Iatropedia

Τα προβιοτικά συμβάλλουν ενάντια στην κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Από τους στρεσογόνους παράγοντες που συσσωρεύτηκαν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, όπως η καραντίνα και η απομακρυσμένη εργασία και σχολείο, μέχρι τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν σοβαρά με COVID-19 και φυσικά τους χιλιάδες θανάτους, οι πιθανότητες να αισθανθείτε κατάθλιψη ήταν σχετικά υψηλές τα τελευταία χρόνια.

Η κατάθλιψη είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία. Όχι τυχαία, χαρακτηρίζεται ως ένα άλλο είδος “επιδημίας”. Εξαιτίας αυτού, πολλές έρευνες έχουν αφιερωθεί στη διευκόλυνση του ελέγχου της πάθησης στις ζωές των ανθρώπων.

Τώρα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν την κατάθλιψη και τα συμπτώματά της.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Translational Psychiatry, βρήκε μια σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά είχαν μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Είδαν επίσης μια αύξηση σε μια ομάδα βακτηρίων (Lactobacillus) στο μικροβίωμα του εντέρου, όσων έπαιρναν συμπλήρωμα προβιοτικών.

Ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο ορίζεται ως μια περίοδος τουλάχιστον δύο εβδομάδων κατά την οποία ένα άτομο παρουσιάζει καταθλιπτική διάθεση, ή απώλεια ενδιαφέροντος, ή ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες και παρουσιάζει τα περισσότερα από τα κλασικά συμπτώματα, όπως προβλήματα με τον ύπνο και το φαγητό, καθώς και μειωμένη ενέργεια, συγκέντρωση και αυτοεκτίμηση.

Ο δρ. André Schmidt, συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι τα προβιοτικά μπορούν να υποστηρίξουν, όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή κάνετε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή στη διατρφοή σας.

«Μια περίοδος παρέμβασης ενός μηνός διευκόλυνε περαιτέρω την λήψη κλινικών αποφάσεων, δηλαδή να δούμε εάν ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών και προβιοτικών λειτούργησε ή όχι. Η βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης συνοδευόταν από αυξημένη αφθονία βακτηρίων Lactobacillus στο έντερο», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγές: https://www.msn.com, https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Τι είναι και ποια συμπτώματα την χαρακτηρίζουν

Κλινική κατάθλιψη: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα με απλά λόγια

Κατάθλιψη: Μπορείς να την μειώσεις κατά 23% αν κάνεις αυτό την ώρα που ξυπνάς

«Φάρμακο» η γυμναστική για την κατάθλιψη. Πόσο συχνή πρέπει να είναι