Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου
Η σεξουαλικη επαφή είναι παράγων ευεξίας και τονώνει τη συντροφικότητα. Οι αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία, που η εγκυμοσύνη επιφέρει στη γυναίκα επηρεάζουν τη σεξουαλική της συμπεριφορά, ενώ συχνά η σεξουαλική επαφή αντιμετωπίζεται με ένα βαθμό φόβου τόσο από την ίδια τη γυναίκα, όσο και από το σύντροφό της.
Ένα από τα πρώτα ερωτήματα, που τίθενται άμα τη διαπιστώση εγκυμοσύνης, είναι το κατά πόσον η σεξουαλική επαφή θεωρείται ασφαλής.
Σε γενικές γραμμές η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής, αλλά και επωφελής για την ψυχική διάθεση της εγκύου και του συντρόφου της σε όλα τα στάδια της κύησης, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει επιπλοκές ή δεν υπάρχουν παράγοντες, που να την καθιστούν υψηλού κινδύνου.
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις οποίες η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνιστάται. Τέτοιες καταστάσεις είναι η εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας και η διαρροή αμνιακού υγρού.
Επίσης η σεξουαλική επαφή αντενδείκνυται, όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.
Τα ζευγάρια αποτρέπονται από το να έχουν σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όταν έχει διαπιστωθεί ανεπάρκεια του τραχήλου ή πρόδρομος πλακούντας.
Στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, πολλά ζευγάρια εκφράζουν το φόβο μήπως η σεξουαλική επαφή οδηγήσει σε αποβολή. Δεν υπάρχουν έρευνες, που να υποστηρίζουν τη σχέση της σεξουαλικής επαφής με τις αποβολές πρώτου τριμήνου.
Αντίθετα τα επιστημονικά στοιχεία, που διαθέτουμε, συνδέουν τις αποβολές στο πρώτο τρίμηνο με την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο, οι οποίες είναι φυσικά ανεξάρτητες από τη σεξουαλική επαφή.
Ένας ανασταλτικός παράγων για τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι φόβος για πρόκληση βλάβης στο έμβρυο. Όμως το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλά προστατευμένο τόσο από το αμνιακό υγρό, όσο και από τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να υποστηρίζουν πως η σεξουαλική επαφή μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Είναι αλήθεια πως ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας. Εντούτοις, οι συσπάσεις αυτές δεν είναι ίδιες με τις συσπάσεις του τοκετού. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι οργασμοί μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
Υπάρχουν ενδείξεις πως η σεξουαλική επαφή μπορεί να προκαλέσει τοκετό στην τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Συχνά μάλιστα η σεξουαλική επαφή συνιστάται ως μέσο πρόκλησης τοκετού. Το σπέρμα περιέχει κάποιες ουσίες, οι οποίες ονομάζονται προσταλγανδίνες, που μπορούν θεωρητικά να βοηθήσουν στην ωρίμανση του τραχήλου. Εντούτοις, η αποτελεσματικότητα της σεξουαλικής επαφής, ως μέσου πρόκλησης τοκετού δεν έχει επιστημονικά επιβεβαιωθεί.
Για να υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο να υπάρξει σεξουαλική επιθυμία. Υπάρχει η γενική πεποίθηση πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται.
Η σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου παρουσιάζεται σε αρκετές γυναίκες μειωμένη. Οι παράγοντες, που συνδέονται με τη μείωση αυτή έχουν να κάνουν με τη σωματική και ψυχολογική κόπωση, τη ναυτία, τη μαστοδυνία, το αυξημένο άγχος αλλά και με το φόβο για αποβολή.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου φαίνεται πως η σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται, αφού τα σωματικά συμπτώματα υποχωρούν, ο κόλπος είναι συνήθως πιο υγρός και οι φόβοι τρόπον τινά κατευνάζονται. Επίσης κατά το στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης η αιμάτωση των γεννητικών οργάνων αυξάνεται και οι γυναίκες μπορούν να φθάσουν πιο εύκολα σε οργασμό ή ακόμα και σε πολλαπλούς οργασμούς.
Στο τρίτο τρίμηνο επανέρχονται τα σωματικά προσκόμματα και διαφόρων ειδών άλγη. Έτσι η σεξουαλική επαφή γίνεται πάλι πιο δυσχερής και σπάνια. Υπάρχουν όμως και ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν τα προσκόμματα αυτά της εγκυμοσύνης, ως ευκαιρία για να διερευνήσουν νέους τρόπους επίτευξης της σεξουαλικής ικανοποίησης.
Γενικά η εγκυμοσύνη επηρεάζει την σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας, αλλά η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και επωφελής για την ψυχολογία τόσο της γυναίκας, όσο και του συντρόφου της.
Δρ. ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
E-mail: care@eleftheia.gr