Υπέρταση: Η αμφίδρομη σχέση που έχει η αρτηριακή πίεση με το σεξ
Η υπέρταση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά ενδέχεται να έχει εμφανείς επιπτώσεις στην σεξουαλική ζωή, επηρεάζοντας την ικανοποίηση από το σεξ, αναφέρουν επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Το σεξ, εξ άλλου, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους πάσχοντες από σοβαρή υπέρταση, κυρίως όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένη και σταθεροποιημένη, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Οι επιπτώσεις της υπέρτασης στην ερωτική ζωή των ανδρών είναι καλά τεκμηριωμένες, αναφέρουν οι ειδικοί. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση βλάπτει με την πάροδο του χρόνου το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων και προκαλεί σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Οι αρτηριακές στενώσεις μειώνουν την ροή αίματος σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του πέους.
Σε πολλούς άνδρες η συνέπεια είναι η στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η δυσκολία στην επίτευξη και διατήρηση της στύσης.
Ακόμα και ένα επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας, όμως, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή άγχους. Ο φόβος ότι μπορεί να επαναληφθεί μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να αρχίσουν να αποφεύγουν το σεξ. Και η αποφυγή μπορεί να επηρεάσει τη σχέση με το ταίρι τους.
Η υπέρταση μπορεί επίσης να επέμβει στην εκσπερμάτιση, καθώς και να μειώσει την ερωτική επιθυμία. Ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα, εξ άλλου, έχουν ανάλογες επιδράσεις.
Και στις γυναίκες
Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπέρταση στην ερωτική ζωή των γυναικών δεν είναι πλήρως κατανοητές. Ωστόσο η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να ελαττώσει την αιμάτωση του κόλπου.
Μπορεί ακόμα να μειώσει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας που συμβάλλει στη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών. Σε τέτοια περίπτωση το επακόλουθο μπορεί να είναι:
- Μειωμένη επιθυμία για σεξ ή ελαττωμένη ερωτική διέγερση
- Δυσκολία στην επίτευξη οργασμού
- Ξηρότητα του κόλπου ή/και πόνος κατά την ερωτική επαφή
Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν άγχος στις γυναίκες και να δημιουργήσουν προβλήματα με το ερωτικό ταίρι τους.
Ποια αντιυπερτασικά πλήττουν το σεξ
Όπως προαναφέρθηκε, ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία και λειτουργικότητα:
- Τα διουρητικά μειώνουν την ισχυρή ροή αίματος στο πέος, που θα έπρεπε να προκαλέσει η ερωτική διέγερση. Έτσι δυσχεραίνουν την επίτευξη στύσης. Απομακρύνουν επίσης από τον οργανισμό τον ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή τεστοστερόνης (είναι ορμόνη του ανδρικού φύλου)
- Οι β-αποκλειστές είναι μία άλλη κατηγορία φαρμάκων για την υπέρταση. Ειδικά οι παλαιότερης γενιάς αποκλειστές, όπως η προπρανολόλη, σχετίζονταν συχνά με την σεξουαλική δυσλειτουργία, λένε οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο.
Η λήψη των φαρμάκων ακριβώς όπως έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός είναι πιθανό να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών. Αν, όμως, έχετε αμφιβολίες, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Πως επηρεάζει το σεξ την πίεση
Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA), η σεξουαλική δραστηριότητα είναι γενικώς ασφαλής ακόμα και μετά από ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με αρρύθμιστη σοβαρή υπέρταση.
Οι ασθενείς αυτοί πρέπει πρώτα να κάνουν την απαιτούμενη θεραπεία και να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους, πριν αρχίσουν την σεξουαλική δραστηριότητα ή πριν υποβληθούν σε θεραπεία για την σεξουαλική δυσλειτουργία τους.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν έχετε αρρύθμιστη υπέρταση, ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει να αποφύγετε το σεξ έως ότου τη ρυθμίσετε. Αυτό σχετίζεται με το ότι το σεξ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Πόσο; Όσο και το αν ανεβαίνατε από την σκάλα σε έναν όροφο, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη.
Η αύξηση αυτή είναι παροδική. Στους υγιείς ανθρώπους, η πίεση επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 10 λεπτά από τον οργασμό, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.
Φωτογραφία: iStock