Ορισμένοι ειδικοί έχουν συστήσει συμπληρώματα ωμέγα 3 για την μείωση της υποτροπής της κατάθλιψης σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου. Αλλά δεν υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την χρήση αυτών των συμπληρωμάτων για την πρόληψη της κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό. Επίσης, μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα έχουν δημιουργήσει μικτά αποτελέσματα στο παρελθόν.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA από μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s (BWH).
Πώς έγινε η έρευνα σχετικά με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και την επίδρασή τους στην κατάθλιψη
Για να αποσαφηνίσουν το ζήτημα, η μελέτη με τίτλο VITAL-DEP (Vitamin D and Omega-3 Trial-Depression Endpoint Prevention) σχεδιάστηκε για να τεστάρει τις δυνατότητες της καθημερινής βιταμίνης D ή/και συμπληρωμάτων ωμέγα 3, ως προς την πρόληψη της κατάθλιψης. Συνολικά 18.353 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω χωρίς κατάθλιψη κατά την έναρξη της δοκιμής έλαβαν (με τυχαιοποιημένη διαδικασία) συμπληρώματα βιταμίνης D ή/και ωμέγα-3, ή αντίστοιχα εικονικά φάρμακα για διάμεσο διάστημα 5,3 ετών.
“Αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα. Απαιτούνται πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες για ένα τέτοιο είδος μελέτης ως προς την πρόληψη της κατάθλιψης σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν με τυχαίο τρόπο χάπια της μελέτης για 5 έως 7 χρόνια κατά μέσο όρο”, είπε η επικεφαλής της μελέτης VITAL-DEP, δρ. Olivia I. Okereke, διευθύντρια γηριατρικής ψυχιατρικής στο MGH και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Έτσι, ήταν σπάνιο να δούμε μια μακροχρόνια τυχαιοποιημένη μελέτη αυτού του είδους».
“Κανένα όφελος από τα ωμέγα 3 ως προς την κατάθλιψη”
Η δρ. Okereke και οι συνεργάτες της δεν παρατήρησαν κανένα καθαρό όφελος από τα συμπληρώματα ωμέγα 3 για την πρόληψη της κατάθλιψης, ή την τόνωση της διάθεσης κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Δόθηκε ίση προσοχή στον κίνδυνο εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης σε οποιοδήποτε σημείο και στις συνολικές βαθμολογίες διάθεσης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Αν και μια μικρή αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης ήταν εντός του στατιστικού περιθωρίου, η δρ. Okereke λέει ότι “δεν υπήρξε καμία επιβλαβής, ή ευεργετική επίδραση των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στη συνολική πορεία της διάθεσης κατά τα περίπου 5 έως 7 χρόνια παρακολούθησης”.
“Εξακολουθούν να υπάρχουν καλοί λόγοι υγείας για κάποιους ανθρώπους, υπό την καθοδήγηση των γιατρών τους, να λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου ωμέγα 3. Για παράδειγμα, αυτά τα συμπληρώματα όλο και περισσότερο έχει βρεθεί ότι έχουν οφέλη για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων και τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων, πέρα από την χρήση τους για τη διαχείριση υπαρχουσών καταθλιπτικών διαταραχών σε ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου”, λέει η ανώτερη συγγραφέας δρ. JoAnn E. Manson, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο BWH, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και εκ των υπευθύνων της βασικής μελέτης VITAL. “Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος για τους ενήλικες χωρίς κατάθλιψη στο γενικό πληθυσμό να λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου αποκλειστικά για τον σκοπό της πρόληψης της κατάθλιψης, ή για τη διατήρηση της θετικής διάθεσης”, πρόσθεσε.
Πηγή: https://scitechdaily.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ωμέγα 3: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ιχθυέλαιο – Όλες οι χρήσεις αλλά και παρενέργειες
Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας
Κατάθλιψη: Μπορείς να την μειώσεις κατά 23% αν κάνεις αυτό την ώρα που ξυπνάς