Η περίοδος των γιορτών θεωρείται συνώνυμη με την διασκέδαση, την χαλάρωση από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και την βελτιωμένη ψυχική διάθεση. Για πολλούς άνδρες, όμως, είναι συνυφασμένη με την στυτική δυσλειτουργία, η συχνότητα της οποίας ως φαίνεται αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου.
Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν οι αυξημένες πωλήσεις των φαρμάκων που την καταπολεμούν, αλλά και των επισκέψεων στους γιατρούς για την αναζήτηση συμβουλών σχετικά με τη θεραπεία της.
Η αλήθεια είναι ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνό πρόβλημα, ιδίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Περίπου ένας στους τρεις άνδρες αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίτευξη ή/και στη διατήρηση τη στύσης, με την αναλογία αυτή να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Οι αιτίες της δυσλειτουργίας είναι πολλές και διαφορετικές. Άλλοτε είναι οργανικές ή ψυχολογικές και άλλοτε παροδικές. Ανεξαρτήτως αιτίας, όμως, η στυτική δυσλειτουργία πλήττει την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική διάθεση των πασχόντων. Πολύ συχνά, δε, δημιουργεί προβλήματα και στη σχέση τους.
Γιατί, όμως, γίνεται συχνότερη την περίοδο των εορτών; Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος, η κύρια αιτία είναι ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής και συγκεκριμένα:
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Οι αλλαγές στη διατροφή
- Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
- Ο ανεπαρκής ύπνος
- Η αύξηση του καπνίσματος
Αλκοόλ, διατροφή και άσκηση
Μελέτες έχουν δείξει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου ποσοστό έως και 40% των ανδρών αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση, όμως, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην στυτική δυσλειτουργία, ιδίως όταν γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Και αυτό διότι το αλκοόλ:
- Επιδρά αρνητικά στην απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών
- Βλάπτει τους όρχεις
- Μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης
Όλες αυτές οι μεταβολές δυσχεραίνουν τη στύση. Σε βάθος χρόνου, το πρόβλημα μπορεί να επιτείνει η κακή διατροφή. Τα εορταστικά γεύματα τείνουν να είναι πιο «βαριά», πιο «πλούσια» σε λίπη και ζάχαρη και πιο αλμυρά. Οι δε ποσότητες που λαμβάνονται είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο.
Η συγκεκριμένη διατροφή αυξάνει την χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε παχυσαρκία. Και οι τρεις αυτοί παράγοντες αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας.
Η έλλειψη άσκησης ολοκληρώνει το τρίπτυχο των συνηθειών που αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθούν οι άνδρες προ εκπλήξεως την πιο ακατάλληλη στιγμή. Και αυτή διότι συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Όλες αυτές οι διαταραχές αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.
Αντιθέτως, μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες αναπτύξεώς της. Μάλιστα η συσχέτιση είναι δοσοεξαρτώμενη, δηλαδή όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία.
Το άγχος των γιορτών και ο ύπνος
Η στυτική δυσλειτουργία των γιορτών μπορεί να οφείλεται και σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, τονίζει ο κ. Λιβάνιος. Η περίοδος που διανύουμε είναι για κάποιους άνδρες γεμάτη άγχος, με αυξημένες ευθύνες και οικονομικές υποχρεώσεις.
Το άγχος διεγείρει την έκκριση των ορμονών του στρες και μειώνει την τεστοστερόνη. Επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος στέλνει σήματα για να επιτρέψει την καλύτερη ροή του αίματος στο πέος.
Ακόμα, όμως, κι όταν όλα βαίνουν καλώς και η διάθεση του άνδρα είναι στα ύψη, υπάρχει μία ακόμα αιτία που μπορεί επηρεάσει την ικανότητά του να απολαύσει το σεξ: ο ανεπαρκής ύπνος.
Το ξενύχτι είναι κατά τις γιορτινές ημέρες συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς άνδρες. Όσοι, όμως, κοιμούνται λιγότερες από 8 ώρες κάθε βράδυ έχουν χειρότερη κυκλοφορία του αίματος και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Το επακόλουθο μπορεί να είναι στυτική δυσλειτουργία και, τελικά, προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις.
Τι μπορείτε να κάνετε
Για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν προσωρινή στυτική δυσλειτουργία, λόγω της διαφοροποίησης της καθημερινότητάς τους, η λύση είναι η ακολούθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και κατά τις γιορτινές ημέρες, αναφέρει ο κ. Λιβάνιος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μπορεί να ανακτήσουν την στύση τους εάν:
- Ακολουθήσουν μία διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά, αλκοόλ και ζάχαρη
- Αποφεύγουν το κάπνισμα και το άγχος
- Κοιμούνται αρκετά
- Κάνουν συστηματικά κάποια φυσική δραστηριότητα
Εάν η στυτική δυσλειτουργία επαναλαμβάνεται συχνά (π.χ. αφορά στο 50% των προσπαθειών σεξουαλικής επαφής), τότε η αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από την αιτία που την προκαλεί.
Σε τέτοια περίπτωση απαιτούνται διαγνωστικές εξετάσεις, δεδομένου ότι η δυσλειτουργία οφείλεται συχνά σε οργανικά αίτια (π.χ. διαβήτη, υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του θυρεοειδούς). Στις πιθανές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται:
- Αιματολογικές εξετάσεις
- Εξετάσεις ούρων
- Υπερηχογραφήματα
- Κλινική εξέταση
Επειδή, εξ άλλου, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αρχίζει από ψυχογενή αίτια ή αυτά να συνυπάρχουν των οργανικών, ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται και από ψυχολόγο.
Οι θεραπείες
Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας συχνά είναι αγγειακής φύσεως και μειώνουν τη ροή αίματος στο πέος. Σε τέτοια περίπτωση οι θεραπευτικές επιλογές συμπεριλαμβάνουν τη χορήγηση φαρμάκων, τις ενδοπεϊκές ενέσεις και την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.
Σε αυτές έχει προστεθεί τα τελευταία 15 χρόνια η χρήση των κρουστικών κυμάτων. Πρόκειται για μία μέθοδο που διεγείρει τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, ώστε να αυξηθεί η ροή του αίματος στο πέος. Η θεραπεία με κρουστικά κύματα μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από τη λήψη φαρμάκων και να αποκαταστήσει τόσο τη διάρκεια της στύσης όσο και την ποιότητά της.
Είναι μη επεμβατική θεραπεία που δεν προκαλεί παρενέργειες, ούτε απαιτεί αναισθησία. Ο ασθενής το μόνο που αισθάνεται είναι ήπιες δονήσεις στο πέος για μερικά λεπτά. Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 8 συνεδρίες, η συχνότητα των οποίων είναι εβδομαδιαία.
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου φθάνει στο 80%. Οι ασθενείς στους οποίους δεν θα αποδώσει, μπορούν να υποβληθούν σε κλασικές θεραπείες (φάρμακα και ενδοπεϊκές ενέσεις).
Για τους άνδρες με μόνιμη στυτική δυσλειτουργία υπάρχει η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης για την τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.
«Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι ότι κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό και η θεραπεία δεν είναι ίδια για όλους. Η στυτική δυσλειτουργία χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, δηλαδή τη συνδρομή μιας ιατρικής ομάδας διαφορετικών ειδικοτήτων προκειμένου να θεραπευτεί κάθε αιτία που συμβάλει ή την προκαλεί», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.
Φωτογραφία: iStock