Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα για την Σεξουαλική Υγεία: Ενημέρωση και προστασία

Contraception Education Concept female and male contraceptive,

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Σεξουαλική Υγεία που γιορτάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Δέρμα-Λόγος: Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο Δέρμα!», επισημαίνει και πληροφορεί για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας καθιερώθηκε από το 2010 με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  Οι σεξουαλικές σχέσεις αποτελούν δικαίωμα του ατόμου, αλλά δημιουργούν υποχρεώσεις και προϋποθέτουν το σεβασμό του/της ερωτικού/ής συντρόφου.

Ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος είναι ο πιο ειδικός και η κύρια μέριμνά του είναι η πληροφόρηση για την πρόληψη και αν χρειασθεί, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Υπενθυμίζουμε τα πιο γνωστά από αυτά:

·         Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)-Κονδυλώματα

·         Έρπης Γεννητικών Οργάνων

·         Ιός μολυσματικής τερμίνθου

·         Γονόρροια

·         Σύφιλη

·         Ουρηθρίτιδες

·         Φθειρίαση του εφηβαίου (ψείρες)

·         Χλαμύδια

·         Ιός του AIDS (HIV)

·         Ηπατίτιδες (Β, C)

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α, τα κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έχουν αυξηθεί, με τη γονόρροια, τη σύφιλη και τα χλαμύδια να κατέχουν πρώτη θέση στη λίστα (10% αύξηση από τα κρούσματα που καταγράφηκαν το 2016).

Τα χλαμύδια αποτελούν το πιο συχνό μεταδιδόμενο νόσημα, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 15–24 ετών (45% των κρουσμάτων), τις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή σε χρόνιο πυελικό πόνο.

Η σύφιλη έχει αυξηθεί σε ποσοστό 76% από το 2013.  Στόχος είναι να ενισχυθεί η εκπαίδευση των σεξουαλικά ενεργών πολιτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν τα κατάλληλα μηνύματα προ-συμπτωματικού ελέγχου, θεραπείας και πρόληψης.

Τα περιστατικά γονόρροιας έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 67% από το 2013, ενώ ανησυχία προκαλεί ότι τα στελέχη του μικροβίου έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται.

Ανάγκη για νέα φάρμακα

Οι έρευνες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για έρευνα και καινοτομία στην παραγωγή νέων φαρμάκων, καθώς η ανθεκτικότητα των βακτηρίων και των ιών απέναντι στα ήδη υπάρχοντα φάρμακα μειώνει τις πιθανότητες θεραπείας τους.

Τέλος, δεν αμελούμε να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, να εξεταζόμαστε συχνά και να ρωτάμε τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο για οποιαδήποτε απορία έχουμε σχετικά με την σεξουαλική δραστηριότητα ή αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας ή νιώσουμε ενόχληση στα γεννητικά μας όργανα.

Η πρόληψη σώζει ζωές και η έγκαιρη θεραπεία μας επιτρέπει να έχουμε μία καλή σεξουαλική υγεία.