Το διαζύγιο, όταν έρχεται αργότερα στη ζωή, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες, με βάση το μοτίβο χρήσης αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με νέα μελέτη σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.
Και τα δύο φύλα έτειναν να αυξάνουν τη χρήση αντικαταθλιπτικών στη φάση του διαζυγίου, του χωρισμού ή μετά την απώλεια συντρόφου λόγω θανάτου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Όμως, η χρήση αυτών των φαρμάκων από τις γυναίκες ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των ανδρών, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε κατά 7% στις γυναίκες πριν από το διαζύγιο και 6% πριν από τον χωρισμό, σε σύγκριση με 5% και 3% για τους άνδρες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Μέσα σε ένα χρόνο, η χρήση αντικαταθλιπτικών επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα για τους άνδρες, κάτι που, όμως, δεν ίσχυε για τις γυναίκες.
Η χρήση από τις γυναίκες μειωνόταν ελαφρά μόνο αμέσως μετά το τέλος μιας σχέσης και στη συνέχεια αυξανόταν ξανά έναν χρόνο μετά και στη συνέχεια, δείχνουν τα αποτελέσματα.
«Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη χρήση [αντικαταθλιπτικών] που σχετίζονται με τη διάλυση σχέσεων μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη μας μπορεί πράγματι να σχετίζονται με το γεγονός ότι η διάλυση μιας σχέσης κοστίζει περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής την Yaoyue Hu, επίκουρη καθηγήτρις στη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Chongqing της Κίνας.
Αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, σημείωσαν οι ερευνητές.
Το «γκρίζο διαζύγιο», δηλαδή αυτό που έρχεται μετά τα 50, γίνεται όλο και πιο συχνό στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ανέφεραν οι ερευνητές. Η κατάθλιψη σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι επίσης σχετικά συχνή, καθώς υπολογίζεται ότι επηρεάζει ένα 10% με 15% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε σχεδόν 229.000 κατοίκους Φινλανδίας μεταξύ 1996 και 2018.
Όλοι ήταν ηλικίας 50 έως 70 ετών και το 33% είχε περάσει από διαζύγιο, το 30% από διάλυση σχέσης ενώ ένα 37% είχε χάσει τον σύντροφό του.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) απέκτησε ξανά σύντροφο μέσα σε δύο έως τρία χρόνια και με την έναρξη μιας νέας μακροχρόνιας σχέσης καταγράφηκαν και μικρές μειώσεις στη χρήση αντικαταθλιπτικών, είπαν οι ερευνητές.
Αλλά οι μειώσεις αυτές ήταν βραχύβιες, με τη χρήση των φαρμάκων να επανέρχεται στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη και να αυξάνεται μέσα σε δύο χρόνια.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Journal of Epidemiology & Community Health.
Η εξήγηση για τις «μικρότερες μειώσεις στη χρήση [αντικαταθλιπτικών] που σχετίζονται με την εύρεση νέου συντρόφου στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες» μπορεί να είναι ότι ο γάμος ωφελεί την ψυχική υγεία των ανδρών σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι των γυναικών και ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξηαπό τη νέα σχέση τους», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στο θέμα της διαχείρισης των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μικτών οικογενειών, όπως με τα παιδιά του συντρόφου, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ψυχική τους υγεία».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιλαρά: Αύξηση 43% στους θανάτους σε έναν χρόνο
Θόρυβος στα γόνατα: Τι μπορεί να κρύβει
Πώς οι εργοδότες μπορούν να εντοπίσουν και να στηρίξουν εργαζόμενους με προβλήματα εξάρτησης