5 τρόποι για να προστατευθείτε από τη δυσκοιλιότητα στις γιορτές
Μόλις δύο εβδομάδες απέμειναν έως τα Χριστούγεννα και πολλοί έχουν ήδη αρχίσει τις γαστριμαργικές παρεκτροπές, τρώγοντας τη μία λιχουδιά πίσω από την άλλη. Η αφθονία, όμως, δεν είναι φίλος της υγείας και γι’ αυτό δεν είναι διόλου σπάνιο να παρουσιάζει κανείς δυσκοιλιότητα έως το τέλος της εορταστικής περιόδου.
Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως λόγω του κρύου περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας, ενώ μειώνεται και η κατανάλωση φυτικών ινών, αναφέρει ο βρετανικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Guts UK.
Όπως εξηγεί, η λειτουργία του παχέος εντέρου θεωρείται φυσιολογική όταν ένας άνθρωπος έχει κενώσεις από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε ποιο είναι το φυσιολογικό για εσάς, ώστε να αντιλαμβάνεστε αμέσως τυχόν διαφορές.
Όσοι παρουσιάζουν αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου στις γιορτές, συνήθως τις αντιμετωπίζουν για λίγο καιρό. Αν επιμείνουν για περισσότερο από 2-3 εβδομάδες ή εάν συνοδεύονται και από συμπτώματα όπως αίμα ή δυσκολίες κατάποσης, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Οι ειδικοί έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα στις γιορτές. Να ποιες είναι:
Να τρώτε καθημερινά πολλές φυτικές ίνες
Αν έχετε ήδη αρχίσει να παρουσιάζετε πρόβλημα, πιθανώς έχετε μειώσει ακούσια την κατανάλωσή τους. Χρειάζεστε καθημερινά λαχανικά, φρούτα με τη φλούδα, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Καλό είναι επίσης να τρώτε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως (π.χ. μαύρο/πολύσπορο ψωμί, δημητριακά πρωινού ολικής, καφέ ρύζι, ζυμαρικά ολικής κ.λπ.).
Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε. Αν έχετε καιρό να φάτε φυτικές ίνες, να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωσή τους. Ειδάλλως μπορεί να παρουσιάσετε τυμπανισμό ή μετεωρισμό.
Να πίνετε περισσότερο νερό
Οι γιορτές συνήθως συνοδεύονται από αναψυκτικά ή/και από οινοπνευματώδη ποτά. Τίποτα όμως δεν είναι καλύτερο από το σκέτο νερό για την υγεία του οργανισμού και του εντέρου.
Εξίσου σημαντικό είναι να μην το παρακάνετε με την καφεΐνη και με το αλκοόλ. Και τα δύο έχουν διουρητικές ιδιότητες και ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού και τη δυσκοιλιότητα. Να προσέχετε τις «κρυφές» πηγές καφεΐνης διότι, εκτός από τον καφέ και το τσάι, την περιέχουν και η σοκολάτα, τα ενεργειακά (ισοτονικά) ροφήματα κ.λπ.
Προσπαθήστε να κινήστε περισσότερο
Όσο δελεαστικό κι αν είναι να μείνετε μερικές μέρες στο σπίτι, φροντίστε να βγαίνετε καθημερινά για περπάτημα. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορεί να επιβραδύνει την φυσιολογική κίνηση των κοπράνων μέσα στο έντερο, οδηγώντας στη δυσκοιλιότητα. Να θυμάστε ότι το περπάτημα σε υπαίθριους χώρους δεν κάνει καλό μόνο στο έντερό σας, αλλά και στην ψυχική και γενικότερη σωματική υγεία σας. Αν, δε, θελήσετε να το συνδυάσετε με πιο έντονη άσκηση (π.χ. ποδηλασία, περπάτημα με γρήγορο βήμα), ακόμα καλύτερα.
Μην καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα
Αν θελήσετε να πάτε στην τουαλέτα στη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσετε να καταπνίξετε την ανάγκη αυτή. Μην το κάνετε, διότι η αναβολή της κένωσης μπορεί μόνο να επιτείνει την δυσκοιλιότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν το χρειάζεται ο οργανισμός σας και όχι όταν ταιριάζει με το πρόγραμμά σας, τονίζουν οι ειδικοί.
Μην βιάζεστε
Μπορεί να τρέχετε και να μην φτάνετε για να τα προλάβετε όλα, αλλά πρέπει να βρίσκετε χρόνο για να πηγαίνετε στην τουαλέτα με ηρεμία. Εάν διαρκώς βρίσκεστε σε κατάσταση στρες ή άγχους, μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά την κινητικότητα του εντέρου σας. Επομένως, προσπαθήστε να διαχειρισθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορείτε οτιδήποτε σας αγχώνει.
Φωτογραφία: iStock