Είτε παιδιά είτε ενήλικες, την ώρα που παίζουμε ή αθλούμαστε, μπορεί να τραυματιστούμε άσχημα σε ολόκληρο το σώμα. Οι αθλητικοί τραυματισμοί, όπως το διάστρεμμα, μπορεί να επηρεάσουν τους μύες, τους συνδέσμους ή τα οστά μας και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
Οι πιο συχνοί αθλητικοί τραυματισμοί είναι οι μώλωπες (μελανιές) και τα διαστρέμματα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί κάποιος να χτυπήσει το κεφάλι του και να πάθει διάσειση.
Διάστρεμμα ώμου
Το διάστρεμμα ώμου συμβαίνει όταν η ακρωμιοκλειδική άρθρωση «βγαίνει από την θέση της», συνήθως αν πέσετε κάτω με δύναμη και προσγειωθείτε πάνω στον ώμο σας.
μετά από πτώση που προσγειώνεται στην περιοχή του ώμου. Σύμφωνα με την αθλητίατρο Δρ. Caitlyn Haines του Penn Health State, θα νιώσετε πόνο σε όλο το μπροστινό μέρος και στο πάνω μέρος του ώμου.
Για να αντιμετωπίσουμε ένα διάστρεμμα, όπως η εξάρθρωση ώμου, συνήθως παίρνουμε αντιφλεγμονώδη φάρμακα και απαιτείται ξεκούραση. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
Δείτε επίσης: Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, γυμνάστε τους τένοντες
Η επιστροφή στην άθληση εξαρτάται από την σοβαρότητα του τραυματισμού. Για ήπιες περιπτώσεις κάποιος αθλητής μπορεί να λείψει μόνο μια βδομάδα. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να φτάσει και τις 6 εβδομάδες.
Το σημαντικό είναι να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον τραυματισμό και ο ώμος έχει αναρρώσει πλήρως πριν επιστρέψουμε στην γυμναστική, για να αποφύγουμε τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς.
Διάστρεμμα αστραγάλου
Τα διαστρέμματα αστραγάλου συνήθως συνεπάγονται βλάβη στους συνδετικούς συνδέσμους, όχι στα οστά, σύμφωνα με τον αθλητίατρο, Δρ Ντάγκλας Λέντερ.
Αν ο αστράγαλος τεντωθεί με ανώμαλο τρόπο ή πέσετε κάτω με τρόπο που θα ασκηθεί έντονη πίεση στο συγκεκριμένο σημείο, οι σύνδεσμοι τεντώνονται και «σκίζονται» με αποτέλεσμα να νιώσετε έντονο πόνο και να πρηστεί το πόδι σας.
Για να αποφύγετε τέτοιους τραυματισμούς πρέπει να κάνετε πολύ καλό ζέσταμα και διατάσεις πριν κάνετε γυμναστική, αλλά και μετά.
Σύμφωνα με τον αθλητίατρο, είναι σημαντικό οι αθλητές ή όσοι κάνουν γυμναστική, να φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια για το κάθε είδος προπόνησης που θα τους προσφέρει σταθερότητα στο πόδι.
Δείτε επίσης: Πόνος στον αυχένα: Οι καλύτερες ασκήσεις και διατάσεις για να ανακουφιστείτε
Μετά από ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο το «κλειδί» είναι και πάλι η ξεκούραση. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο πρέπει να ξεκουράζεται το πόδι σας, να βάζετε πάγο στο σημείο και να το κρατάτε ψηλά όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε.
Ίσως ο γιατρός σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ακτινογραφία ή μαγνητική, ανάλογα με την σοβαρότητα του τραυματισμού.
Όσον αφορά την αποκατάσταση, τα διαστρέμματα αστραγάλου χαμηλού βαθμού μπορεί να απαιτούν αρκετές ημέρες έως εβδομάδες ανάπαυσης, αλλά είναι σημαντικό να ξεκινήσετε ασκήσεις αποκατάστασης μόλις ο πόνος είναι ανεκτός.
Διάσειση
Σε παιχνίδια όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και η πυγμαχία, που το κεφάλι είναι εκτεθειμένο, υπάρχιε μερικές φορές ο κίνδυνος να χτυπήσετε το κεφάλι. Ίσως ο τραυματισμός αυτός είναι σοβαρός και πάθατε διάσειση.
Η χρήση στοματικών προστατευτικών και η ενδυνάμωση του σώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των διάσεισης, αλλά όταν συμβαίνει συνήθως χαρακτηρίζεται από «πονοκεφάλους, σύγχυση, ζάλη, θολή όραση, κόπωση, ευερεθιστότητα, αλλαγές στη διάθεση και δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης», σύμφωνα με την αθλητίατρο, Δρ. Στέφανι Κάρεϊ.
Αν διαπιστώσετε ότι πάθατε διάσειση, πρέπει να αποφύγετε την ψυχική κούραση, κυρίως την χρήση οθονών κινητών και τηλεοράσεων, για τουλάχιστον 48 ώρες μετά τον τραυματισμό.
Επίσης, αποφύγετε δυνατούς ήχους, έντονα φώτα ή έντονες σωματικές δραστηριότητες που θα σας κουράσουν.
Κάθε περίπτωση διάσεισης είναι διαφορετική και ο γιατρός σας θα σας φτιάξει το χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε σταδιακά στο πρόγραμμα άθλησής σας.
Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ακόμα και αν δείτε ότι δεν παρουσιάζετε κάποιο από τα συμπτώματα, κάντε ήπιες ασκήσεις στην αρχή, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να επιστρέψετε και είστε ασφαλείς.
Μώλωπες (μελανιές)
Αν και οι μώλωπες είναι φαινομενικά ο πιο ήπιος τραυματισμός που μπορεί να πάθει κάποιος αθλητής, χρειάζονται και αυτές ιδιαίτερη προσοχή.
Όπως εξηγεί η αθλητική προπονήτρια του Penn Health State, Κόρτνεϊ Γουάιτ, «οι μώλωπες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στους υποκείμενους ιστούς».
Αν μια μελανιά είναι αρκετά επώδυνη, πρέπει να εξεταστείτε προληπτικά από τον γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως κάταγμα ή ρήξη. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο πιέστε πάγο πάνω στο σημείο της μελανιάς.
Αν ο μώλωπας είναι επιφανειακός και δεν είναι κάτι σοβαρό, η επιστροφή στην γυμναστική μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, ακόμα και μέσα σε λίγη ώρα (αν νιώθετε άνετα και δεν πονάτε).
Ρήξη μηνίσκου (γόνατο)
Όταν σκίζετε τον μηνίσκο σας, τον χόνδρο που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά του γονάτου, θα νιώσετε έντονο πόνο, το σημείο θα πρηστεί και μπορεί να δυσκολεύεστε να περπατήσετε.
Η αστάθεια και το «κλείδωμα» του γόνατος μπορεί να υποδηλώνουν έναν πιο σοβαρό τραυματισμό του μηνίσκου, όπως εξηγεί ο αθλητίατρος, Δρ Ντάγκλας Λέντερ.
Η σωστή προετοιμασία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για ρήξη μηνίσκου, όπως οι διατάσεις πριν από κάθε παιχνίδι ή προπόνηση.
Δείτε επίσης: Κολύμπι στη θάλασσα: Γιατί είναι η καλύτερη άσκηση και πόσες θερμίδες καίμε
Εάν πάθετε ρήξη, βάλτε πάγο στο γόνατό σας για να ανακουφίσετε τον πόνο, κρατήστε το πόδι σας σε ψηλό σημείο και σε αυτήν την περίπτωση, όπως με κάποιο διάστρεμμα, θα χρειαστεί να πάρετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Αν ο πόνος είναι πιο έντονος και δεν μπορείτε να περπατήσετε, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας βάλει να κάνετε ακτινογραφία ή μαγνητική για να διαπιστώσει πιθανούς τραυματισμούς στους εσωτερικούς ιστούς.
Όσον αφορά την επιστροφή στην γυμναστική, η επαγγελματικά καθοδηγούμενη αποκατάσταση είναι το «κλειδί», καθώς θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή και αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες ξεκούρασης με τον σωστό τρόπο, για να μην επιβαρύνεται το γόνατό σας.
Όπως υποστηρίζει ο αθλητίατρος, ένας αθλητής για να επιστρέψει στην προπόνησή του, πρέπει να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις χωρίς να νιώθει καθόλου πόνο.
Φωτογραφία iStock