Η εφηβεία χωρίζεται σε τρεις βασικές περιόδους : την πρώϊμη (10-13 έτη), τη μέση (14-17 έτη) και την όψιμη (>17 έτη).
Στον έφηβο δεν αλλάζει μόνο το σώμα αλλά και ο ψυχισμός και η διάθεση. Η συμπεριφορά γίνεται πιο βίαιη ή ο έφηβος κλείνεται στον εαυτό του και μιλάει μόνο σε συνομηλίκους τους. Γι αυτό, η σεξουαλική του ενημέρωση πρέπει να έχει γίνει νωρίς, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και μόνο ειδικά θέματα θα συζητηθούν μαζί του ή θα τα πληροφορηθεί μόνος του στο Γυμνάσιο…
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, 37% των εφήβων 12-19 ετών θεωρούν ότι οι γονείς τους επηρεάζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενημέρωσης στις αποφάσεις τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, έναντι 33% που βάζουν στην πρώτη θέση τους φίλους. Ανάλογα αποτελέσματα ανέδειξε μελέτη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής σε δείγμα 529 μαθητών της Αττικής, κατά το σχολικό έτος 2007 (γονείς 22%, φίλοι 21%, σχολείο 18.2% και ακολουθούν το διαδίκτυο, τα αδέλφια, η τηλεόραση, τα περιοδικά και τα βιβλία).
Ένα από τα πλέον συχνά ερωτήματα που θέτουν οι έφηβοι στον γιατρό τους είναι το «ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για την έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας;».
Η απάντηση δεν είναι απλή, και το μήνυμα που θα πρέπει να δοθεί είναι ότι η σεξουαλική πράξη είναι από τα κορυφαία γεγονότα της ζωής, αρκεί να είναι υπάρχει η ψυχοκοινωνική ωριμότητα για την απόλαυσή της. Δηλαδή όταν το σώμα έχει σχετικά ωριμάσει και ο έφηβος έχει επιλέξει συνειδητά ότι θέλει να δοκιμάσει…
Αρκετοί ωστόσο έφηβοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή κατά την πρώϊμη ή μέση εφηβεία. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία από τις ΗΠΑ για το 2005, 6.2% (12.7% αγόρια και 3.7% κορίτσια) των εφήβων δραστηριοποιούνται σεξουαλικά πριν την ηλικία των 13 ετών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φαίνεται πως είναι πολύ μικρότερο, όχι όμως ανύπαρκτο.