Covid-19, γρίπη ή κρυολόγημα: Πως θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα

  • Ελισάβετ Σταύρου
Covid-19
Έχουμε πλέον μπει στην εποχή όπου ιοί του αναπνευστικού, όπως η COVID-19 και η γρίπη, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους.

Η νόσος του Covid-19 είναι ακόμη παρούσα, με δεκάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα, ενώ το φθινόπωρο αυξάνονται και εκείνα της γρίπης ακόμα και τα απλά κρυολογήματα.

Πως όμως μπορείτε να ξεχωρίσετε αν τα συμπτώματα που εμφανίσατε είναι μία από τις τρεις περιπτώσεις; Ο Δρ William Brian Glenn, από το Hackensack Meridian Medical Group στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, εξηγεί τις διαφορές στα συμπτώματα, ώστε να είστε έτοιμοι σε περίπτωση που εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Συνήθως είναι δύσκολο να τα διακρίνετε μόνοι σας, καθώς τα περισσότερα από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και της Covid-19 είναι κοινά και παρόμοια.

  • Όταν κάποιος πάθει ένα κρυολόγημα μπορεί να εμφανίσει βήχα, φτέρνισμα, καταρροή στη μύτη, πονόλαιμο και κόπωση.
  • Από την άλλη, η γρίπη μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα συμπτώματα του κρυολογήματα, αλλά θα εμφανίσετε και πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη και πόνους στο σώμα.
  • Τέλος, η νόσος του Covid-19 θα σας εμφανίσει όλα τα παραπάνω συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά παράλληλα μπορεί να χάσετε την αίσθηση της γεύσης ή και της όσφρησης, να εμφανίσετε διάροια, ναυτία, εμετό ή δύσπνοια.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος τείνουν να εμφανίζονται σταδιακά, ενώ τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά. Τα συμπτώματα της Covid-19 διαρκούν μεταξύ 2 και 14 ημερών και μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Γρίπη: Εγκρίθηκε το πρώτο ρινικό εμβόλιο που θα κάνουν οι πολίτες μόνοι στο σπίτι

Φωτογραφία iStock