Iatropedia

Σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες: Ποιες είναι οι αιτίες της και οι παράγοντες κινδύνου

Τι αναφέρουν ειδικοί από την Mayo Clinic. Οι ορμονικοί, σωματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που την προκαλούν.

Τέσσερις στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία κάποια στιγμή στη ζωή τους, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται με επαναλαμβανόμενα προβλήματα στη σεξουαλική απόκριση και επιθυμία, δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού ή πόνο κατά την ερωτική επαφή.

Η συχνότητα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία. Μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα από την έναρξη της ερωτικής ζωής της γυναίκας ή να εκδηλωθεί αργότερα στη ζωή της. Μπορεί επίσης να είναι παροδικό ή χρόνιο πρόβλημα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από την Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η αντίδραση στα σεξουαλικά ερεθίσματα είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο στο οποίο εμπλέκονται:

Η διαταραχή οποιουδήποτε κρίκου αυτής της αλυσίδας μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία, διέγερση ή ικανοποίηση. Τι μπορεί, όμως, να προκαλέσει αυτή τη διαταραχή;

Ο ρόλος των ορμονών

Οι ειδικοί της Mayo Clinic απαντούν ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία συχνά αναπτύσσεται όταν υπάρχει σημαντική ορμονική διακύμανση στον γυναικείο οργανισμό, όπως:

Στην πραγματικότητα, η μείωση των ορμονικών επιπέδων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αιμάτωση της πυέλου, με συνέπεια ελαττωμένη αίσθηση στα γεννητικά όργανα. Επιπλέον, το τοίχωμα του κόλπου μπορεί να γίνει πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό, ιδίως στις γυναίκες που δεν κάνουν συχνά σεξ. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να οδηγήσουν στον πόνο κατά την ερωτική επαφή (δυσπαρευνία).

Αντίστοιχα, οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό και κατά την περίοδο του θηλασμού μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα του κόλπου. Αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επιθυμία για σεξ.

Η ψυχοσωματική υγεία

Η σεξουαλική δυσλειτουργία των γυναικών μπορεί επίσης να σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα, όπως:

Ορισμένα φάρμακα επίσης μπορεί να συμβάλλουν στην γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα:

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, ιδίως όταν αντιμετωπίζονται με την ενδεδειγμένη θεραπεία. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο το άγχος μιας εγκυμοσύνης, οι διενέξεις με τους/τις συντρόφους, θρησκευτικά και πολιτισμικά προβλήματα, καθώς και η εικόνα που έχει για το σώμα της κάθε γυναίκα.

Παράγοντες κινδύνου

Ωστόσο ο κίνδυνος για σεξουαλική δυσλειτουργία δεν είναι ίδιος σε όλες τις γυναίκες. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες υψηλού κινδύνου που την ευνοούν. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται γυναικολογικά προβλήματα, όπως η ατροφία του κόλπου και οι λοιμώξεις, το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης και το στρες που αφορά κυρίως τη σχέση με τον/την σύντροφο.

Φωτογραφία: iStock