Iatropedia

Ζουν περισσότερο όσοι έχουν μεγάλη δύναμη ψυχής

meditating mental resilience

Η διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους με μεγάλη ψυχική ανθεκτικότητα και σε όσους «λυγίζουν» στα δύσκολα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή μας, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. Όπως έδειξε, οι άνθρωποι με πολλά ψυχικά αποθέματα έχουν μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους «λυγίζουν» μπροστά στις δυσκολίες.

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής και να βγαίνει πιο δυνατός. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές την βαθμολόγησαν με βάση ορισμένες παραμέτρους, όπως:

Η μελέτη διεξήχθη σε 10.569 εθελοντές. Είχαν ηλικία άνω των 50 ετών (μέση ηλικία: 66 έτη) κατά την έναρξή της, την περίοδο 2006-2008. Το 59% εξ αυτών ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 12 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα 3.489 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Mental Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που επέτρεψαν στους επιστήμονες να βαθμολογήσουν την ψυχική ανθεκτικότητα που είχαν.

Αναλόγως με το επίπεδό της οι εθελοντές χωρίστηκαν σε κατηγορίες που συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ψυχική ανθεκτικότητα σχετιζόταν ισχυρά με τον κίνδυνο θανάτου. Στην πραγματικότητα, όσο υψηλότερη ήταν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος απώλειας της ζωής στη διάρκεια της μελέτης. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση κατά μία μονάδα από την τυπική απόκλιση (SD) σχετιζόταν με μείωση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία. Η τυπική απόκλιση είναι ουσιαστικά ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί η διαφορά από τον μέσο όρο.

Η διαφορά παρέμενε υψηλή (σχεδόν 21%) όταν συνυπολογίστηκαν υποκείμενα προβλήματα υγείας (διαβήτης, καρκίνος, καρδιοπάθεια κ.λπ.). Παρέμεινε επίσης σημαντική (σχεδόν 19%) και όταν συνυπολογίστηκε το κάπνισμα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.

Τα άτομα με την μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα απ’ όλα είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης.

Τι αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική ανθεκτικότητα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το νόημα που νιώθει κανείς ότι έχει η ζωή του και τα θετικά συναισθήματα.

Άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες είναι η καλή υγεία και η ικανοποίηση από την κοινωνική υποστήριξη.

Ωστόσο επισημαίνουν πως η παρούσα έρευνα είναι απλώς μία μελέτη παρατήρησης. Επομένως δεν μπορεί να τεκμηριώσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της ψυχικής ανθεκτικότητας και της μειωμένης θνησιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία που έχει να νιώθει κανείς ικανοποιημένος από τη ζωή και τις κοινωνικές του σχέσεις στην τρίτη ηλικία, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock