Το καλοκαίρι φεύγει, το άγχος έρχεται: Πως να αντιμετωπίσετε το φθινοπωρινό στρες

  • Ελισάβετ Σταύρου
φθινοπωρινό άγχος
Όσο το καλοκαίρι απομακρύνεται και μπαίνει για τα καλά το φθινόπωρο, μπορεί νιώθετε ένα παραπάνω άγχος. Γιατί;

Κάθε χρόνο όταν μπαίνει ο Σεπτέμβρης μπορεί να νιώθετε ένα επιπλέον άγχος και δεν ξέρετε πως να το αντιμετωπίσετε.  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού είναι απόλυτα σύνηθες όταν αλλάζουν οι εποχές να επηρεάζεται η ψυχολογία μας.

Η κακή διάθεση μπορεί να διαρκέσει λίγο καιρό ως και ολόκληρο το φθινόπωρο, μέχρι να έρθουν τα χριστούγεννα και ο χειμώνας. Μια ξεχωριστή εποχή που μας επηρεάζει διαφορετικά.

Το αυξημένο στρες που εμφανίζεται ανά εποχή, ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.  Όσον αφορά το φθινόπωρο, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι που έχουμε αυξημένο στρες.

Γιατί έχουμε περισσότερο άγχος το φθινόπωρο

Αρχικά, ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και να έχει λιγότερο ήλιο και ζέστη. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν λαμβάνουμε αρκετό ήλιο, άρα μειώνονται τα επίπεδα σεροτονίνης και βιταμίνης D στο σώμα μας και δεν έχουμε τόση ενέργεια. Δεύτερον, αρχίζουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους, χάνουμε την επαφή με τη φύση και κάνουμε λιγότερη άσκηση (είτε αυτή ήταν περπάτημα είτε κολύμπι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες).

Το άγχος αυξάνεται ακόμη περισσότερο όταν αντιληφθούμε ότι οι ξέγνοιαστες, ξεκούραστες μέρες των διακοπών τελείωσαν και πρέπει να επανέλθουμε στην ρουτίνα της δουλειάς. Προφανώς, δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας από την μία μέρα στην άλλη, και αυτό επιβαρύνει την ψυχολογία μας.

Δείτε επίσης: 5 στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Το τέλος του καλοκαιριού μπορεί, επίσης, να σας προκαλέσει αισθήματα λύπης και άγχος αν σκέφτεστε ότι «δεν κάνατε όλα όσα σχεδιάζατε να ζήσετε ή να πετύχετε τους καλοκαιρινούς μήνες».

Όσο τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν, το σώμα μας αντιδρά παράγοντας περισσότερη κορτιζόλη, την ουσία που «ευθύνεται» για τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε σωματικά συμπτώματα, όπως διαταραχές στον ύπνο, συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένο άγχος.

Δεν έχετε την ίδια όρεξη να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και έχετε χάσει το ενδιαφέρον. Η ποιότητα του ύπνου μειώνεται, με αποτέλεσμα να νιώθετε ακόμη πιο κουρασμένοι και καοδιάθετοι κατά την διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, το φθινόπωρο είναι μια εποχή που οι ιώσεις και τα κρυολογήματα «ανθίζουν». Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο κάνει πιο εύκολη την μετάδοση ιώσεων και αν αρρωστήσετε και «πέσετε» στο κρεβάτι το άγχος σας πιθανότατα θα αυξηθεί.

Δείτε επίσης: 6 λάθη που κάνουμε καθημερινά και μας προκαλούν κόπωση

Πως να αντιμετωπίσουμε το φθινοπωρινό στρες 

Αν έχετε καταλάβει ότι το άγχος που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο προκαλείται από όλες τις παραπάνω αλλαγές, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το «νικήσετε», να φτιάξετε τη διάθεση σας και να περάσετε ένα όμορφο «stress-free» φθινόπωρο.

  • Ξυπνήστε νωρίτερα και κάντε μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο της γειτονιάς σας. Η επαφή με τον ήλιο και την φύση, και η ήπια άσκηση, θα σας φτιάξουν τη διάθεση πριν πάτε στην δουλειά σας.
  • Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα και υιοθετήστε μεθόδους για να αυξήσετε την ποιότητά του, ώστε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα κόπωσης που μπορεί να έχετε εμφανίσει.
  • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση είναι το κλειδί γενικά για τις διαταραχές ψυχικής υγείας και όλες οι μελέτες αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ της γυμναστικής και της βελτιωμένης διάθεσης.

Δείτε επίσης: Έχετε έντονο στρες; Ίσως πρέπει να αρχίσετε να τρώτε περισσότερες σαλάτες

  • Μπορεί το καλοκαίρι να το παρακάνατε με τις ταβέρνες και τα παγωτά, αλλά το φθινόπωρο ήρθε η ώρα να προσέξετε λίγο παραπάνω την διατροφή σας. Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ειδικά την βιταμίνη D,που δεν μπορείτε πλέον να πάρετε από τον ήλιο, όπως κρόκο αυγού, ψάρια, μοσχαρίσιο συκώτι και γάλα.
  • Ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των νέων «ξεκινημάτων», καθώς ξεκινάει η νέα σεζόν. Γραφτείτε σε ένα νέο άθλημα, ένα μάθημα χορού, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, ή ότιδήποτε άλλο σας εξιτάρει και μπορεί να σας βελτιώσει την διάθεση.

Δείτε επίσης: Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες και οι χειροτεχνίες ενισχύουν την ψυχική υγεία και ευημερία

Φωτογραφία iStock