Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Παρότι εμείς τον θεωρούμε ως κάτι κακό, μπορεί να είναι θετικός, όταν μας βοηθεί να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Ωστόσο πολλές φορές ο θυμός γίνεται προβληματικός. Αυτό συμβαίνει όταν οδηγεί σε επιθετικότητα, «εκρήξεις» οργής ή σωματικές επιθέσεις.
Ο έλεγχος του θυμού είναι απαραίτητος για να μην πείτε και να μην κάνετε κάτι για το οποίο θα μετανιώσετε. Πριν κλιμακωθεί ο θυμός που νιώθετε, πρέπει να τον θέτετε υπό έλεγχο.
Επιστήμονες από το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (ΑΡΑ) έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Μετρήστε ανάποδα
Αρχίστε από το 10 και φτάσετε στο 0. Αν όμως είστε ήδη έξαλλοι, αρχίστε το ανάποδο μέτρημα από το 100. Έως ότου φθάσετε στην πρώτη δεκάδα, ο καρκίνος παλμός σας θα έχει επιβραδυνθεί, θα αναπνέετε πιο ήρεμα και ο θυμός σας λογικά θα έχει υποχωρήσει.
Πάρτε βαθιές ανάσες
Η αναπνοή γίνεται ολοένα πιο ρηχή και γρήγορη καθώς εντείνεται ο θυμός μας. Αντιστρέψτε αυτή την τάση (και μαζί τον θυμό σας) παίρνοντας αργές, βαθιές ανάσες από τη μύτη. Να εκπνέετε από το στόμα, με όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό.
Να κάνετε μία βόλτα
Η άσκηση είναι ό,τι πρέπει για να ηρεμήσουν τα νεύρα σας και να ελαττωθεί ο θυμός σας. Κάνετε λοιπόν μία βόλτα με γρήγορο βήμα, ποδήλατο ή σουτ στη μπασκέτα. Δοκιμάστε όποια άσκηση θέλετε, αρκεί να κουράζει τα άκρα σας, ώστε να ξεφεύγει το μυαλό και το σώμα σας απ’ ό,τι σας θυμώνει.
Να κάνετε επαναλήψεις
Βρείτε μία λέξη ή πρόταση που σας βοηθεί να ηρεμήσετε. Κάθε φορά που θα θυμώνετε, να την επαναλαμβάνετε νοερώς ξανά και ξανά έως ότου ηρεμήσετε. Η λέξη/φράση αυτή θα μπορούσε λ.χ. να είναι «ηρέμησε», «όλα καλά» ή «άστο».
Ξεφύγετε νοερώς
Κλείστε τα μάτια και φαντασθείτε πως βρίσκεστε κάπου αλλού, σε ένα ήσυχο δωμάτιο, απ’ όπου μπορείτε να δείτε ένα όμορφο τοπίο. Συγκεντρωθείτε σε αυτό. Τί χρώμα έχει το νερό; Πόσο ψηλά είναι τα βουνά; Ακούγονται τα πουλιά να κελαηδούν; Μέχρι να τα απαντήσετε όλ’ αυτά, θα έχετε ηρεμήσει.
Δοκιμάστε διατάσεις του αυχένα
Να κάνετε αργές, πλήρεις περιστροφές του κεφαλιού και των ώμων σας. Οι περιστροφές αυτές είναι ό,τι πρέπει για να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στον έλεγχο του σώματός σας. Με τη βοήθειά τους, πιθανώς θα κατορθώσετε να ελέγξετε και τα συναισθήματά σας.
Πάψτε να μιλάτε
Όταν βράζετε από θυμό, το πιθανότερο είναι πως θέλετε να εκστομίσετε ό,τι περνάει από το μυαλό σας. Αν υποκύψετε στον πειρασμό, πιθανότατα θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Καλύτερα είναι λοιπόν να μην πείτε απολύτως τίποτα: κλείστε πεισματικά τα χείλη σας και αφήστε να περάσουν μερικά λεπτά, χωρίς να σκέφτεστε και να λέτε τίποτα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε χρόνο να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας.
Μείνετε μακριά από τους άλλους
Κάνετε ένα μικρό διάλειμμα και μείνετε μακριά από άλλα άτομα. Μένοντας για λίγη ώρα μόνοι με τον εαυτό σας, θα επεξεργασθείτε καλύτερα τα γεγονότα. Έτσι, είναι πιθανό να τους δώσετε την αληθινή τους διάσταση και να φύγει ο θυμός σας.
Αναζητήστε την εύκολη λύση
Αν θυμώσατε επειδή, π.χ., το παιδί σας άφησε χάος το δωμάτιό του, κλείστε την πόρτα του για να μην βλέπετε την ακαταστασία. Με αυτό τον τρόπο δίνετε παροδικό τέλος στο θυμό σας και έχετε χρόνο να ανασυγκροτηθείτε για να δείτε τι θα κάνετε. Να αναζητάτε παρόμοιες «λύσεις» σε όλες τις περιστάσεις που σας θυμώνουν.
Να κάνετε… πρόβες
Προσπαθήστε να αποφύγετε τις εκρήξεις θυμού, αναλογιζόμενοι εκ των προτέρων πως θα αντιδράσετε όταν έρθετε αντιμέτωποι με ανάλογο πρόβλημα στο μέλλον. Οι… πρόβες αυτές θα σας δώσουν χρόνο και για να αναζητήσετε πιθανές λύσεις.
Αρχίστε ένα ημερολόγιο
Είναι ό,τι πρέπει για να γράφετε όσα δεν επιτρέπεται να πείτε στους άλλους. Να γράφετε πως νιώθετε και πως θα θέλατε να αντιδράσετε. Μετά από μερικές μέρες, διαβάστε ό,τι γράψατε. Όταν θα έχετε ηρεμήσει, ίσως δείτε από διαφορετική σκοπιά τις πρώτες, ενστικτώδεις αντιδράσεις σας.
Θέστε ένα χρονικό όριο
Ορίστε ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα αφήνετε σε όλες τις διενέξεις σας να περνάει πριν αντιδράσετε. Ο χρόνος αυτός θα σας βοηθεί να αντιδράτε όταν θα είστε πιο ήρεμοι και πιο συγκεντρωμένοι.
Φαντασθείτε ότι τους συγχωρείτε
Είναι γεγονός πως η συγχώρευση είναι πιο δύσκολη όταν εμείς αδικούμε έναν άνθρωπο, παρά όταν μας αδικεί αυτός. Είτε έχετε δίκιο, είτε άδικο, προσπαθήστε τουλάχιστον να φαντασθείτε ότι συγχωρέσατε τον άνθρωπο που σας θύμωσε. Θα νιώσετε τον θυμό σας να υποχωρεί.
Μάθετε ποια είναι τα επικίνδυνα συμπτώματα
Εάν έχετε ιστορικό εκρήξεων θυμού, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι αρχίζετε να χάνετε τον έλεγχο. Αν, π.χ., νιώσετε την καρδιά σας να κτυπά ξέφρενα, την αναπνοή σας να γίνεται λαχάνιασμα ή/και τις γροθιές και τους ώμους σας να σφίγγονται, είναι ώρα να πάτε επειγόντως μια βόλτα.
Ζητήστε βοήθεια
Αν δεν καταφέρνετε να ελέγξετε τον θυμό σας και λέτε πράγματα για τα οποία μετανιώνετε, συμβουλευθείτε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία. Είναι προτιμότερο να το πράξετε τώρα, παρά όταν θα αρχίσετε να κάνετε πράγματα για τα οποία θα μετανιώνετε.