Iatropedia

Αλκοόλ: Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πίνετε στο αεροπλάνο – Πως αντιδρά το σώμα μας

Photo of a young couple inside the airplane. and toasting.

Όσο χαλαρωτικό κι αν ακούγεται, το να καταναλώσετε αλκοόλ κατά την διάρκεια μιας πτήσης μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην υγεία σας.

Το μεγάλο υψόμετρο σε συνδυασμό με τις γενικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό μας, μπορεί να κάνουν άσχημη την εμπειρία μας στο αεροπλάνο.

Ειδικά σε μεγάλες πτήσεις και μεγάλα υψόμετρα, οι επιπτώσεις ενός αλκοολούχου ποτού επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το σώμα μας. Μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το αλκοόλ ενισχύει τις επιπτώσεις του υψηλού υψομέτρου στο σώμα των ανθρώπων, επιβαρύνοντας επιπλέον το καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, αυξάνοντας την αφυδάτωση και μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου.

Το αυξημένο υψόμετρο μειώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στον αέρα – γνωστή και ως υποβαρική υποξία – και έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος (μια κατάσταση που ονομάζεται υποξαιμία).

Το σώμα, στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στα νέα επίπεδα οξυγόνου, αντιδρά ανεβάζοντας τους καρδιακούς παλμούς και η αναπνοή γίνεται πιο δύσκολη. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει αυτές τις αντιδράσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν αλκοόλ πριν κοιμηθούν σε προσομοιωμένο μεγάλο υψόμετρο είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και μειώθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά 3%. Και οι δύο αυτές επιδράσεις καταπονούν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Επίσης, η κυκλοφορία ξηρού, δροσερού αέρα στις πτήσεις έχει αφυδατωτική δράση που μπορεί να επιδεινωθεί από το αλκοόλ. Το αλκοόλ αναστέλλει τις αντιδιουρητικές ορμόνες, οι οποίες κάνουν τους ανθρώπους να ουρούν πιο συχνά, απομακρύνοντας το νερό από το σώμα και διαταρράσοντας περαιτέρω τον ύπνο.

Στην μελέτη, οι υγιείς συμμετέχοντες δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ όσο εκείνοι που είχαν ήδη επιβαρυμένο οργανισμό λόγω παθήσεων ή ηλικίας.

Ο συνδυασμός αλκοόλ και υψομέτρου μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και ζάλη ακόμη και στους υγιείς. Ωστόσο, για άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή υποφέρουν από προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις, η αύξηση στον καρδιακό ρυθμό ή η πτώση των επιπέδων οξυγόνου θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες συστήνουν πως αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ στο αεροπλάνο, φροντίστε να είναι ένα μόνο ελαφρύ ποτό, συνοδευόμενο από ένα γεύμα και φυσικά μην ξεχάσετε να ενυδατώνεστε συχνά με νερό.

Πηγή: National Geographic / Φωτογραφία iStock