Χειμερινή κολύμβηση: Η κρύα θάλασσα είναι το τέλειο τονωτικό – Τα οφέλη για την υγεία μας
Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην αιματολογική και στην ενδοκρινική λειτουργία, λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και γενική ευημερία.
Η κολύμβηση σε κρύο νερό απαιτεί την απαραίτητη προετοιμασία και μια ήπια μετάβαση. Δεν είναι σωστό να σταματάμε τα μπάνια τον Σεπτέμβριο και να επιχειρήσουμε να ξαναβουτήξουμε τον Δεκέμβριο, που η θερμοκρασία του νερού θα έχει μειωθεί πολύ. Καλό θα είναι, αν έχουμε σκοπό να βάλουμε τη χειμερινή κολύμβηση στη ζωή μας, να πηγαίνουμε στη θάλασσα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τους φθινοπωρινούς μήνες.
Επίσης, δεν πρέπει να πηγαίνουμε ποτέ μόνοι μας, καθώς σε περίπτωση αδιαθεσίας θα πρέπει να έχουμε κάποιον μαζί μας να μας βοηθήσει.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι χειμερινοί κολυμβητές είναι πιο ανθεκτικοί σε ορισμένες ασθένειες και λοιμώξεις, αντιμετωπίζοντάς τις λιγότερο συχνά και πιο ήπια. Η συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών της ανώτερης αναπνευστικής οδού είναι 40% χαμηλότερη στους χειμερινούς κολυμβητές, όπως διαπίστωσε μια μελέτη.
Πέρα από την αποφυγή ιώσεων, η χειμερινή κολύμβηση μας φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Δείτε επίσης: Καταιγίδα: Πώς να υπολογίσετε πόσο απέχει από εσάς και τι να κάνετε
Όπως υποστηρίζει η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στην «Πρωινή ζώνη» του Action24, η σωματική δραστηριότητα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι ανάλογα με την φυσική κατάσταση και τα υποκείμενα νοσήματα, πριν ξεκινήσουμε τη χειμερινή κολύμβηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Η κολύμβηση, και γενικά η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και στους επιβιώσαντες από καρκίνο, προσθέτει η κ.Ψαλτοπούλου.
H ίδια επισημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε θάλασσες και παραλίες που ήδη γνωρίζουμε, για να αποφύγουμε τα άγνωστα ανεπιθύμητα ρεύματα και βράχια, ενώ τα ίδια οφέλη μπορεί να έχει κάποιος από το χειρμερινό κολύμπι σε πισίνα.
Ακόμα κι αν η κολύμβηση στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει όφελος σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να παραλείψουμε τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει. Η έκθεση στο κρύο νερό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Φωτογραφία iStock