Iatropedia

Ογκολογικά φάρμακα: Αν στο κουτί η τιμή είναι 1000 ευρώ, η εταιρία παίρνει τα 400

Όπως είπε στην διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia ο υπεύθυνος για τα ογκολογικά φάρμακα στην Pfizer Hellas, Νίκος Χατζηνικολάου, αν ένα σκεύασμα έχει λιανική τιμή 1000 ευρώ, στα ταμεία της εταιρίας που το παράγει μπαίνουν περίπου 400 ευρώ. Και με το αναδρομικό 25% που επιβλήθηκε για την εισαγωγή των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην θετική λίστα, ανατρέπονται όλοι οι προϋπολογισμοί...

Πως τιμολογείται ένα φάρμακο στην χώρα μας;

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Χατζηνικολάου, παίρνει πρώτα από όλα τιμή από το μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ. Δηλαδή εκ προοιμίου ξεκινά με χαμηλή τιμή. Στη συνέχεια, μέσω του rebate επιστρέφει στο κράτος 14% ως 30% ανάλογα με τον όγκο πωλήσεών του. Και μέσω του clawback επιστρέφει άλλο ένα 12% το λιγότερο… Αν είναι μάλιστα νέο καινοτόμο φάρμακο, τότε για να μπει στην θετική λίστα και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να δίνει άλλο ένα 25%τ της τιμής του τα δύο πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του.

Τι θα μπορούσε να γίνει αντί αυτού του παραλογισμού;

Όπως επισήμανε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Χατζηνικολάου, θα έπρεπε:

-Να δώσουμε προτεραιότητα στην καινοτομία και να ανοίγουμε τον δρόμο πρώτα για αυτά που επείγουν μέσω των HTA που η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε διαφαίνεται να έχει έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους (όπως είχε δεσμευτεί).

-Να έχουμε μητρώα ασθενών.

-Να έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα για όλες τις ασθένειες. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πέρσι η φαρμακοβιομηχανία γενικά επέστρεψε στην ελληνική Πολιτεία 1 δις ευρώ σε rebater και clawback και τώρα απαιτούν να δώσει ακόμα περισσότερα. Δηλαδή ενώ πέρσι το 1 στα 4 φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ και το 1 στα 3 στα δημόσια νοσοκομεία, δόθηκαν ουσιαστικά δωρεάν, τώρα απαιτείται αν δώσουν ακόμα περισσότερα.

Αποδέκτες της ασταθούς και χωρίς συνέχεια αυτής πολιτικής, είναι τελικά οι σοβαρά πάσχοντες και δη οι ογκολογικοί ασθενείς που θα «βλέπουν» καινοτόμο φάρμακο μετά από μεγάλες καθυστερήσεις. Δεδομένου ότι τα διάφορα είδη καρκίνου είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, και ότι 836 φάρμακα και εμβόλια κατά του καρκίνου βρίσκονται αυτήν την στιγμή παγκοσμίως σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, η κατάσταση αναμένεται σύντομα να γίνει ασφυκτική!

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη με τον κ. Νίκο Παπανικολάου: