Iatropedia

Στύση: Ποιοι είναι οι επτά μεγαλύτεροι εχθροί της

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά τη στύση. Γι' αυτό τον λόγο οι άνδρες που υιοθετούν ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα άνδρες ηλικίας άνω των 45 ετών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη στύση τους, γεγονός που έχει συνέπειες στον ψυχισμό και στην ποιότητα ζωής τους.

«Έρευνες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, αλλά και η πολυετής κλινική εμπειρία έχουν δείξει ότι η καλή στύση μόνο αυτονόητη δεν είναι προϊόντος του χρόνου», λέει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας. «Στα προαπαιτούμενα είναι ένας υγιής τρόπος ζωής και η αποφυγή συγκεκριμένων συνηθειών, που ενδέχεται να πλήξουν μακροπρόθεσμα τη στυτική λειτουργία».

Να λοιπόν ποιοι είναι οι επτά κυριότεροι εχθροί της στύσης, κατά τον κ. Ρόκκα.

Κάπνισμα

Στα πακέτα των τσιγάρων αναγράφεται, μεταξύ άλλων, η προειδοποίηση ότι οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας την καλή ροή του αίματος.  Αυτή όμως είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία και την πλήρη στύση του πέους.

Ζάχαρη

Τα γλυκά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να απελευθερώνει το πάγκρεας περισσότερη ινσουλίνη για να τα μειώσει. Η ινσουλίνη εμποδίζει την απελευθέρωση της τεστοστερόνης, γεγονός που δυσκολεύει την στύση.

Καθιστική ζωή

Η πολύωρη παραμονή σε καθιστή στάση κατά την εργασία ή την ανάπαυση προκαλεί αργά ή γρήγορα πολλά προβλήματα στην υγεία. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι δυσκολίες στη στύση. Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες οι οποίοι ασκούνται συστηματικά, μειώνουν έως και 70% τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται καθόλου ή ασκούνται αποσπασματικά.

Η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Βελτιώνει επίσης τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα και κατ’ επέκτασιν στο πέος, οδηγώντας σε καλύτερη στύση.

Αλάτι και λιπαρά

Μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά προκαλεί, μεταξύ άλλων, στενώσεις στις αρτηρίες, που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Αντιθέτως, η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην διατήρηση ανοικτού του αυλού τους και επιτρέπει την καλύτερη διαστολή τους. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερη συρροή αίματος στο πέος και καλύτερη στύση.

Αντίστοιχα, το αλάτι οδηγεί μακροπρόθεσμα στην υπέρταση, η οποία συνήθως συνυπάρχει με τη στυτική δυσλειτουργία.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ή η μακροχρόνια κατάχρησή του πλήττουν απ’ ευθείας τη στύση. Το πολύ αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, η οποία αυξάνει την ουσία αγγειοτενσίνη στον οργανισμό. Η αγγειοτενσίνη είναι μία ορμόνη, η οποία σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία.

Η αφυδάτωση εμποδίζει επίσης την επαρκή αιμάτωση του πέους ώστε να επιτευχθεί καλή στύση. Και γι’ αυτό τον λόγο οι μεθυσμένοι άνδρες συχνά δεν μπορούν να αποδώσουν στο σεξ.

Περιττά κιλά

Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες ανθυγιεινές συνήθειες δεν πλήττουν μόνο τη στύση. Οδηγούν και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα περιττά κιλά, όμως, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι και  παχύσαρκοι άνδρες έχουν 30-90% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες φυσιολογικού βάρους να την εκδηλώσουν.

Τα περιττά κιλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Όλες αυτές οι καταστάσεις επίσης σχετίζονται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Άγχος

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες, οι οποίοι εργάζονται και ζουν κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης και άγχους, παρουσιάζουν συχνά σημάδια κατάθλιψης, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι ορμόνες που παράγονται, όταν ο οργανισμός βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις, προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η συστολή των αγγείων παρεμποδίζει την ροή του αίματος και έτσι τη στύση.

«Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο λεγόμενο άγχος επίδοσης», τονίζει ο κύριος Ρόκκας. «Είναι μια μορφή άγχους, που συσχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της σεξουαλικής πράξης. Θα τα καταφέρω; Θα ικανοποιήσω την/τον σύντροφό μου; Αυτά αναρωτιούνται πολλοί, συνήθως μετά από κάποια προηγούμενη αποτυχημένη απόπειρα. Ωστόσο την κρίσιμη στιγμή, αυτό το άγχος μπορεί να καταστρέψει τη στύση. Η συνέπεια είναι αμηχανία στον άνδρα και έντονο αίσθημα ανεπάρκειας».