Iatropedia

Απεξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο: 5 απλές συμβουλές

Group of teenager using smartphone sitting on a sofa at home. Young boys and a girl sharing photo and video watching social story online. Friends enjoying new trend technology. Youth and tech concept

Το κινητό μπορεί να είναι ο σύμμαχός μας στην καθημερινότητά, αλλά αν το παρακάνουμε με τη χρήση του, ίσως ήρθε η ώρα να κάνουμε «αποτοξίνωση».

Αν παρατηρήσουμε ότι έχει αρχίσει να αλλάζει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο και έχει γίνει κυριολεκτικά «προέκταση του χεριού μας», ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε να κάνουμε μια «αποτοξίνωση» – απεξάρτηση από τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Μια έρευνα έδειξε ότι η συχνή χρήση τεχνολογίας έχει συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής, μειωμένη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, εθισμό στην τεχνολογία, κοινωνική απομόνωση, μειωμένη ανάπτυξη του εγκεφάλου και διαταραχές στον ύπνο.

Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, ανάλογα με το πως την χρησιμοποιεί κανείς. Αν η τεχνολογία παρεμβαίνει στη δουλειά, τις σχέσεις, την ψυχική και σωματική υγεία ή τα οικονομικά σας, ήρθε η ώρα γιααπεξάρτηση.

Δεν γίνεται απλά να πετάξουμε το κινητό μας στα σκουπίδια. Είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, που με σωστή χρήση μπορεί να μας διευκολύνει σε πολλά πράγματα της καθημερινότητας, όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση, οι δουλειές κά.

Δείτε επίσης: Το κινητό βλάπτει σοβαρά την υγεία της καρδιάς, δείχνει νέα έρευνα

Χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για να κάνουμε μια σωστή διαδικασία απεξάρτησης από το κινητό και να υιοθετήσουμε γενικότερα μια υγιή πρακτική για το πως να το χρησιμοποιούμε.

Μικρά διαλείμματα από την οθόνη

Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή, είναι δύσκολο να αποφύγετε τις οθόνες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στα μικρά διαλείμματα.

Βάλτε μια υπενθύμιση ή ένα ξυπνητήρι για να σας θυμίσει να βγείτε για λίγα λεπτά έξω από το γραφείο, να μην κοιτάτε οθόνη και φυσικά, δεν θα πάρετε μαζί σας το κινητό σας.

Το ίδιο ισχύει και για το κινητό. Αν το χρησιμοποιείτε πολύ όλη την ημέρα, να βάζετε υπενθυμίσεις να κλείνετε για λίγη ώρα. Υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις σε πολλά smartphones, με τις οποίες οι εφαρμογές κλείνουν από μόνες τους μόλις φτάσετε έναν συγεκριμένο χρόνο χρήσης.

Αλλάξτε το κινητό σας

Εάν δυσκολεύεστε να αντισταθείτε στους πειρασμούς, μια καλή ιδέα θα ήταν να αντικαταστήσετε το smartphone σας με ένα απλό κινητό τηλέφωνο που δεν μπορεί να υποστηρίξει εφαρμογές. Δηλαδή, κάποιο μοντέλο παλαιότερης τεχνολογίας, που δεν θα κάνει τόσο ευχάριστη την εμπειρία του να ασχολείστε μαζί του συνέχεια.

Κλείστε το κινητό το βράδυ

Αποφασίστε μία ώρα κατάλληλη για εσάς (πριν το βραδυνό, πριν την βόλτα, πριν το μπάνιο) κατά προτίμηση τη νύχτα και κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο μέχρι το επόμενο πρωί.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την απεξάρτηση με «μικρά βήματα» πρώτα, βάζοντάς το στο αθόρυβο, για να μην «χτυπάνε» οι ειδοποιήσεις και σας βάζουν σε πειρασμό να το ανοίξετε.

Δείτε επίσης: Στρες: Απλές συμβουλές για να αποβάλλετε το άγχος από τη ζωή σας

«No phone zone»

Δοκιμάστε να βάλετε κάποια όρια σχετικά με το που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας.

Για παράδειγμα, η κρεβατοκάμαρα μπορεί να γίνει εύκολα μια «απαγορευμένη ζώνη» χρήσης του κινητού. Δοκιμάστε για λίγες ημέρες να μην βάζετε τα κινητά σας τηλέφωνα μέσα στο δωμάτιο, έτσι θα αποφύγετε τον πειρασμό να «χαζέψετε» το Tik Tok μέχρι να σας πάρει ο ύπνος.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την κουζίνα, για να μην σας αποσπά την ώρα του φαγητού.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Αν δείτε ότι η κατάσταση με το κινητό έχει «ξεφύγει από τα χέρια σας» και δεν μπορείτε να κάνετε την αποτοξίνωση μόνοι σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή.

Ειδικά, αν παρατηρήσετε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά σας, μιλήστε άμεσα με κάποιον που θα σας καθοδηγήσει και θα σας βοηθήσει.

Δείτε επίσης: Κινητό τηλέφωνο: Τα κόλπα που μπορεί να σας σώσουν από τους τραυματισμούς

Φωτογραφία iStock