Iatropedia

Δεν έχετε όρεξη για γυμναστική; 6 tips για να βρείτε κίνητρο

Middle age hispanic man sitting on training mat at the gym thinking looking tired and bored with depression problems with crossed arms.

Όλοι έχουμε περάσει τις ημέρες που νιώθουμε κουρασμένοι και δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε γυμναστική. Πως μπορούμε όμως να το ξεπεράσουμε αυτό;

Ακόμα και αν η γυμναστική είναι πλέον ρουτίνα για εσάς και μέρος της καθημερινότητάς σας, μπορεί να υπάρξει μια μέρα μέσα στην εβδομάδα που δεν έχετε το ίδιο κίνητρο και δεν θέλετε να σηκωθείτε από τον καναπέ σας.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Καμία μέρα δεν είναι η ίδια και η διάθεσή μας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες της καθημερινότητάς μας.

Αν θέλετε όμως να βρείτε τρόπο να φτιάξει η διάθεσή σας και να βρείτε κίνητρο να σηκωθείτε και να γυμναστείτε, υπάρχουν τρόποι.

6 τιπς για να νιώσετε ενεργοί

1. Εστιάστε στο κίνητρο

Αν έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης με έναν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα να φτιάξετε την φυσική σας κατάσταση, να χάσετε κιλά ή ακόμη και να τρέξετε έναν μαραθώνιο, ήρθε η ώρα να το θυμηθείτε.

Σκεφτείτε την πρόοδο που έχετε κάνει μέχρι τώρα και δώστε ώθηση στον εαυτό σας να συνεχίσει, καθώς είναι γνωστό ότι το «κλειδί» στην γυμναστική, για να έχει αποτελέσματα, είναι η συνέπεια.

Καλό θα ήταν να εστιάσετε και στα βραχυπρόθεσμα οφέλη, δηλαδή όσα θα αποκομίσετε από την γυμναστική κατά τη διάρκεια ή και μόλις τελειώσετε το πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, μετά από ένα πρόγραμμα ασκήσεων, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα στο iatropedia.gr, μειώνονται τα συμπτώματα άγχους και στρες και η βελτιώνεται η διάθεσή μας.

Επίσης, αν τελικά κάνετε την γυμναστική σας κανονικά, θα νιώσετε ένα αίσθημα αυτοϊκανοποίησης, ότι είστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο που έχετε θέσει.

Δείτε επίσης: Κατάθλιψη: Άσκηση ή φάρμακα η πιο αποτελεσματική θεραπεία;

2. «Γιατί όχι;»

Το να λες ότι δεν έχεις διάθεση για γυμναστική είναι συχνά ένα πρόσχημα για να αναβάλλεις κάτι που δεν θες να κάνεις. Αναρωτηθείτε τι ακριβώς είναι αυτό που δεν θέλετε να κάνετε. Να ιδρώσετε; Να κουραστείτε; Να πονέσετε; Δεν θέλετε να σας κρίνουν στο γυμναστήριο;

Όποια και να είναι η απάντηση, εστιάστε σε αυτό και ‘απομυθοποιήστε’ το μικρό πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει στο κεφάλι σας. Θα είναι πιο εύκολο να το ξεπεράσετε και να βρείτε το κίνητρο να σηκωθείτε.

Αν ο λόγος είναι πιο σοβαρός, όπως ότι δεν έχετε κοιμηθεί ή δεν έχετε φάει καλά, μπορείτε να φάτε ένα μικρό σνακ που θα σας κρατήσει ελαφριούς και θα σας δώσει ενέργεια. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει με τον ύπνο, έτσι το βράδυ μετά από γυμναστική ο ύπνος σας θα είναι ποιοτικότερος.

Δείτε επίσης: Άγχος και στρες: Η σωματική άσκηση είναι το Νο 1 «φάρμακο», δείχνει νέα έρευνα

3. Κάντε μόνο τις ασκήσεις που σας αρέσουν περισσότερο

Μία από τις ημέρες που δεν έχετε και ιδιαίτερη όρεξη να κάνετε ένα «φουλ» πρόγραμμα, μπορείτε και πάλι να κάνετε τη γυμναστική σας, αλλά μπορείτε να περιορίσετε τις ασκήσεις που θα κάνετε.

Λογικό είναι να μην σας αρέσουν όλα τα όργανα και όλες οι ασκήσεις στο γυμναστήριο. Φροντίστε αυτήν την ημέρα να κάνετε μόνο τις ασκήσεις που απολαμβάνετε περισσότερο.

4. Μικρά βήματα

Μην σηκωθείτε απότομα και ζορίσετε τον εαυτό σας να πάει στο γυμναστήριο. Εστιάστε σε ένα μικρό βήμα κάθε φορά, και ούτε που θα καταλάβετε για πότε τελειώσατε με επιτυχία το πρόγραμμά σας!

Πρώτα σκεφτείτε τα ρούχα που θα βάλετε. Έπειτα δέστε τα παπούτσια σας. Σκεφτείτε το αμάξι και την οδήγηση ή το περπάτημα που θα κάνετε μέχρι να φτάσετε στο γυμναστήριο. Βάλτε την μουσική που σας αρέσει και κουνηθείτε λίγο με αυτήν. Τραγουδήστε τους στίχους.

Τα πολλά μικρά βήματα θα σας οδηγήσουν στον μεγαλύτερο στόχο σας.

Δείτε επίσης: Μπορεί η άσκηση το βράδυ να διαταράξει τον ύπνο; Τι δείχνει νέα μελέτη

5. Βρείτε μια εναλλακτική

Αν δεν θέλετε με τίποτα να πάτε στο γυμναστήριο, μπορείτε να βρείτε μια εναλλακτική λύση για να κάνετε τη γυμναστική σας χωρίς να ζοριστείτε.

Η διαδρομή μέχρι το γυμναστήριο και η φασαρία εκεί δεν είναι η καλύτερή σας σήμερα. Μην πάτε σήμερα στο γυμναστήριο, αλλά βρείτε έναν άλλον τρόπο να μείνετε δραστήριος.

Πηγαίνετε για περπάτημα σε ένα πάρκο με φίλους, βάλτε μουσική και κάντε ασκήσεις στο σπίτι, με την άνεση και τον ρυθμό σας.

Δείτε επίσης: Μην το παρακάνετε με την γυμναστική: Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας

6. Μην πιέσετε τον εαυτό σας

Προσοχή. Μην πιέσετε τον εαυτό σας παραπάνω από όσο αντέχετε. Δεν θέλετε η εμπειρία του γυμναστηρίου να γίνει κάτι αρνητικό, καθώς πρέπει να είναι ένα ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσετε σύντομα.

Αν είστε πολύ κουρασμένοι, αν η ψυχική σας διάθεση σας «προστάζει» να μέινετε ξαπλωμένοι, κάντε αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ίσως μία ημέρα ξεκούραση σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για την επόμενη ημέρα!

Δείτε επίσης: Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Τα οφέλη για την υγεία αν ασκείστε μόνο το σαββατοκύριακο

Φωτογραφία iStock