Όχι, δεν τυφλώνει: Η αλήθεια για 7 μύθους σχετικές με τον αυνανισμό

  • Iatropedia newsroom
αυνανισμός
Ο αυνανισμός είναι μια απόλυτα φυσιολογική λειτουργία. "Είναι τόσο φυσικό όσο το να κάνεις μπάνιο ή να αναπνέεις", λέει η δρ. Susan Kellogg-Spadt, διευθύντρια γυναικείας σεξουαλικής ιατρικής στο Κέντρο Πυελικής Ιατρικής στο Rosemont της Πενσυλβανίας.

Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, υπάρχει ακόμα ένα στίγμα γύρω από τον αυνανισμό που έχει οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και πολλούς μύθους γύρω από αυτόν.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι η αλήθεια για κάθε έναν από αυτούς.

Μύθος 1: Όσοι έχουν σχέση δεν αυνανίζονται

Αλήθεια: «Οι άνθρωποι αυνανίζονται είτε είναι σε σχέση είτε είναι ανύπαντροι», λέει η δρ. Justine Marie Shuey, σεξολόγος στη Φιλαδέλφεια. «Μερικοί ζηλεύουν όταν ο/ σύντροφός τους αυνανίζεται επειδή αισθάνονται ότι είναι κάποιου τύπου απιστία ή ότι συμβαίνει επειδή οι ίδιοι δεν είναι αρκετά καλοί στο σεξ. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας. Μία τέτοια επιθυμία είναι και ο αυνανισμός και είναι εντελώς υγιές και φυσιολογικό να το κάνετε».

Μύθος 2: Ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία

Αλήθεια: «Η στυτική δυσλειτουργία ΔΕΝ οφείλεται στον αυνανισμό», λέει η δρ Spadt. «Αυτό που μπορεί να συμβεί είτε με άντρες είτε με γυναίκες είναι να αυνανίζεστε συχνά και να συνηθίσετε σε μια συγκεκριμένη διαδικασία για να φτάσετε σε οργασμό. Έτσι μπορεί να εξοικειωθείτε με αυτήν την αίσθηση και να δυσκολευτείτε να έχετε οργασμό με τον σύντροφό σας».

Μύθος 3: Ο αυνανισμός δεν είναι φυσιολογικό μέρος της σεξουαλικής ανάπτυξης

Αλήθεια: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών, έδειξε ότι το 74% των αγοριών και περισσότερο από το 48% των κοριτσιών αυνανίζονται και αυτό είναι καλό, σύμφωνα με την δρ. Shuey. «Είναι απόλυτα υγιές για άτομα όλων των ηλικιών να αυνανίζονται», λέει.

Μύθος 4: Δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τον αυνανισμό

Αλήθεια: «Ο αυνανισμός έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία», λέει η δρ. Shuey. «Τέτοια είναι ο καλύτερος ύπνος, το μειωμένο άγχος, λιγότεροι πονοκέφαλοι, βελτιωμένη συγκέντρωση, αυξημένη αυτοεκτίμηση, πιο νεανική εμφάνιση και καλύτερη φυσική κατάσταση. Υπάρχουν επίσης ορισμένα συγκεκριμένα οφέλη για τη σεξουαλική υγεία για τις γυναίκες (ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία) συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης κολπικής ξηρότητας και του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ».

Μύθος 5: Μπορεί να αυνανίζεσαι σε υπερβολική συχνότητα

Αλήθεια: Ο αυνανισμός γίνεται υπερβολικός μόνο εάν χρησιμεύει ως απόδραση από προβλήματα στη σχέση σας, εάν αρχίσει να επηρεάζει την υγεία σας ή εάν μετατρέπεται σε υποκατάστατο της κοινωνικής συναναστροφής. Επιπλέον, εάν ο αυνανισμός προκαλεί σωματικό πόνο, εμμονές (δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα άλλο), προβλήματα με τη σχέση σας ή προβλήματα διέγερσης (όταν μόνο ο αυνανισμός σας προκαλεί διέγερση και σας φέρνει σε οργασμό), τότε πρέπει να ελαττώσετε τη συχνότητα που αυνανίζεστε, λέει η δρ. Spadt. Αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι φτάνουν ποτέ σε αυτό το σημείο, σημειώνει.

Μύθος 6: Οι άνθρωποι αυνανίζονται μόνο όταν είναι μόνοι

Αλήθεια: «Μερικοί άνθρωποι αυνανίζονται μαζί και ενσωματώνουν τον αυνανισμό στα σεξουαλικά παιχνίδια τους», λέει η δρ. Spadt. Μερικά ζευγάρια απολαμβάνουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον να αυνανίζεται και σε άλλους αρέσει να φτάνουν έτσι σε οργασμό μετά από άλλες μορφές σεξουαλικής επαφής. Ο αμοιβαίος αυνανισμός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε ασφαλές σεξ και να αποτρέψετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μύθος 7: Ο αυνανισμός οδηγεί σε τύφλωση

Αλήθεια: «Πολλοί μύθοι για τον αυνανισμό, όπως αυτός, προέρχονται από περασμένες εποχές, όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι το σεξ προοριζόταν μόνο για αναπαραγωγή», λέει η δρ. Shuey. Επειδή ο αυνανισμός δεν είναι για αναπαραγωγή, θεωρήθηκε προβληματικός. «Οι άνθρωποι πίστευαν επίσης ότι ο αυνανισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραφροσύνη, φυματίωση, τριχωτές παλάμες και θάνατο», λέει. «Προφανώς, κανένα από αυτά τα πράγματα δεν είναι αλήθεια».

Πηγή: https://www.everydayhealth.com