Iatropedia

Κυστίτιδα το καλοκαίρι: Τι αυξάνει τον κίνδυνο και πώς να προφυλαχθείτε

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνισή της το καλοκαίρι. Ο ρόλος του σεξ. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και με ποιους απλούς τρόπους μπορείτε να προστατευθείτε.

Οι ουρολοιμώξεις και ιδίως η κυστίτιδα είναι πολύ συχνές το καλοκαίρι, εξαιτίας σειράς παραγόντων που κυμαίνονται από την αύξηση των σεξουαλικών επαφών έως την παραμέληση των μέτρων υγιεινής.

Η κυστίτιδα αντιπροσωπεύει το σχεδόν 90% των λοιμώξεων του ουροποιητικού που αναπτύσσουν οι γυναίκες. Η μόλυνση της ουροδόχου κύστεως από βακτήρια είναι η συνηθέστερη αιτία της. Η ευπάθεια αυτή έχει άμεση συσχέτιση με την γυναικεία ανατομία, καθώς λόγω της θέσης της ουρήθρας είναι εύκολο να εισέλθουν βακτήρια σε αυτήν και ύστερα στην κύστη.

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν την κυστίτιδα ως σοβαρή ενόχληση και όχι ως απειλητική πάθηση. Μερικές φορές, όμως, «μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους νεφρούς και να καταστεί ύπουλη απειλή για την υγεία», επισημαίνει ο ουρολόγος Γεώργιος Σακελλαρίου,  συνδιευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής στο Metropolitan General.

Ειδικά το καλοκαίρι, η κυστίτιδα εκδηλώνεται συχνότερα εξαιτίας συνηθειών όπως:

Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, εξ άλλου, στην ανάπτυξή της συμβάλλουν:

Ο ρόλος του σεξ

Η σεξουαλική επαφή αναφέρεται συχνά ως αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση κυστίτιδας. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπεύθυνη είναι η τριβή που αναπτύσσεται στη διάρκεια του σεξ.

Η χρήση μεθόδων αντισύλληψης όπως τα σπερματοκτόνα και τα διαφράγματα, επίσης αποτελούν συχνή αιτία κυστίτιδας. Οι σεξουαλικές επαφές, όμως, αποτελούν ζωτικό τμήμα της ζωής των ενηλίκων και δεν υπάρχει καμία διάθεση εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας να «ενοχοποιηθεί» το σεξ για οτιδήποτε, τονίζει ο ιατρός.

Τον κίνδυνο μπορούν να μειώσουν καλές πρακτικές, όπως:

Τα ύποπτα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί η κυστίτιδα είναι πολύ ενοχλητικά και μπορεί να χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Η διάγνωση γίνεται με λήψη λεπτομερούς ιστορικού, γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια ούρων με αντιβιόγραμμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί υπερηχογράφημα νεφρών-κύστεως. Όταν υπάρχει υποψία για κάτι πιο σοβαρό ή όταν η κυστίτιδα υποτροπιάζει, με τα υπαίτια βακτήρια να είναι ανθεκτικά στα συνήθη αντιβιοτικά, μπορεί να χρειασθεί περαιτέρω έλεγχος με κυστεοσκόπηση.

«Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζον ζήτημα, διότι επίκειται το τέλος της εποχής των αντιβιοτικών», τονίζει ο κ. Σακελλαρίου. «Για την μικροβιακή κυστίτιδα ενοχοποιούνται ορισμένα μικρόβια που παρουσιάζουν πολύ υψηλή ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά».

Καλύτερη θεραπεία η πρόληψη

Για την κυστίτιδα η καλύτερη θεραπεία είναι σαφώς η πρόληψη, διότι είναι μία πάθηση που έχει την τάση να υποτροπιάζει και να ταλαιπωρεί πολύ τις ασθενείς. Για τη μείωση του κινδύνου αναπτύξεως κυστίτιδας συνιστάται:

«Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα με κόκκινα φρούτα του δάσους (π.χ. acai berries, κράνμπερι, μύρτιλα) συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν το σάκχαρό τους είναι αρρύθμιστο, τότε κινδυνεύουν περισσότερο από κυστίτιδα/ουρολοιμώξεις. Αν, τέλος, ο σύντροφος σας πάθει λοίμωξη του ουροποιητικού, πρέπει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία γιατί αλλιώς δημιουργείται “κύκλος” μετάδοσης», καταλήγει ο κ. Σακελλαρίου.

Φωτογραφία: iStock