Iatropedia

Αιματοσπερμία: Πότε μπορεί να δείτε αίμα στην εκσπερμάτιση

Η παρουσία αίματος στο σπέρμα (κατά την εκσπερμάτιση) ονομάζεται αιματοσπερμία.

Η αιματοσπερμία πολλές φορές δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της.

Αίτια

Το αίμα στο σπέρμα μπορεί να προκληθεί από πολλές καταστάσεις που επηρεάζουν το ανδρικό γεννητικό και ουροποιητικό σύστημα. Οι περιοχές που επηρεάζονται μπορεί να περιλαμβάνουν την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τους όρχεις, τους σωλήνες που διανέμουν το σπέρμα από τους όρχεις, την επιδιδυμίδα (ένα τμήμα των σπερματικών πόρων, που χρησιμεύει για την αποθήκευση, ωρίμανση και μεταφορά του σπέρματος και τον προστατικό αδένα.

Η αιματοσπερμία είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας βιοψίας του προστάτη. Η πλειοψηφία των ανδρών που υποβάλλονται σε βιοψία του προστάτη μπορεί να έχουν λίγο αίμα στο σπέρμα τους, που διαρκεί για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

Σε άνδρες με αιματοσπερμία που δεν έχουν κάνει πρόσφατη κάποια βιοψία του προστάτη ή βαζεκτομή, η αιτία του αίματος στο σπέρμα μπορεί να είναι η παρουσία καλοηθών και κακοηθών νόσων του ανδρικού γεννητικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η οριστική αιτία δεν προσδιορίζεται.

Οι παρακάτω ασθένειες έχουν συσχετισθεί με την αιματοσπερμία:

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που ενίοτε συνοδεύουν την αιματοσπερμία μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τα ακόλουθα, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία:

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της αιματοσπερμίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, εφόσον εκείνη έχει προσδιοριστεί. Μερικές φορές, μια αγωγή με αντιβιοτικά για ενδεχόμενη προστατίτιδα είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 25% των ανδρών με αιματοσπερμία έχει προστατίτιδα. Ωστόσο, το όφελος από μια τέτοια θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί οριστικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν το αίμα στο σπέρμα δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γνωστή ανωμαλία, ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, δεν συστήνεται κάποια αγωγή και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Η επίμονη αιματοσπερμία (για έναν μήνα ή περισσότερο), ακόμα και εν απουσία άλλων συμπτωμάτων, σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν εξετάσεις και να ακολουθηθεί κάποια αγωγή.

Πηγή: http://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε σεξουαλική δυσλειτουργία; Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε

Υπέρταση: Η αμφίδρομη σχέση που έχει η αρτηριακή πίεση με το σεξ

Μπορεί το σεξ να προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη;

Τι προσφέρει η ούρηση μετά την σεξουαλική επαφή και τι όχι

Πριαπισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες για την πολύωρη στύση

φωτό: iStock