Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, επιβεβαιώνει νέα έρευνα
Λένε ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία και μία νέα μελέτη για αυτόχθονες πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Οι άνθρωποι που ζουν σε μικρές κοινωνίες στις παρυφές του σύγχρονου κόσμου ζουν το ίδιο χαρούμενη και ικανοποιητική ζωή όσο και άνθρωποι από πλούσια, τεχνολογικά προηγμένα έθνη, αναφέρουν ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Παραδόξως, πολλοί πληθυσμοί με πολύ χαμηλά εισοδήματα αναφέρουν πολύ υψηλό μέσο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή, με αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα που βλέπουμε στις πλούσιες χώρες, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Eric Galbraith, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αυξηθεί η ευημερία των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σημείωσαν οι ερευνητές.
Παγκόσμιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πλούσιες χώρες τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή σε σχέση με εκείνους στις φτωχότερες χώρες, ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, οι έρευνες αυτές τείνουν να παραβλέπουν τους ανθρώπους που ζουν σε κοινωνίες όπου οι χρηματικές συναλλαγές παίζουν ελάχιστο ρόλο στην καθημερινή ζωή και όπου τα προς το ζην εξαρτώνται άμεσα από τη φύση, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους από ιθαγενείς ή πρωτόγονες κοινότητες σε 19 περιοχές του πλανήτη.
Μόνο το 64% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν μετρητά, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Και όμως, ο μέσος βαθμός ικανοποίησης από τη ζωή τους ήταν 6,8 σε μια κλίμακα 10 βαθμών σε όλες τις κοινότητες και τέσσερις είχαν μέση βαθμολογία υψηλότερη από 8, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο ευτυχίας που καταγράφεται στις πλούσιες σκανδιναβικές χώρες, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Αυτό ισχύει, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κοινωνίες έχουν υποστεί φαινόμενα περιθωριοποίησης και καταπίεσης», έγραψαν οι ερευνητές.
Με βάση τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανθρώπινες κοινωνίες μπορούν να υποστηρίξουν μια πολύ ικανοποιητική ζωή χωρίς απαραίτητα μεγάλο υλικό πλούτο.
«Η ισχυρή συσχέτιση που παρατηρείται συχνά μεταξύ του εισοδήματος και της ικανοποίησης από τη ζωή δεν είναι καθολική και αποδεικνύει ότι ο πλούτος – όπως δημιουργείται από τις βιομηχανικές οικονομίες – δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουν οι άνθρωποι μια ευτυχισμένη ζωή», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Victoria Reyes-Garcia, ανθρωπολόγος στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Universitat Autònoma de Barcelona στην Ισπανία.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένας στους 10 εφήβους έχει πάρει κάθε είδους χάπι για να αδυνατίσει