Καταρχάς, δεν έχει τίποτα ακόμα αποφασιστεί και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται μέσα στον Απρίλιο. Αν όμως τα μέτρα που προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας νομοθετηθούν, τότε θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπείες… Όχι επειδή οι εταιρίες δεν θα θέλουν, αλλά επειδή δεν θα μπορούν να το φέρουν στην Ελλάδα με εμπόδιο τον ίδιο το νόμο…
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει το συντομότερο ένα δικό της σύστημα αξιολόγησης, HTA, που να απαντά στις δικές της ανάγκες. Και σύμφωνα με αυτό να αξιολογεί κάθε νέο φάρμακο και να το βάζει στην θετική λίστα ή όχι. Δεν είναι δυνατό να ισχύει όμως αυτό που λένε για τις 6 συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε το επιπλέον rebate του 25%», μας είπε ο κ. Καρόκης και εξήγησε: «Κάθε μία από αυτές τις 6 χώρες αξιολογεί με διαφορετικά κριτήρια. Και μάλιστα η Σουηδία δεν αξιολογεί κεντρικά κάποια φάρμακα αλλά κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά. Όπως και στην Ισπανία αξιολογεί η κάθε περιοχή ξεχωριστά. Άρα ποια περιοχή θα λαμβάνουμε εμείς υπόψη; Εξάλλου, αν ισχύσει το επιπλέον rebate του 25%, τότε αν το προσθέσουμε στο κατά μέσον όρο 30% του τζίρου μας που παίρνει πίσω η Πολιτεία μέσω clawback και rebates, τότε δεν θα μένει κέρδος».
Ο κ. Καρόκης μας είπε επίσης ότι, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα το σύστημα της φαρμακευτικής δαπάνης και των υποχρεωτικών εκπτώσεων από την φαρμακοβιομηχανία, από τα 4 φάρμακα που δίνονται, τα 2 τα πληρώνει η Πολιτεία, το 1 η φαρμακοβιομηχανία, και το 1 ο ασθενής. Ενώ για τις κλινικές μελέτες τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και να γίνει σοβαρή δουλειά που θα τις θέσει σε πρώτη προτεραιότητα καθώς μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο επιστημονικής και επιχειρηματικής και ανάπτυξης.
Δείτε παρακάτω την συνέντευξη: