Αντηλιακό στα μωρά: Πόσο απαραίτητο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Ρούλα Τσουλέα
αντηλιακό
Τι να προσέχετε όταν κυκλοφορείτε με το μωρό σας σε υπαίθριους χώρους. Πώς να τα προστατεύσετε.

Όταν βγαίνετε βόλτα με το μωρό σας είναι σημαντικό να το προστατεύετε από τον ήλιο, όση ώρα κι αν βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο. Πόσο απαραίτητο είναι όμως να του βάλετε αντηλιακό;

Όχι και τόσο όσο νομίζετε, απαντά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως μολονότι το δέρμα του μωρού είναι ευάλωτο στα σοβαρά εγκαύματα, η λύση δεν είναι το αντηλιακό. Και αυτό διότι τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν παρενέργειες στα αντηλιακά, όπως το εξάνθημα.

Η FDA και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) συνιστούν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Για τόσο μικρά μωρά, η καλύτερη προστασία είναι η παραμονή στη σκιά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα μείνετε μαζί τους στην παραλία ή σε μια καφετέρια όλο το μεσημέρι. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου αντανακλάται από την άμμο, το νερό, τα τζάμια. Επομένως υπάρχει κίνδυνος να υποστούν ηλιακό έγκαυμα και στη σκιά.

Φροντίστε, λοιπόν, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα να βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους. Αν οπωσδήποτε πρέπει να βγείτε εκτός σπιτιού, το μωρό σας χρειάζεται πρόσθετη προστασία. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας εάν θέλετε να βάλετε αντηλιακό σε τόσο μικρό μωρό.

Προσέξτε το ντύσιμο και τη ζέστη

Η ΑΑΡ συνιστά να ντύνετε τα μωρά με ελαφρά ρούχα που θα καλύπτουν όλο το σώμα. Δοκιμάστε μακριά παντελόνια και μακρυμάνικες ελαφριές μπλούζες. Τα μωρά πρέπει επίσης να φορούν καπέλο με φαρδύ γείσο που θα σκιάζει και τον αυχένα τους. Αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθεί και αυτός από τα ηλιακά εγκαύματα.

Τα καπέλα τύπου μπέιζμπωλ/jokey δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτά. Αφήνουν ακάλυπτα και τα αυτιά τους, τα οποία επίσης είναι επιρρεπή στα εγκαύματα. Όσον αφορά την ύφανση στο καπέλο για τα μωρά, πρέπει να είναι σφιχτή και όχι αραιή.

Ιδιαίτερη προστασία χρειάζονται τα μωρά και από τη ζέστη. Ο φυσικός, δροσιστικός μηχανισμός της εφίδρωσης δεν είναι καλά ανεπτυγμένος σε αυτά. Επομένως μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Οι βασικές συστάσεις ασφαλείας

Για να είναι ασφαλές το μωρό σας στους υπαίθριους χώρους, οι συστάσεις της FDA και της AAP είναι συνοπτικά οι εξής:

  • Να κρατάτε τα μωρά και τα μικρά παιδιά στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας πριν βάλετε στο μωρό αντηλιακό
  • Βεβαιωθείτε ότι ντύνετε το μωρό με μακριά και ελαφριά ρούχα. Προσέξτε, όμως, πόσο πυκνή είναι η ύφανση των ρούχων. Αν «φεγγίζουν» όταν τα κρατάτε στο χέρι σας, πιθανώς είναι πολύ λεπτά. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα προστατεύουν αρκετά το δέρμα του από τον ήλιο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το καπέλο του μωρού κάνει σκιά στο πρόσωπο, τον αυχένα και στα αυτιά του
  • Να παρακολουθείτε προσεκτικά το μωρό για ενδείξεις ηλιακού εγκαύματος ή αφυδάτωσης. Σύγχυση, κοκκίνισμα και υπερβολικό κλάμα είναι ύποπτες ενδείξεις.
  • Αν δείτε το δερματάκι του μωρού να κοκκινίζει, φύγετε αμέσως από τον υπαίθριο χώρο. Αρχίστε να βάζετε δροσερές κομπρέσες στις ερεθισμένες περιοχές. Και μην ξεχάσετε να τηλεφωνήσετε στον παιδίατρό σας για συστάσεις.
  • Να προσφέρετε συχνά στο μωρό γάλα όσο βρίσκεστε σε υπαίθριο χώρο, εάν κάνει ζέστη. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας για την ακριβή συχνότητα.
  • Ειδικά το καλοκαίρι, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ψυγειάκι για να συντηρείτε σωστά το γάλα του μωρού.

Φωτογραφία: iStock