Πως επηρεάζει ο ύπνος την σεξουαλική ζωή. Τι δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες
Ο ύπνος και το σεξ παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ενηλίκων. Ο ύπνος είναι ένα από τους πυλώνες της υγείας και επηρεάζει σχεδόν όλους τους μηχανισμούς και τα συστήματα του οργανισμού. Αντίστοιχα το σεξ κινητοποιεί τον οργανισμό και είναι κλειδί για εγγύτητα, συντροφικότητα και καλή ποιότητα ζωής.
Παρά τον ρόλο, όμως, που και τα δύο έχουν στην γενικότερη ευεξία των ενηλίκων, η συσχέτιση μεταξύ τους συχνά παραβλέπεται. Είναι όμως ισχυρή και αμφίδρομη, αναφέρουν ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Sleep Foundation.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος επηρεάζει με πολλούς τρόπους την σεξουαλική ζωή. Η έλλειψή του, λ.χ., έχει συσχετισθεί με μειωμένη ερωτική επιθυμία και διέγερση στις γυναίκες. Γι’ αυτό τον λόγο η αϋπνία, που αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές ύπνου, μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία.
Η έλλειψη ύπνου και ο ταραγμένος ύπνος σχετίζονται επίσης με αυξημένες πιθανότητες αναπτύξεως στυτικής δυσλειτουργίας.
Παραδόξως, οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στη σεξουαλική ζωή των γυναικών ως φαίνεται εξαρτώνται από τη διάρκειά της. Έχει βρεθεί πως όταν ο ύπνος των γυναικών είναι μειωμένος για μία ημέρα, την επομένη ημέρα συχνά έχουν εντονότερη ερωτική διέγερση. Ωστόσο αυτό δεν «μεταφράζεται» αυτομάτως σε περισσότερο σεξ – ίσως διότι τελικά το εμποδίζει η υπνηλία και η κόπωση.
Υπνική άπνοια και εργασία σε βάρδιες
Τη σεξουαλική λειτουργία επηρεάζουν σημαντικά και οι διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια. Κατ’ αυτήν διακόπτεται συχνά η αναπνοή στη διάρκεια του ύπνου, με συνέπεια να τον διαταράσσει πολλές φορές τη νύχτα. Η υπνική άπνοια έχει σχετιστεί:
- Με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες
- Με τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες
Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται επίσης με την εργασία σε βάρδιες. Αυτός ο τύπος απασχόλησης μπορεί να αποσυντονίσει τους κιρκάδιους ρυθμούς (το βιολογικό ρολόι) του οργανισμού. Το επακόλουθο είναι να επηρεάζονται αρνητικά πολυάριθμοι σωματικοί μηχανισμοί. Ο κίνδυνος σεξουαλικών προβλημάτων είναι μεγαλύτερος στους εργαζομένους σε βάρδια που δεν έχουν καλής ποιότητας ύπνο.
Ο ύπνος και η κατάθλιψη
Ο φτωχής ποιότητας ύπνος μπορεί επίσης να πλήξει την ερωτική ζωή λόγω των επιπτώσεών του στην ψυχική υγεία. Έχει βρεθεί ότι η συνεχής κόπωση από τον ανεπαρκή ύπνο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Οι διαταραχές αυτές σχετίζονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε άνδρες και γυναίκες, καθώς μειώνουν την ερωτική επιθυμία και διέγερση.
Εκτός από τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ο φτωχής ποιότητας ύπνος μπορεί επίσης να δημιουργήσει συναισθηματικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να πλήξει τη σχέση με τον/την σύντροφό μας, γεγονός που υπονομεύει ακόμα περισσότερο την ερωτική ζωή. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ύπνου μπορεί:
- Να καταστήσει πιο πιθανές τις συγκρούσεις με τον/την σύντροφό μας
- Να οξύνει το στρες
- Να μειώσει την οικειότητα στο ζευγάρι
- Να ελαττώσει την ικανοποίηση από το σεξ
Τέλος, ο φτωχής ποιότητας ή ελλιπής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική υγεία, διαταράσσοντας την λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητες κυήσεις.
Οι επιδράσεις του σεξ στον ύπνο
Η σεξουαλική δραστηριότητα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο. Μετά το οργασμό, ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η ωξυτοκίνη (ή ωκυτοκίνη) και η προλακτίνη, οι οποίες προκαλούν ευχαρίστηση και χαλάρωση.
Το σεξ μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης (είναι η ορμόνη που σχετίζεται με το στρες).
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι προαναφερθείσες ορμονικές μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, διευκολύνοντας τον ύπνο. Ανάλογες επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί και με τον αυνανισμό.
Τα παραπάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ποιοτικός ύπνος προάγει την ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Και η υγιής σεξουαλική ζωή διευκολύνει τον ύπνο, καταλήγουν οι ειδικοί.
Φωτογραφία: iStock