Το στρες των γονιών αποτελεί πρόβλημα δημοσίας υγείας, λέει ο αρχίατρος των ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
στρες
Ποια είναι τα πιο πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Το στρες που νιώθουν καθημερινά πολλοί γονείς είναι εξαντλητικό και πλέον αποτελεί πρόβλημα δημοσίας υγείας που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, ανακοίνωσε ο αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Νέα μεγάλη έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί γονείς στις ΗΠΑ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με υπέρμετρο στρες. Οι κυριότεροι στρεσογόνοι παράγοντες που τους καταβάλλουν είναι:

Οικονομικά προβλήματα, οικονομική ανασφάλεια, φτώχεια

  • Έλλειψη χρόνου
  • Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών τους
  • Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά
  • Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Οι κοινωνικές πιέσεις και η αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Dr. Vivek Murthy, αρχίατρος (Surgeon General) των ΗΠΑ, ένας στους τρεις γονείς αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα στρες, έναντι του 20% των υπολοίπων ενηλίκων.

Επιπλέον, το 48% των ερωτηθέντων γονέων δήλωσαν το 2023 ότι τις περισσότερες ημέρες το στρες που νιώθουν είναι εξαντλητικό. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υπόλοιπους ενήλικες είναι 26%.

Αλληλένδετοι με τα παιδιά

Ο Dr. Murthy τόνισε πως η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, πλήττοντας και την ψυχική υγεία των παιδιών. «Η ευεξία των γονέων/κηδεμόνων είναι αλληλένδετη με εκείνη των παιδιών», τόνισε. «Η αγωνία που βιώνουν σήμερα οι γονείς περνάει στα παιδιά με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Έτσι έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις οικογένειες και τις τοπικές κοινωνίες».

Ο Dr. Murthy επισήμανε ότι η ανατροφή των παιδιών ουδέποτε υπήρξε εύκολη. Εν τούτοις, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στις σύγχρονες κοινωνίες την έχουν κάνει ακόμα πιο δύσκολη.

«Καθώς οι τεχνολογικές και οικονομικές δυνάμεις αλλάζουν τον κόσμο μας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθίσταται ολοένα πιο δύσκολο για τους γονείς να προετοιμάσουν τα παιδιά για ένα μέλλον που δύσκολα κατανοούν ή μπορούν να προβλέψουν», είπε.

Ειδικά το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει μία «κουλτούρα σύγκρισης» την οποία δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν οι γονείς. Η κουλτούρα αυτή δημιουργεί στα παιδιά μη ρεαλιστικές προσδοκίες, που αποδιοργανώνουν την οικογένεια.

Χρειάζονται βοήθεια

Οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το στρες, υπογράμμισε ο Dr. Murthy. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η κοινωνία τη συμπεριφορά της απέναντι στη σημασία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς, είπε. «Είναι μία κανονική, πλήρης δουλειά, όχι λιγότερο πολύτιμη με μια αμειβόμενη εργασία, αλλά απείρως πιο σημαντική διότι μιλάμε για το μέλλον της κοινωνίας μας», τόνισε.

Γι’ αυτό τον λόγο οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τον φόρτο των γονέων. Θα μπορούσε λ.χ. να θεσπιστεί γονική άδεια για όταν το παιδί αρρωσταίνει. Θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί η πρόσβαση στην ημερήσια φροντίδα και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά. Θα μπορούσαν ακόμα να καθιερωθούν χώροι και πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

Και οι γονείς από την πλευρά τους, όμως, πρέπει να αρχίσουν να επικοινωνούν ανοιχτά το στρες τους, χωρίς ντροπή και αναστολές. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούν τελικά από τον βραχνά που τους πνίγει.

Φωτογραφία: iStock