Στυτική δυσλειτουργία: Το νου σας αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στύσης και δεν γνωρίζετε που οφείλονται, ίσως πρέπει να εξετάσετε τον ύπνο σας. Ολοένα περισσότερα μελέτες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ή/και ο κακής ποιότητας ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει στη στυτική δυσλειτουργία.
Δυστυχώς, πάρα πολλοί άνδρες όλων των ηλικιών δεν δίνουν στον ύπνο την προσοχή που του χρειάζεται. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό όσων κοιμούνται λίγο τα βράδια αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες.
Πλέον τουλάχιστον ένας στους τρεις άνδρες αναφέρουν ότι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ. Και αυτό όταν ιδανικά θα έπρεπε να κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο χειρουργός ανδρολόγος ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος, η μείωση του ύπνου έχει διαφορετικές αιτίες, αναλόγως με την ηλικία. Πολλοί νέοι, λ.χ., ενδόμυχα τον θεωρούν χαμένο χρόνο και προτιμούν να τον αξιοποιούν για να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους ή να διασκεδάζουν.
Στους άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας, σημαντικό ποσοστό δεν κοιμάται αρκετά διότι εργάζεται πάρα πολύ. Στην μέση ηλικία, ιδίως μετά τα 50, αρχίζουν να εκδηλώνονται και τα πρώτα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.
Ο ανεπαρκής ύπνος, όμως, έχει πολλές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Σχετίζεται με καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, καθώς και φλεγμονώδεις διαταραχές. Έχει δε και ψυχολογικές συνέπειες, διότι μειώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, η κόπωση που προκαλεί γίνεται αιτία κακής κρίσης και λανθασμένων επιλογών. Σχεδόν μοιραία λοιπόν επηρεάζει και τη στύση, ευνοώντας ως φαίνεται την στυτική δυσλειτουργία.
Τι έχουν δείξει οι μελέτες
Μελέτες έχουν δείξει αρκετούς τρόπους με τους οποίους ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να επηρεάσει το σεξ. Η αϋπνία (η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ύπνου) και ο διαταραγμένος/διακοπτόμενος ύπνος έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.
Μια αιτία είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια πάθηση που προκαλεί παύσεις της αναπνοής. Η εκ περιτροπής εργασία (σε βάρδιες) έχει επίσης ενοχοποιηθεί για τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Γιατί, όμως, προκύπτουν αυτές τις επιπτώσεις όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός ή ποιοτικός; «Μια συνέπεια του ανεπαρκούς ύπνου είναι η χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης. Η ορμόνη αυτή είναι απολύτως απαραίτητη για την καλή σεξουαλική υγεία των ανδρών, αφού ενισχύει τη λίμπιντο, τη στυτική λειτουργία και την απόδοση», εξηγεί ο δρ Λιβάνιος. «Τα επίπεδά της είναι στο υψηλότερο επίπεδο το πρωί και στο χαμηλότερο πριν από την κατάκλιση».
Σε μια μελέτη που διενεργήθηκε για το θέμα, όσοι κοιμούνταν 4 ώρες ή λιγότερο είχαν τη μισή ποσότητα τεστοστερόνης συγκριτικά με τους άνδρες που απολάμβαναν τον ύπνο τους 8 ώρες ή περισσότερο.
Σε μια άλλη, που πραγματοποιήθηκε σε άνδρες με υπνική άπνοια, το 72% εκείνων με σοβαρή νόσο είχε στυτική δυσλειτουργία. «Οι άνδρες αυτοί είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τους άνδρες με ήπια υπνική άπνοια», διευκρινίζει ο δρ Λιβάνιος.
Και στην ψυχολογία
Εκτός από τις επιδράσεις που έχει ο ύπνος στην τεστοστερόνη, όταν είναι επαρκής και ποιοτικός εξασφαλίζεται:
- Η σωστή λειτουργία των υποδοχέων ντοπαμίνης, που είναι κρίσιμης σημασίας για την στυτική απόδοση
- Η μείωση της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), η οποία επίσης επηρεάζει τη λίμπιντο και τη στυτική λειτουργία
Ο ανεπαρκής και διακοπτόμενος ύπνος έχει αρνητικές συνέπειες και στην ψυχολογία, η οποία είναι καθοριστική για την προστασία από τη στυτική δυσλειτουργία.
Έχει βρεθεί ότι η κατάθλιψη και το άγχος που προκαλεί ο ανεπαρκής ύπνος, συσχετίζονται με σεξουαλική δυσλειτουργία. Και αυτό, λόγω της επίδρασής τους στη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση.
Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να γίνει αιτία κακής επικοινωνίας με τη σύντροφο. Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει την ποιότητα της σχέσης και τελικά τη σεξουαλική ζωή.
Επιπλέον, λόγω κακής κρίσης και παρορμητικής συμπεριφοράς που επιφέρει η κόπωση, αυξάνεται ο κίνδυνος συμπεριφορών ψοι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων και σε μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες.
Αμφίδρομη σχέση
Η συσχέτιση του ύπνου με τη στυτική λειτουργία είναι αμφίδρομη. Αυτό σημαίνει ότι η καλή σεξουαλική υγεία και ζωή μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.
Με την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών με τον οργασμό, χαλαρώνει το σώμα και διευκολύνει τους άνδρες (όπως και τις γυναίκες) να αποκοιμηθούν και να απολαύσουν τον ύπνο τους.
Το σεξ μπορεί να ενισχύσει αυτή την ορμονική αντίδραση και να διευκολύνει την ανάπτυξη συναισθημάτων μεγαλύτερης εγγύτητας και οικειότητας που ευνοούν τον ύπνο. Στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια η επίδραση αυτή είναι ισχυρότερη στους άνδρες. Αυτό αποδεικνύεται πρακτικά από την ταχύτητα με την οποία αποκοιμούνται μετά το σεξ.
Επομένως, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος προάγει τη σεξουαλική ζωή. Και αυτή με τη σειρά της μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.
Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν πως οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία πρέπει να ξεπερνούν τις αναστολές τους και να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Όταν η πηγή του προβλήματος είναι εξωγενείς παράγοντες, όπως η εργασία σε βάρδιες, θα βρουν λύσεις για τη βελτίωση του ύπνου τους στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας τους.
Όταν οργανικά προβλήματα προκαλούν στυτική δυσλειτουργία ή άλλο σεξουαλικό πρόβλημα, η θεραπεία τους θα επαναφέρει τη σεξουαλική υγεία και ζωή σε ικανοποιητικό επίπεδο.
«Η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας είναι εφικτή και όταν οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους ή σε προβλήματα οικειότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ενδιαφέρον, σωστές συμβουλές και καθοδήγηση», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.
Φωτογραφία: iStock