Εσείς ξέρετε τον »ιό του σεξ»; Δείτε όλες τις θεραπείες!

  • Iatropedia
Έχει πολλές ονομασίες: αποκαλείται ο ιός του σεξ ή ο ιός που σκοτώνει τις σχέσεις. Εξαιτίας του έχουν χωρίσει ζευγάρια και ζευγάρια αφού αποτελεί τον νούμερο ένα ύποπτο ότι ο /η σύντροφος έχει επιδοθεί σε...εξωσυζυγικές σχέσεις. Τα κονδυλώματα τα οποία αποτελούν τα πιο πλέον διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να εκδηλώνουν τα ύποπτα συμπτώματά χρόνια αργότερα! Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις νέες θεραπείες που αφορούν τον ''ιό του σεξ''.

Της Γραμματικής Μαργαρώνη

Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου

Η λοίμωξη από τον ιό των κονδυλωμάτων είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων γίνεται με διάφορες μεθόδους, έτσι ώστε να μειώνεται η μολυσματικότητα και η μεταδοτικότητα των πασχόντων. Ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών επιλέγεται η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Οι θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

στις θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται στο σπίτι, απ’ τον ίδιο τον ασθενή (π.χ. με τοπικές κρέμες) και,

στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο (π.χ. κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, laser Co2, χειρουργική αφαίρεση)

Θεραπείες στο σπίτι

Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται φαρμακευτικές ουσίες σε μορφή κρέμας ή λοσιόν που περιέχουν τις ουσίες ποδοφυλοτοξίνη, ποδοφυλλίνη, τριχλωρο-οξικό οξύ κα.

Το μειονέκτημα της κατηγορίας αυτής, είναι ότι τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν εφαρμόζουν την ουσία σε όλη την έκταση των βλαβών και σε όλες τις βλάβες (συνήθως παραλείπουν βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι), με αποτέλεσμα να μην γίνεται ολοκληρωμένη η θεραπεία.

Επιπλέον οι ουσίες αυτές, εφαρμόζονται αναπόφευκτα και σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν βλάβες, με αποτέλεσμα την δημιουργία ερεθιστικών δερματίτιδων και ξηρότητας της περιοχής.

Θεραπείες σε δερματολογικό ιατρείο

Στην δεύτερη κατηγορία των θεραπειών που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο, περιλαμβάνονται η κρυοθεραπεία ,η διαθερμοπηξία, το laser CO2 και η χειρουργική αφαίρεση.

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία) αποτελεί μια εύκολη μέθοδο, με την οποία γίνεται καταστροφή των βλαβών μέσω ψύξης, με την χρησιμοποίηση υγρού αζώτου. Συνήθως, δεν γίνεται τοπική αναισθησία και ο πόνος είναι ανεκτός. Θεωρείται ασφαλής μέθοδος θεραπείας κονδυλωμάτων . Επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 εβδομάδες, μέχρι την πλήρη εξαφάνιση των αλλοιώσεων.

Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση)

Η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση) είναι επίσης μια παλιά μέθοδος και μη-επιλεκτική μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων η η οποία παρουσιάζει μακρύ χρόνο αποθεραπείας. Όταν οι βλάβες είναι ολιγάριθμες μπορεί να γίνει καταστροφή αυτών με ηλεκτροδιαθερμία κατόπιν τοπικής αναισθησίας με διάλυμα ξυλοκαΐνης 2%. Μπορεί όμως να αφήσει ουλές και υποχρωμίες.

Laser CO2

Το Laser CO2 (Laser διοξειδίου του άνθρακα) αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μέθοδο αφαίρεσης κονδυλωμάτων που επιτρέπει την άμεση εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία.

Η θεραπεία laser είναι μια αναίμακτη μέθοδο και απόλυτα ανώδυνη αφού πριν την θεραπεία εφαρμόζεται τοπική αναισθητική κρέμα ή διάλυμα ξυλοκαΐνης 2%. Χαρακτηρίζεται από πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας, χωρίς πόνο ,χωρίς να δημιουργούνται δυσχρωμίες και ουλές. Στη μέθοδο αυτή απαιτείται ιδιαίτερη επιδεξιότητα και τεχνογνωσία από τον θεράποντα δερματολόγο.

Χειρουργική Αφαίρεση

Αποτελεί επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, που ενδείκνυται μόνο στις πολύ μεγάλες βλάβες, ιδιαίτερα στις περιπρωκτικές. Επίσης ,επιλέγεται και σε βλάβες που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία κονδυλωμάτων.

Καμία από τις παραπάνω μεθόδους όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική εξάλειψη των κονδυλωμάτων. Πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος συνδυασμός μεταξύ τους και να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες και βήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν μετά τη θεραπεία. Συστήνεται η συχνή αυτοεξέταση έτσι ώστε να εντοπίζονται και να εξαλείφονται τυχόν νέες βλάβες.

Γραμματική Μαργαρώνη

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.skinmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Vampire Lift: Όταν το δέρμα διψάει για αίμα!

Μίνι botox: Γιατί κάνει θραύση η νέα μόδα;

Μήπως βάζετε λάθος το αντηλιακό;

Πως οι ραδιοσυχνότητες ''χτυπούν'' την κυτταρίτιδα;