Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της και πως γίνεται η διάγνωση
Η πρόωρη εκσπερμάτιση εκδηλώνεται όταν ένας άνδρας έχει οργασμό και εκσπερματώνει κατά την σεξουαλική επαφή νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε ο ίδιος και το ταίρι του, με συνέπεια να διαταράσσει την ερωτική ζωή του ζευγαριού.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία (AUA), η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί τη συχνότερη μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι θα την εκδηλώσει το 30-40% εξ αυτών κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Πότε όμως θεωρείται η εκσπερμάτιση πρόωρη και ποιες είναι οι αιτίες της; Αν και δεν υπάρχει ένας ενιαίος ορισμός γι’ αυτήν, η AUA θεωρεί την εκσπερμάτιση ως πρόωρη όταν εκδηλώνεται λίγο πριν ή λίγο μετά την διείσδυση, νωρίτερα από το επιθυμητό και προκαλώντας ενόχληση στον ένα ή και τους δύο συντρόφους.
Αναλόγως με την χρονική διάρκεια έως την εκσπερμάτιση, η AUA την χαρακτηρίζει ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Ως ήπια ορίζει αυτή που εκδηλώνεται σε λιγότερο από 1 λεπτό από την έναρξη της ερωτικής επαφής. Ωστόσο ρόλο παίζουν και τα προσωπικά αισθήματα κάθε πάσχοντος.
Οι αιτίες
Όσον αφορά τις αιτίες της, αυτές είναι πολλές και διαφορετικές, σύμφωνα με ειδικούς από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- Σωματικά προβλήματα
- Διαταραχή της ισορροπίας ορισμένων χημικών ουσιών στο σώμα
- Συναισθηματικοί/ψυχολογικοί παράγοντες.
Στα σωματικά και χημικά προβλήματα που μπορεί να την προκαλέσουν συμπεριλαμβάνονται:
- Η υποκείμενη στυτική δυσλειτουργία
- Ορμονικά προβλήματα. Στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών εμπλέκονται οι ορμόνες οξυτοκίνη, LH, προλακτίνη και TSH
- Τα χαμηλά επίπεδα ορισμένων νευροδιαβιβαστών (σεροτονίνη ή ντοπαμίνη) του εγκεφάλου, που παίζουν ρόλο στην σεξουαλική επιθυμία και διέγερση
- Η υπερβολική ευαισθησία του πέους στη διέγερση
Στα συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που εμπλέκονται συμπεριλαμβάνονται:
- Το άγχος απόδοσης. Μπορεί να οφείλεται στο ότι ο νέος τώρα αρχίζει την ερωτική του ζωή, στην αγωνία από τη συνεύρεση με νέο/α σύντροφο, στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, στον υπερβολικό ενθουσιασμό κ.λπ.
- Το στρες
- Τα προβλήματα στη σχέση
- Η κατάθλιψη
Η διάγνωση
Όταν ένας άνδρας νιώθει πως έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, είναι σημαντικό να συμβουλευθεί τον ουρολόγο του. Εκείνος θα λάβει λεπτομερές ιστορικό και θα θέσει ερωτήματα σχετικά με το πρόβλημα, όπως:
- Πόσο καιρό διαρκεί
- Υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει
- Πόσο συχνά συμβαίνει
- Αν εκδηλώνεται σε κάθε σεξουαλική επαφή και με κάθε ερωτική/-ό σύντροφο
- Αν υπάρχουν και δυσκολίες στη διατήρηση της στύσης
Αν και οι ερωτήσεις αυτές είναι πολύ προσωπικές, έχει μεγάλη σημασία να τις απαντήσετε με ειλικρίνεια, λένε οι ειδικοί της Cleveland Clinic. Αυτό είναι απαραίτητο για να βρεθεί η πιθανή αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης.
Ο ουρολόγος θα σας ρωτήσει επίσης εάν παίρνετε τυχόν φάρμακα (με ή χωρίς ιατρική συνταγή), διατροφικά συμπληρώματα και βότανα. Θα σας ρωτήσει επίσης για τις συνήθειές σας όσον αφορά το αλκοόλ και τη χρήση ουσιών.
Εάν ο γιατρός υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια υποκείμενη, παθολογική αιτία, μπορεί να συστήσει και εργαστηριακές εξετάσεις.
Ποιες παθήσεις εμπλέκονται
Ορισμένες παθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση είναι:
- Η στυτική δυσλειτουργία
- Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους (χαρακτηρίζεται από μακροχρόνιο πόνο και κράμπες στην πύελο, καθώς και από μακροχρόνια ουρολογικά συμπτώματα και σεξουαλική δυσλειτουργία)
- Οι διαταραχές του θυρεοειδούς
- Η χρήση ουσιών
Η αντιμετώπιση
Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες μεθόδους, αναλόγως με την αιτία της. Μεταξύ των θεραπειών που συνιστώνται συμπεριλαμβάνονται η συμπεριφορική θεραπεία, η συμβουλευτική και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται πρώτα συμπεριφορική θεραπεία ή/και συμβουλευτική για να αντιμετωπισθούν τα ψυχολογικά/συναισθηματικά αίτια. Συχνά όμως απαιτείται συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων. Τα καλά νέα, όμως, είναι πως η διαταραχή συνήθως αντιμετωπίζεται επιτυχώς.
Φωτογραφία: iStock