Από τον Κάιν και τον Άβελ μέχρι τους αδελφούς Καραμάζοφ και τη Σταχτοπούτα, η ζεστασιά και η υποστήριξη που παρέχουν τα αδέρφια δεν θεωρείται, σε καμία περίπτωση, δεδομένη.
Τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παραπονιούνται για τα αδέρφια τους μπορεί να έχουν κάποιο δίκιο: όσο περισσότερα αδέρφια έχουν οι έφηβοι, τόσο περισσότερο πλήττει την ευτυχία τους, ισχυρίζονται.
Μελέτη σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και την Κίνα διαπίστωσε ότι εκείνοι που προέρχονται από μεγαλύτερες οικογένειες είχαν ελαφρώς χειρότερη ψυχική υγεία από εκείνους που προέρχονται από μικρότερες οικογένειες.
Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος παρατηρήθηκε σε οικογένειες με πολλά παιδιά που γεννήθηκαν με διαφορά μικρότερη του ενός έτους.
Σύμφωνα με τον Doug Downey, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, προηγούμενες εργασίες στον τομέα είχαν αποκαλύψει μικτή εικόνα, με θετικά και αρνητικά στοιχεία, για τα παιδιά που έχουν περισσότερα αδέρφια.
Τι έδειξε η έρευνα για τα αδέρφια
Οι ερευνητές έκαναν σε 9.100 μαθητές στις ΗΠΑ και 9.400 στην Κίνα, με μέση ηλικία 14 ετών, σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ψυχική τους υγεία, αν και οι συγκεκριμένες ερωτήσεις διέφεραν μεταξύ των χωρών. Στην Κίνα, οι έφηβοι χωρίς αδέρφια τα πήγαν καλύτερα στην ψυχική υγεία. Στις ΗΠΑ, τα παιδιά που δεν είχαν αδέρφια ή είχαν μόνο ένα βρέθηκαν να έχουν παρόμοια ψυχική υγεία.
Συνολικά, η ψυχική υγεία ήταν χειρότερη όσο περισσότερα αδέρφια είχαν οι έφηβοι, με μεγαλύτερες επιπτώσεις για τους έφηβους που είχαν μεγαλύτερα αδέρφια και όταν τα αδέρφια τους είχαν πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους σε ηλικία.
Γράφοντας στο Journal of Family Issues, ο Downey και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα συνάδουν με την εξήγηση ότι μοιράζονται οι διαθέσιμοι πόροι.
«Αν δούμε τους πόρους των γονέων σαν μια πίτα, όταν υπάρχει μόνο ένα παιδί, παίρνει όλη την πίτα», σημείωσε ο Downey. «Όταν προσθέτετε, όμως, περισσότερα αδέρφια, κάθε παιδί λαμβάνει λιγότερους πόρους και λιγότερη προσοχή από τους γονείς και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική του υγεία». Το ότι οι έφηβοι τα πήγαιναν χειρότερα όταν τα αδέρφια τους ήταν παρόμοιας ηλικίας επιβεβαιώνει την άποψη αυτή, πιστεύουν οι ερευνητές.
Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές εξηγήσεις.
Για παράδειγμα, οι έφηβοι με την καλύτερη ψυχική υγεία προέρχονταν από οικογένειες με υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά πλεονεκτήματα. Στις ΗΠΑ, οι οικογένειες αυτές ήταν συχνά οικογένειες με μόνο ένα ή δύο παιδιά. Στην Κίνα, ήταν οι οικογένειες με ένα παιδί. Σύμφωνα με την πολιτική «ένα παιδί ανά οικογένεια» της Κίνας, περίπου το 1/3 των παιδιών από την Κίνα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μοναχοπαίδια, σε σύγκριση με ένα 12,6% στις ΗΠΑ.
Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την ύπαρξη αδερφών με διάφορα θετικά στοιχεία για τη ζωή κάποιου, γεγονός που παραπέμπει σε μια περίπλοκη εικόνα πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Προηγούμενη εργασία του Downey έδειξε ότι τα παιδιά με περισσότερα αδέρφια τα πήγαιναν καλύτερα με τους άλλους στο νηπιαγωγείο και ήταν λιγότερο πιθανό να χωρίσουν αργότερα – ίσως επειδή είχαν ήδη κάποια εμπειρία από στενές σχέσεις. Εν τω μεταξύ, μία μελέτη του 2016 σε περισσότερα από 100.000 παιδιά από τη Νορβηγία βρήκε καλύτερη ψυχική υγεία σε όλες τις ηλικίες στις μεγαλύτερες οικογένειες.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και αυξάνει τη διάρκεια ζωής