COVID-19: Πόσο ευθύνονται οι ερωτικές μας επαφές για την αύξηση των κρουσμάτων;
Τα ευρήματα, ωστόσο, από τη νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών προκαλούν προβληματισμό. Την ώρα που ήδη πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες στους νέους για τη διασπορά του ιού, λόγω συμμετοχής σε κορωνο-πάρτι και βόλτες στις πλατείες, φαίνεται ότι οι αυξημένες σεξουαλικές επαφές τους το καλοκαίρι, που χαλάρωσαν τα μέτρα της κυβέρνησης, «γέννησε» την αύξηση των κρουσμάτων.
Όπως εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Η μετάδοση του ιού με την αναπνοή, τον βήχα, το σάλιο, το σπέρμα και την σεξουαλική επαφή έχει επισημανθεί σε πολλές μελέτες. Με αφορμή αυτή την παραδοχή, μελετήσαμε τις σεξουαλικές επαφές στην διάρκεια της περιόδου, που σταμάτησαν τα περιοριστικά μέτρα, με την υπόθεση εργασίας πως οι νέες ηλικίες θα μπορούσαν να ήταν φορείς διασποράς, λόγω της αύξησης στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά και λόγω της διακοπής του εγκλεισμού».
Στη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης την περασμένη άνοιξη (lockdown), τρεις έρευνες, που διενεργήθηκαν με σχεδιασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, έδειξαν μείωση στη συχνότητα των επαφών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες από 18 έως 34 ετών.
Η εξήγηση της ποιοτικής ανάλυσης ήταν πως σε αυτές τις ηλικίες οι περισσότεροι νέοι ζουν με τους δικούς τους, άρα στην καθολική απαγόρευση η ερωτική τους ζωή περιορίστηκε, λόγω της συνύπαρξης με τους οικείους τους.
Μετά την άρση των μέτρων, η καταγραφή έδειξε θεαματική αύξηση των επαφών στο δείγμα των ηλικιών από 18 έως 34 ετών, με σχεδόν τριπλάσια συχνότητα.
«Εκεί η ποιοτική ανάλυση μας έδειξε πως οι νέοι, όπως ήταν φυσικό, εκμεταλλεύθηκαν την ελευθερία, μετά τη δυσκολία των περιορισμών. Στις ηλικίες αυτές η μόλυνση από τον ιό είναι πολύ πιθανό να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως στις μεγάλες ηλικίες. Δηλαδή, με απλά λόγια, οι νέοι είναι «αόρατοι» φορείς, πλην, όμως, εξίσου επικίνδυνοι για τη μετάδοση στους οικείους τους, που είναι σε μεγαλύτερες και σε πιο ευαίσθητες ηλικίες για να νοσήσουν», επισημαίνει ο Χειρουργός – Ουρολόγος Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, που συμμετείχε στην έρευνα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τον περασμένο Απρίλιο:
- το 40,14% των νέων, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, έκανε σεξ μία φορά την εβδομάδα
- το 26,52% έκανε 2-3 φορές την εβδομάδα
- το 16,29% 3-5 φορές την εβδομάδα και
- το 17,05% πάνω από έξι φορές την εβδομάδα
Τον περασμένο Αύγουστο:
- το 40,33% είχε σεξουαλικές επαφές 2-3 φορές την εβδομάδα
- το 20,83% έκανε σεξ 3-5 φορές την εβδομάδα
- το 14,17% μία φορά την εβδομάδα
- το 12,50% πάνω από έξι φορές την εβδομάδα και
- το 12,17% δεν έκανε καθόλου σεξ
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναλύει την κατάσταση. Όπως υπογραμμίζει, μια απλή μελέτη των αριθμών δείχνει πως, στον περιορισμό της πρώτης περιόδου, τα κρούσματα περιορίστηκαν σε μηδενικούς αριθμούς, κάτι που ήταν η αιτία να νιώσουμε ασφαλείς και να σταματήσουμε τον περιορισμό.
Παρά τις συστάσεις των ειδικών για τον κίνδυνο υποτροπής της έξαρσης το φθινόπωρο, η μαζική ανάγκη για διασκέδαση ήταν έκδηλη, άρα οι συγχρωτισμοί φάνηκε ότι ήταν αδύνατο να αποφευχθούν.
Τα μέτρα για λίγα άτομα ανά χώρο και τραπέζια δεν τηρήθηκαν και αυτό ήταν εμφανές. Επίσης, με μια απλή λογική ανάλυση δεν ήταν αποτελεσματικό το μέτρο να φοράνε μάσκες μόνο οι σερβιτόροι, αλλά όχι οι συνδαιτημόνες και η αποφυγή στενών επαφών σε χώρους διασκέδασης, μετά την χαλάρωση, που φέρνει το αλκοόλ, δεν θα ήταν εφαρμόσιμη.
«Μέσα σε αυτό το κλίμα με ανάγκη για εκτόνωση και για διασκέδαση μετά από τον εγκλεισμό, κανένα μέτρο δεν θα ήταν ρεαλιστικό για να αποτρέψει την πιο συνηθισμένη ανάγκη του ανθρώπου για έρωτα και τα παραφερνάλιά του, που θα οδηγούσαν με ακρίβεια στην αύξηση των φορέων μετάδοσης μέσω των νέων», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και επικεφαλής της έρευνας.
Στην επόμενη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών με ορίζοντα την περίοδο του καλοκαιριού, η συχνότητα των επαφών πολλαπλασιάστηκε ραγδαία, με τριπλάσια συχνότητα σε σχέση με την περίοδο εγκλεισμού.
Άρα η λογική αιτία ήταν πως η μεγάλη δραστική μάζα των φορέων του ιού αναπτύχθηκε στις νέες ηλικίες και στις συγκεντρώσεις στους χώρους διασκέδασης, όπου η ζωή και οι ορμές της νεότητας ήταν ικανές για μετάδοση στους ίδιους και στη συνέχεια στις οικογένειές τους.
Ο κ. Φλιάτουρας μιλάει για τις μάσκες: «Οι μάσκες, που κρίθηκαν αναγκαίες, πρέπει να τονίσουμε πως εύκολα ακούγονται σαν εντολές, αλλά δύσκολα εφαρμόζονται, όταν κάποιος πρέπει να τις βγάλει για να φάει, να πιει και να μιλήσει από κοντά, όταν η θερμοκρασία της επιθυμίας της νιότης εκρήγνυται σαν χύτρα ταχύτητας, παρασύροντας όλα τα μέτρα σε απόσυρση ως πρακτικά ανεφάρμοστα».
Οδηγίες για ασφαλείς σεξουαλικές επαφές στην COVID-19 εποχή:
Αν ο/η σύντροφός σας παρουσιάζει συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αποφύγετε κάθε κοντινή επαφή, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής.
- Ο πιο ασφαλής σύντροφος είναι… ο εαυτός σας.
- Προτιμήστε σεξουαλικές επαφές με άτομα που ζείτε μαζί ή γνωρίζετε καλά. Όσο μικρότερος ο κύκλος των σεξουαλικών συντρόφων σας, τόσο μικρότερη η πιθανότητα μετάδοσης.
- Αποφύγετε το ομαδικό σεξ.
- Αν, παρόλα αυτά, έχετε σεξουαλικές επαφές με άτομα εκτός του στενού κύκλου σας, παρακολουθείστε την πορεία της υγείας σας για τις επόμενες επτά μέρες και αναζητήστε ιατρική συμβουλή, αν παρουσιάσετε συμπτώματα.
- Αποφύγετε τα φιλιά και χρησιμοποιήστε μάσκα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο.
- Προτιμήστε στάσεις, που δεν έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.