Ο Clemens Bimek δήλωσε στο περιοδικό Spiegel, ότι αυτή η ιδέα του για την αντισύλληψη του ήρθε για πρώτη φορά περίπου 20 χρόνια πριν, όταν έβλεπε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ σχετικά με την αντισύλληψη και αναρωτήθηκε αν θα ήταν δυνατόν να ελέγξει κανείς τη ροή του σπέρματος με μια απλή βαλβίδα.
Όταν ανακάλυψε ότι κανείς δεν είχε ποτέ καταθέσει άδεια αναγνώρισης ευρεσιτεχνίας για μια τέτοια συσκευή, αποφάσισε να αναπτύξει και να κάνει πράξη την ιδέα του.
Έτσι έφτασε στο σημείο η βαλβίδα που εφηύρε να πρόκειται να εμφυτευθεί σε 25 άνδρες στο πλαίσιο κλινικών δοκιμές ξεκινώντας από φέτος.
Οι μικροσκοπικές βαλβίδες είναι μήκους περίπου ενός εκατοστού και ζυγίζουν ελάχιστα γραμμάρια. Εμφυτεύονται χειρουργικά πάνω στην σπερματική δίοδο, δηλαδή τους αγωγούς που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις προς το πέος. Ελέγχονται με ένα απλό διακόπτη on-off, που ο άντρας μπορεί να βάλει υποδόρια (κάτω από το δέρμα) στην περιοχή του οσχέου.
Μέχρι στιγμής, ο ίδιος ο κ. Bimex είναι ο μόνος άντρας που έχει εμφυτεύσει στον εαυτό του αυτόν το διακόπτη σπέρματος. Έκανε την επέμβαση με τοπική αναισθησία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει και να καθοδηγεί άμεσα τον χειρουργό.
Ο δρ Hartwig Bauer, ο ουρολόγος που διενήργησε την επέμβαση, δήλωσε στο Spiegel ότι η βαλβίδα μοιάζει αν είναι προτιμότερη ως λύση από μια υστερεκτομή.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί άλλοι γιατροί έχουν εκφράσει ανοικτά τις ανησυχίες στους χετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία αντισύλληψης.
“Η εκτίμησή μου είναι ότι η εμφύτευση της βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει ουλές στα σπερματικά αγγεία. Αυτή η ουλή θα μπορούσε να αποτρέψει το σπέρμα από το να ρέει ακόμη και όταν η βαλβίδα είναι ανοικτή”, υποστηρίζει ο δρ Wolfgang Bühmann, εκπρόσωπος της Επαγγελματικής Ένωσης Γερμανών Ουρολόγων.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι η βαλβίδα θα μπορούσε να “κολλήσει” με το πέρασμα του χρόνου, αν παραμείνει στην “κλειστή” θέση για πάρα πολύ καιρό.