Iatropedia

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής διαταραχής

Woman in kitchen with different raw foods

Ο ρόλος του αραχιδονικού οξέος στην προστασία του ατόμου

Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται συνήθως στα αυγά, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που γίνεται παγκοσμίως, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Χρησιμοποιώντας τη Μεντελική τυχαιοποίηση, μια ισχυρή μέθοδο αιτιολογικής συσχέτισης, οι ερευνητές εξέτασαν 913 μεταβολίτες σε 14.296 Ευρωπαίους, διαπιστώνοντας ότι 33 από αυτούς (κυρίως λιπίδια) συσχετίστηκαν με κίνδυνο διπολικής διαταραχής.

Η διπολική διαταραχή είναι μια εξουθενωτική διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης. Αν και η αιτία της παραμένει ασαφής, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διπολική νόσος είναι εξαιρετικά κληρονομική. Εάν ένας γονέας έχει διπολική νόσο, ένα παιδί έχει 10% πιθανότητες να αναπτύξει επίσης την πάθηση.

Παγκοσμίως ένας στους οκτώ ανθρώπους ζει με ψυχικές παθήσεις, με περίπου 40 εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν διπολική διαταραχή. Σχεδόν το 3% των Αυστραλών (568.000 άνω των 16 ετών) ζει με διπολική διαταραχή.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ντέιβιντ Στέισι λέει ότι τα νέα στοιχεία ανοίγουν τον δρόμο για νέες πιθανές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής ή τη διατροφή.

«Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι μεταβολίτες παίζουν βασικό ρόλο στις διπολικές και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές», λέει ο Δρ Στέισι.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, γιατί αν μπορέσουμε να βρούμε παράγοντες που συνδέουν ορισμένες παθήσεις υγείας, μπορούμε να εντοπίσουμε τρόπους να τις αναιρέσουμε μέσω πιθανών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή», τόνισε.

«Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η γενετική προδιάθεση για υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων που περιέχουν αραχιδονικό οξύ οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής. Και αντίστροφα, ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αραχιδονικού οξέος συνεπάγονταν υψηλότερο κίνδυνο για διπολική διαταραχή», ανέφερε.

«Το αραχιδονικό οξύ μπορεί να προέρχεται απευθείας από κρέας και θαλασσινά ή να συντίθεται από λινολεϊκό οξύ (ξηρούς καρπούς, σπόρους και έλαια). Αλλά υπάρχει επίσης στο ανθρώπινο γάλα, επομένως θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους», επισήμανε, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, σε πολλές χώρες, το αραχιδονικό οξύ προστίθεται στη βρεφική τροφή για να διασφαλιστεί ότι ένα παιδί θα κάνει την καλύτερη αρχή στη ζωή του. Έτσι, υπάρχει σίγουρα δυνατότητα να ενισχυθεί αυτό μέσω συμπληρωμάτων για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διπολικής διαταραχής».

Η πρόκληση είναι, ωστόσο, όπως είπε, ότι ενώ γνωρίζουμε ότι το αραχιδονικό οξύ εμπλέκεται στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, δεν είναι σαφές εάν η λήψη συμπληρωμάτων για τη διπολική διαταραχή θα πρέπει να γίνεται περιγεννητικά, κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων ζωής ή αν θα ωφελούσε ακόμη και όσους έχουν ήδη διαγνωστεί.

Η καθηγήτρια Elina Hyppönen, η οποία συνέγραψε τη μελέτη, λέει ότι απαιτούνται προκλινικές μελέτες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές για τον προσδιορισμό της προληπτικής ή θεραπευτικής αξίας των συμπληρωμάτων αραχιδονικού οξέος για την καταπολέμηση της διπολικής διαταραχής.

«Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την αυστηρή αξιολόγηση της δυνατότητας συμπλήρωσης αραχιδονικού οξέος στην πρόληψη και θεραπεία της διπολικής διαταραχής, ιδιαίτερα σε άτομα που φέρουν γενετικούς κινδύνους. Ενώ τα ευρήματά μας υποστηρίζουν πιθανές οδούς για ακριβείς παρεμβάσεις στην υγεία για την πρώιμη διατροφή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών, πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τη σύνδεση με τη διπολική διαταραχή. Εάν μπορούμε να καθορίσουμε πώς, γιατί και πότε οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη λήψη συμπληρωμάτων αραχιδονικού οξέος, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που παλεύουν με αυτή τη σοβαρή και δια βίου πάθηση ψυχικής υγείας», τόνισε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σας αρέσει το λευκό ψωμί; Επιστημονική ομάδα ετοιμάζει την πιο υγιεινή εκδοχή του

Μετά το Πάσχα: 5 πανεύκολα βήματα για ολική επαναφορά

Χαμηλά τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στα ελληνόπουλα – Τι να κάνουν οι γονείς