

«Ίσως πρέπει να σκεφτούμε πού είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούνται ψηφιακές συσκευές σαν τα κινητά», είπε. «Ίσως είναι επίσης καιρός να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε σε ποια μέρη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται. Όπως ακριβώς έχουμε απαγορεύσει το κάπνισμα σε ορισμένες περιοχές».

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να εκπαιδευτούν σωστά οι ανήλικοι. Όλοι, ανεξαρτήτως υποβάθρου, εθνικότητας και κοινωνικής κατάστασης, πρέπει να είναι «εγγράμματοι, ενημερωμένοι και εμψυχωμένοι», τόνισε. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εξοπλισμένοι με τις απαιτούμενες γνώσεις «για να ελέγχουν τον ψηφιακό κόσμο και όχι να ελέγχονται από αυτόν».

Η Dr. Azzopardi Muscat πρόσθεσε πως όπως ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και τα κινητά μπορεί να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά εργαλεία. Ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι ήδη σημαντικό τμήμα του πληθυσμού κάνει προβληματική χρήση. Η χρήση αυτή έχει σοβαρές συνέπειες, αφού αν συνεχιστεί θα επηρεάσει:

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ, το 11% των εφήβων κάνει προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό του. Αντίστοιχα, το 12% κάνουν προβληματική χρήση των online παιχνιδιών (gaming).

Φωτογραφία: iStock