Διαβήτης: Αποφύγετε τα δυνατά φώτα το βράδυ για να προστατευθείτε

  • Ρούλα Τσουλέα
φώτα
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σε όσους έχουν τη νύχτα αναμμένα δυνατά φώτα. Ποιες είναι οι κρίσιμες ώρες.

Η έκθεση στα δυνατά φώτα τη νύχτα μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως τύπου 2 διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι πιο κρίσιμες είναι οι ώρες μεταξύ 12.30 μετά τα μεσάνυχτα και 6 το πρωί. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε δυνατά φώτα κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Ο τύπου 2 διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί ινσουλίνη, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Flinders, στην Αδελαΐδα.

Η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της και συνήθως σχετίζεται με την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ένταση του φωτισμού τη νύχτα μπορεί να είναι ένας ακόμα συμβάλλοντας παράγοντας, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Andrew Phillips, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας στο πανεπιστήμιο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Regional Health-Europe. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 84.790 εθελοντές, μέσης ηλικίας 62 ετών. Το 58% ήταν γυναίκες.

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας δεν έπασχε από τύπου 2 διαβήτη. Οι εθελοντές φορούσαν επί μία εβδομάδα καταγραφείς στον καρπό τους, για να αποτυπωθεί η έκθεσή τους στο φως την ημέρα και τη νύχτα. Ύστερα οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί 9 χρόνια για να εξακριβώσουν αν και πόσοι θα εκδήλωναν τύπου 2 διαβήτη.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως είχαν καταγραφεί 1.997 κρούσματα τύπου 2 διαβήτη.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν ελάχιστη έως μηδενική έκθεση στα φώτα τη νύχτα, όσοι εκτίθεντο σε αυτά είχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος αυξανόταν από 29% σε όσους είχαν μέτρια έκθεση στα δυνατά φώτα έως και 53% σε όσους είχαν μεγάλη.

Όπως εξηγεί ο Dr. Phillips, η έκθεση στα φώτα τη νύχτα διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, δηλαδή τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό έχει ως συνέπεια να αλλάζει η έκκριση της ινσουλίνης και ο μεταβολισμός της γλυκόζης. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που διασπά τη γλυκόζη (δηλαδή το σάκχαρο).

Οι αλλαγές στην έκκριση της ινσουλίνης και στον μεταβολισμό της γλυκόζης επηρεάζουν τη ρύθμιση του σακχάρου. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στον τύπου 2 διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η αυξημένη έκθεση στα φώτα μεταξύ 12.30 π.μ. και 6 π.μ. ήταν η πιο επιβαρυντική. Αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως της έκθεσης στα φως στη διάρκεια της ημέρας, η οποία ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Η συσχέτιση του τύπου 2 διαβήτη με τον νυχτερινό φωτισμό παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως:

  • Οι συνήθειες του τρόπου ζωής
  • Οι συνήθειες ύπνου
  • Το ωράριο εργασίας (η εργασία σε βάρδιες είναι πιο επιβαρυντική)
  • Η διατροφή
  • Η ψυχική υγεία

«Η συσχέτιση του διαβήτη με τα δυνατά φώτα τη νύχτα είναι δοσοεξαρτώμενη», τονίζει ο Dr. Phillips. «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μείωση της έκθεσης στα φώτα το βράδυ μπορεί να αποτελεί έναν φθηνό και εύκολο τρόπο για να προληφθεί ή να καθυστερήσει η έναρξη του διαβήτη».

Φωτογραφία: iStock