Iatropedia

Φώτιος Μητρόπουλος: Αντιμετωπίστηκε τριπλή βαλβιδοπάθεια σε 16χρονο από την Ερυθραία

Την πιο ευαίσθητη, ανθρώπινη χορδή μας άγγιξε σήμερα στη διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia ο καρδιοχειρουργός παίδων και ενηλίκων, Φώτιος Μητρόπουλος από το Ν. ΜΗΤΕΡΑ. Ένα νεαρό αγόρι, οικονομικός μετανάστης από την Ερυθραία της Αφρικής, που βρίσκεται μόνο του στην Ελλάδα και παρουσίασε σοβαρά κλινικά συμπτώματα, αντιμετωπίστηκε σήμερα χειρουργικά από τους χειρουργούς του τμήματος Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ αφιλοκερδώς και ως προς τα νοσηλεία του νοσοκομείου, και ως προς την αμοιβή των γιατρών.

Αυτό είναι ένα από τα ελπιδοφόρα, ανθρώπινα νέα που μοιράστηκε με τους θεατές του iatropedia σήμερα ο καρδιοχειρουργός παίδων και ενηλίκων, Φώτιος Μητρόπουλος, που κατέχει την θέση του αναπληρωτή διευθυντή στο τμήμα Συγγενών Καρδιοπαθειών του ΜΗΤΕΡΑ.

Η συνέντευξη στον κ. Μητρόπουλο έγινε με αφορμή τον εορτασμό της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Συγγενών Καρδιοπαθειών. πρόκειται για τα ανατομικά, λειτουργικά -κατασκευαστικά προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν ακόμα και από το δεύτερο μήνα της κυήσεως στο έμβρυο ή διαγιγνώσκονται μετά τη γέννηση.

Όπως μας είπε ο κ. Μητρόπουλος, κάθε χρόνο στη χώρα μας γεννιούνται με συγγενή καρδιοπάθεια κάποιου βαθμού (ήπια, μεσαία ή βαριά) περί τα 800- 1000 παιδιά. Από αυτά, τα μισά θα διαγνωστούν αλλά δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια επέμβαση καθώς η «τρύπα» που συνήθως βρίσκεται, μπορεί να κλείσει μόνη της. Από τα υπόλοιπα 400, τα περισσότερα θα χειρουργηθούν μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους και το περίπου 95% θα φτάσει στην ενήλικη ζωή χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.

Στους ενήλικες, το πιο συχνό πρόβλημα είναι η στεφανιαία νόσος που αποτελεί και την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Όπως μας είπε ο κ. Μητρόπουλος, η θεραπεία είναι φαρμακευτική, με αγγειοπλαστική ή και μπάϊ -πας και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών είναι σχεδόν στο 100%. Ομοίως, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι έχει αλλάξει βαλβίδα σε ασθενή 90 ετών καθώς η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στον δυτικό κόσμο έχει αυξήσει τις βλάβες φθοράς όπως είναι συνήθως οι βαλβιδοπάθειες.

Παρακολουθήστε παρακάτω την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη: