Iatropedia

Οι 12 αιτίες που ο… πύραυλος δεν απογειώνεται!

Δυστυχώς, η σεξουαλική ζωή δεν κυλά πάντα απρόσκοπτα, αφού συχνά προκύπτουν προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να διστάζουν να το ομολογήσουν αλλά ένα εκατομμύριο Έλληνες ηλικίας 40-70, αντιμετωπίζουν πρόβλημα Στυτικής Δυσλειτουργίας σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής. Δυο είναι οι παράγοντες που προκαλούν το πρόβλημα: τα οργανικά νοσήματα και οι ψυχογενείς αιτίες.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ Θάνος Παλλαντζάς «αφορά συνήθως διαταραχές της στύσης με τη μορφή της ελαττωμένης σκληρότητας η της διαταραχής της διάρκειας, για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, χωρίς να λείπουν οι διαταραχές της επιθυμίας και οι διαταραχές εκσπερμάτισης με συνηθέστερο πρόβλημα την πρόωρη εκσπερμάτιση».

Κυρίως τα οργανικά νοσήματα- παθήσεις που ευθύνονται για το πρόβλημα της Στυτικής Δυσλειτουργίας , προκαλούνται από τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

διαβήτης

Είναι πάθηση που αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 600.000 άνδρες στην Ελλάδα. Οι διαβητικοί πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο.

υπέρταση

Οι υπερτασικοί άνδρες υπολογίζονται στην χώρα μας σε 500.000. Αυτοί έχουν τρείς φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ . Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία) είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πολλές φορές πρώτα αντιλαμβάνονται την ΣΔ και μετά διαπιστώνουν ότι έχουν υπέρταση.

μεταβολικό Σύνδρομο

Είναι η νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής. Άνδρες με παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση και λίγο σάκχαρο. Δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, αντιπροσωπεύουν το είδος του νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται τέσσερις φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο.

καρδιαγγειακά Νοσήματα

Στην χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται Αθηροσκλήρωση. Η πάθηση αυτή έχει συσχετιστεί απόλυτα με την ΣΔ .

παχυσαρκία

Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες κι ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ, είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών.

φάρμακα

Ζούμε στην εποχή της πολυφαρμακίας, ( φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για τη καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη). Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση.

καλοήθη Υπερππλασία Προστάτη

Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης, ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης(δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία) .

καρκίνος Προστάτη

Μια άλλη κατηγορία ανδρών που πάσχει από καρκίνο του προστάτη και καταλήγει στο χειρουργείο(ριζική προστατεκτομή) θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης, που συνοδεύουν την χειρουργική θεραπεία αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία ,ορμονοθεραπεία κλπ.

Νευροπάθειες και Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης , χειρουργεία της ελάσσονος πυέλου και ενδοκρινολογικά νοσήματα (Υπερθυρεοειδισμός και Υποθυρεοειδισμός) μπορούν να επιφέρουν δυσλειτουργία των αγγείων και νεύρων.

«κακές» συνήθειες

Όχι λιγότερο σημαντικά από τις προηγούμενα- μπορούν να συμπεριληφθουν συχνές «κακές» συνήθειες που απαντούν στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ , η χρήση εξαρτισιογονων ουσιών, η καθιστική ζωή, η παντελής έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή αποτελούν παράγοντες που μπορούν να βλάψουν σημαντικά την επάρκεια του στυτικού μηχανισμού του σύγχρονου άνδρα.

Ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος κ.Θάνος Παλλαντζάς

θεραπεία

Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας έχει βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

«Σήμερα η Στυτική Δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται με φάρμακα (από το στόμα , και ενδοπεϊκά φάρμακα) και με χειρουργικό τρόπο» καταλήγει ο κ Παλλαντζάς.