Iatropedia

Τριχομονάδες: Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα – Ποια είναι σε γυναίκες και άντρες

Οι τριχομονάδες, που κάποιες φορές αναφέρονται και ως “τριχομονίαση”, είναι μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), η οποία προκαλείται από ένα μικροσκοπικό, μονοκύτταρο πρωτόζωο-παράσιτο, που ονομάζεται Trichomonas vaginalis. Το παράσιτο αυτό μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Στις γυναίκες, η περιοχή του σώματος που επηρεάζεται συχνότερα από τριχομονάδες συχνότερα είναι το κατώτερο γεννητικό σύστημα. Στους άνδρες, είναι η ουρήθρα. Το παράσιτο δεν μολύνει συνήθως άλλα μέρη του σώματος, όπως ο πρωκτός, τα χέρια ή το στόμα.

Οι παράγοντες κινδύνου για τριχομονάδες

Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν με τριχομονάδες είναι:

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνονται οι τριχομονάδες

Έως και το 70% των ατόμων δεν εμφανίζει καθόλου συμπτώματα. Ειδικότερα, οι άνδρες με τριχομονάδες είναι συχνά εντελώς ασυμπτωματικοί.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, τότε αυτά μπορεί να επηρεάσουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Αυτά τα συμπτώματα κυμαίνονται σε σοβαρότητα από ήσσονος σημασίας περιπτώσεις ερεθισμού σε πιο ακραίες περιπτώσεις φλεγμονής που συνοδεύονται από εκκρίσεις υγρών.

Τα συμπτώματα για τις γυναίκες περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν:

Πιθανές επιπλοκές από τις τριχομονάδες

Το συγκεκριμένο ΣΜΝ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του ατόμου να μολυνθεί με τον ιό του AIDS (HIV), εκτός από τις άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην φλεγμονή που προκαλείται από το παράσιτο.

Οι τριχομονάδες συνδέονται με διάφορες επιπλοκές υγείας για τις έγκυες γυναίκες:

Θεραπεία για τριχομονάδες

Το συγκεκριμένο ΣΜΝ αντιμετωπίζεται εύκολα τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι έγκυες. Συνηθέστερα, η θεραπεία αποτελείται από μια εφάπαξ δόση, είτε μετρονιδαζόλης, είτε τινιδαζόλης. Πρόκειται για αντιβιοτικά φάρμακα που σκοτώνουν τα παράσιτα. Είναι διαθέσιμα σε μορφή χαπιού και λαμβάνονται από το στόμα.

Είναι σημαντικό ότι τόσο εσείς, όσο και ο/η σύντροφός σας στο σεξ, να λάβετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να κάνετε σεξ για μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία. Μπορείτε να αποτρέψετε την μόλυνση με τριχομονάδες με τη χρήση προφυλακτικών ή μέσω της αποχής από το σεξ.

Αν νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί σε τριχομονάδες, ή αν νομίζετε ότι έχετε τα συμπτώματα της λοίμωξης, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και εκείνος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας συστήσει την ενδεδειγμένη μέθοδο θεραπείας.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com