Αυτό είναι ένα από τα ελπιδοφόρα, ανθρώπινα νέα που μοιράστηκε με τους θεατές του iatropedia σήμερα ο καρδιοχειρουργός παίδων και ενηλίκων, Φώτιος Μητρόπουλος, που κατέχει την θέση του αναπληρωτή διευθυντή στο τμήμα Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ.
Η συνέντευξη στον κ. Μητρόπουλο έγινε με αφορμή τον εορτασμό της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών. πρόκειται για τα ανατομικά, λειτουργικά -κατασκευαστικά προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν ακόμα και από το δεύτερο μήνα της κυήσεως στο έμβρυο ή διαγιγνώσκονται μετά τη γέννηση.
Όπως μας είπε ο κ. Μητρόπουλος, κάθε χρόνο στη χώρα μας γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια κάποιου βαθμού (ήπια, μεσαία ή βαριά) περί τα 800- 1000 παιδιά. Από αυτά, τα μισά θα διαγνωστούν αλλά δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια επέμβαση καθώς η «τρύπα» που συνήθως βρίσκεται, μπορεί να κλείσει μόνη της. Από τα υπόλοιπα 400, τα περισσότερα θα χειρουργηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους και το περίπου 95% θα φτάσει στην ενήλικη ζωή χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.
Στους ενήλικες, το πιο συχνό πρόβλημα είναι η στεφανιαία νόσος που αποτελεί και την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όπως μας είπε ο κ. Μητρόπουλος, η θεραπεία είναι φαρμακευτική, με αγγειοπλαστική ή και μπάϊ -πας και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών είναι σχεδόν στο 100%. Ομοίως, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι έχει αλλάξει βαλβίδα σε ασθενή 90 ετών καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στον δυτικό κόσμο έχει αυξήσει τις βλάβες φθοράς όπως είναι συνήθως οι βαλβιδοπάθειες.