Δακτυλιοειδές πάγκρεας*
- Από Iatropedia
Τι είναι η νόσος
Πρόκειται για μια σπάνια συγγενή ανωμαλία, στην οποία η κεφαλή του παγκρέατος περιβάλλει τη δεύτερη ή την τρίτη μοίρα του το δωδεκαδακτύλου, πλήρως ή μερικώς.
Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν
Το δακτυλιοειδές πάγκρεας είναι αποτέλεσμα μίας διαταραχής στην ανάπτυξη του παγκρέατος, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της 4ης – 7ης εμβρυϊκής εβδομάδας. Συχνά, συνυπάρχει με άλλες συγγενείς ανωμαλίες, όπως εκκόλπωμα Meckel, ατρησία πρωκτού, ταινίες Ladd, τραχειοοισοφαγικά συρίγγια και συγγενείς καρδιοπάθειες.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Η συχνότητά του δεν είναι γνωστή, πρόκειται όμως για σχετικά σπάνια πάθηση. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι είναι πιο συχνή στα άρρενα άτομα. Πολλές περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται επειδή συχνά τα άτομα που φέρουν την ανατομική αυτή ανωμαλία είναι ασυμπτωματικά.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο χρόνος δε εμφάνισης των συμπτωμάτων καθορίζεται από το βαθμό απόφραξης του δωδεκαδακτύλου. Σε πλήρη ή σημαντικού βαθμού απόφραξη του 12δακτύλου τα συμπτώματα (υψηλή εντερική απόφραξη) εμφανίζονται νωρίς στη νεογνική ηλικία. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες κύρια συμπτώματα είναι η επιγαστραλγία, οι έμετοι και η υποτροπιάζουσα οξεία παγκρεατίτιδα.
Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις
Πολλές φορές η διάγνωση τίθεται τυχαία. Στην απλή ακτινογραφία κοιλίας παρουσιάζεται η «διπλή φυσαλίδα αέρα» που είναι χαρακτηριστική στις αποφράξεις του δωδεκαδακτύλου. Ακολουθούν άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως βαριούχο γεύμα, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία κοιλίας κ.α.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Πιθανές επιπλοκές της νόσου είναι ο αποφρακτικός ίκτερος, η παγκρεατίτιδα, το πεπτικό έλκος, η διάτρηση του εντέρου, λόγω της απόφραξης αυτού και τελικά η περιτονίτιδα.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική παράκαμψη του τμήματος του δωδεκαδακτύλου που αποφράσσεται από το δακτύλιο παγκρεατικού ιστού (νηστιδο–δωδεκαδακτυλική παράκαμψη ή γαστρο–νηστιδική παράκαμψη).
Πως να προφυλαχθείτε από τη νόσο – Πρόγνωση
Ο προγεννητικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός για την αναγνώριση της δυσπλασίας και την έγκαιρη αποκατάστασή της. Όσον αφορά στη χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης, έχει άριστη πρόγνωση, με την προϋπόθεση να υπάρχει κατάλληλη περιεγχειρητική και μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα.
Τσατσάκη Χριστίνα
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.